Telah melawat seorang teman, dan dia baru saja berkembang sangat dahsyat ungu dahlia Salju dengan inflorescences putih subur. Beritahu kami, lebih lanjut mengenai pelbagai ini, adakah terdapat ciri-ciri penanamannya?

dahlia salji violetDahlia Violet Snow merujuk kepada jenis separuh miniatur hibrid. Antara jenis lain bunga ini, ia menonjol dengan berbunga yang berlimpah dan panjang, yang, lebih-lebih lagi, sangat luar biasa kerana perbungaan besar yang dibungkus, hampir sepenuhnya meliputi belukar. Peminat violet menghargai hibrid bukan sahaja untuk penampilan yang sangat dekoratif, tetapi juga untuk fakta bahawa ia berkembang pesat, dan dalam penjagaan ia adalah cahaya dan undemanding.

Apa yang kelihatan seperti tumbuhan?berbunga pertama

Dahlia Snowy Violet tumbuh tidak terlalu besar: cahaya, sedikit daun bersisik dengan gumpalan kecil di sepanjang pinggir plat daun secara bebas membentuk roset padat (rata-rata 10 cm). Dalam masa 8 bulan dari saat penanaman, apabila semak belukar mempunyai 2 baris daun minimum, peduncle pendek mula terbentuk di atasnya. Pada setiap daripada mereka, dari 3 hingga 5 tunas, berwarna hijau, terikat. Ketika mereka terungkap, mereka berubah menjadi bunga terry yang cukup besar hingga 4 cm diameter, sedangkan warna hijau secara beransur-ansur berubah menjadi putih, meninggalkan hanya tepi lebar.

bunga violet

Perlu diperhatikan bahawa dalam beberapa spesimen bayang-bayang biru dapat dilihat dengan jelas pada bunga-bunga. Penanam berpengalaman berhujah bahawa tumbuhan sedemikian sudah menjadi sukan, bukan varietal.

Violet telah menerima namanya untuk bentuk yang aneh dari perbungaan – kelopak memanjang secara berasingan terletak dikumpulkan dalam bentuk mangkuk dan menyerupai bunga dahlia. Mereka terus di belukar untuk masa yang sangat lama, sekurang-kurangnya 2 bulan, dan tunas baru berbunga sebelum bunga pertama pudar, supaya belukar ditutup dengan topi putih yang bergaya pada masa ini. Seperti bunga yang subur dan berombak membezakan dahlia Snowy di kalangan kacukan lain.

Related  Kami berjuang dengan perosak tanaman rumah dengan bantuan racun serangga

Kepastian pertumbuhanungu muda

Penjagaan hibrid secara keseluruhannya tidak berbeza daripada penanaman spesies violet lain. Dahlia salji tumbuh sangat cepat, dan pembungaan pertama berlaku sebelum pencapaian belukar setahun. Untuk violet pembiakan digunakan keratan – mereka juga sangat gigih dan berakar umbi.

Batas hijau yang terang pada kelopak mengekalkan ungu itu walaupun disimpan di dalam bilik yang sangat panas.

Satu-satunya nuansa yang patut diberi perhatian ialah kecenderungan untuk bersukan. Selalunya bunga putih menjadi biru, atau biru-hijau, dan daun kelihatan gelap.

Rahsia berkembang violet – video