Keindahan saya Astilbe berusia kira-kira tujuh tahun, belukar yang tumbuh pada masa ini hanya besar. Saya belum menyentuhnya, tetapi baru-baru ini saya membaca bahawa perlu melakukan pemindahan setiap lima tahun. Dan kemudian jiran lain memohon untuk masa yang panjang bunga. Beritahu saya, bagaimana anda boleh menanam Astilba pada musim bunga?

astilbaAstilba disayangi oleh semua tanpa pengecualian, para penjual bunga, kerana itu bukan sahaja bersahaja dengan daun hiasan yang cantik, tetapi juga bunga yang luar biasa. Kebanyakan spesies tumbuhan mempunyai tempoh berbunga yang panjang dan menghiasi tapak sepanjang musim panas, dan beberapa bunga hanya kira-kira sebulan, tetapi perbungaan mereka menghairankan cantik.

Astilba yang tumbuh tidak sama sekali sukar, ia mentolerir pemindahan dengan baik, cepat berakar dan berkembang secara aktif. Masa terbaik untuk penanaman perennials adalah musim bunga, walaupun penanaman musim luruh juga diamalkan. Walau bagaimanapun, menanam tumbuhan pada musim gugur sangat berisiko, terutamanya di kawasan dengan iklim yang sejuk, kerana terdapat risiko bahawa ia tidak akan mempunyai masa untuk mendapatkan cukup kuat sehingga musim sejuk.

Cara penanaman astilba

Apabila memilih cara menanam tumbuhan, seseorang mesti mengambil kira satu nuansa penting – masa pembungaan pertama bergantung kepada cara menanam astilba pada musim bunga.

Terdapat tiga pilihan untuk menanam astilba:

  1. Benih. Cara terpanjang dan paling susah payah. Pada bulan Mac, benih bibit untuk benih. Apabila mereka membesar, menyelam ke dalam bekas berasingan. Bibit astilba tumbuh untuk masa yang sangat lama, dan dari saat menyemai untuk mendarat di tanah akan mengambil sekurang-kurangnya setahun. Satu lagi tahun akan memerlukan semak tumbuh dan bertambah kuat. Oleh itu, pembungaan akan berlaku hanya pada tahun ketiga selepas menyemai.anak benih
  2. Keratan dengan tumit. Kaedah ini membolehkan anda menghampiri berbunga selama setahun. Pada akhir bulan Mac, apabila pucuk muda kelihatan dipotong dari putik tahun lepas dengan semak dengan pucuk baru, sambil menangkap sebahagian daripada rimpang. Tambak tangkai dengan tumit di dalam tanah nutrien di rumah hijau untuk perakaran. Menanamnya di atas katil bunga itu akan menjadi musim bunga akan datang, dan semak belukar akan mekar sudah di tengah musim panas.keratan
  3. Dengan membahagikan belukar itu. Kaedah pembiakan yang paling popular, membolehkan melihat bunga terus pada tahun penanaman. Gosokkan semak Astilba dewasa pada musim bunga awal dan bahagikannya ke bahagian-bahagian, meninggalkan pada setiap serpihan beberapa tunas rhizome dan akar kecil (tidak kurang daripada 5 cm). Berkumpul kepingan pada lubang pada jarak 30 cm. Pembungaan pertama akan berlaku pada musim gugur.bahagian belukar

Kaedah penanaman benih tidak sesuai untuk pembiakan varieti astilbe, kerana varieti baru sering tidak dipindahkan ke aksara varietal.

Di mana lebih baik untuk menanam dan bagaimana menyuburkan tanah

Astilba sangat menyukai kelembapan, jadi jika ada tempat di tapak di mana air tanah mengalir dekat dengan permukaan bumi, ini adalah tempat untuk itu. Dalam tanah lembap, bunga akan lebih berpanjangan, dan semak belukar akan meningkatkan jumlahnya.

Setakat pencahayaan berkenaan, kebanyakan jenis astilba lebih suka teduh separa. Keadaan sedemikian adalah yang paling hampir dengan habitat semula jadi dari perennials. Sebaliknya, hari ini terdapat banyak jenis bunga yang dapat berkembang secara aktif di matahari, yang harus diambil kira ketika memilih tempat penanaman.

Untuk menyediakan jumlah nutrien yang diperlukan untuk astilbe, sedikit humus, makanan abu dan tulang, serta baja mineral kompleks (25 g setiap) mesti dimasukkan ke dalam lubang sebelum menanam.

Berkembang Astilba – video