Mereka menanam kayu dari dacha, meninggalkan banyak habuk papan, ia adalah malu untuk membuangnya. Di suatu tempat saya mendengar bahawa anda boleh menggunakan habuk kayu untuk mendapatkan benih. Beritahu saya cara membuat substrat untuk benih dari habuk papan dengan tangan saya sendiri?

Dengan pendekatan musim bunga, tukang kebun musim panas berfikir tentang penanaman benih tomat, timun, lada, kubis dan tanaman lain. Musim panas juga menghampiri kedai bunga. Lagipun, ramai yang memilih benih yang ditanam oleh tangan mereka sendiri. Dengan penanaman dan penjagaan yang betul, pucuk tempatan dalam banyak cara melepasi pembelian.

Apabila benih tumbuh, masalah kedua yang paling penting, selepas memilih benih, adalah pemilihan substrat yang berkualiti (atau tanah). Kedai-kedai menawarkan pilihan besar, tetapi substrat yang murah untuk anak benih boleh dibuat dengan tangan anda sendiri dari habuk papan.

habuk papan

Kelebihan dan kekurangan substrat habuk papan

Substrat dari habuk papan digunakan untuk percambahan biji benih. Selepas habuk papan jauh lebih baik daripada udara dan kelembapan, ini bermakna bahawa keadaan yang ideal akan diwujudkan untuk membangunkan sistem akar yang kuat pada anak benih masa depan. Di samping itu, anak benih boleh dipindahkan dengan mudah tanpa merosakkannya.

Satu-satunya kelemahan seperti substrat adalah bahawa benih di dalamnya ditanam ke titik tertentu. Pada peringkat percambahan biji benih, habuk hanya boleh digantikan. Tetapi, apabila daun sebenar pertama muncul di pucuk, anak benih memerlukan pemindahan.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa habuk papan tidak mengandungi sebarang nutrien. Mereka tidak dapat menggantikan sepenuhnya tanah atau campuran tanah. Tembak dalam habuk habuk tumbuh, menggunakan stok nutrien yang tertanam dalam benih. Selepas percambahan benih, rizab vitamin sendiri telah habis, dan untuk pertumbuhan selanjutnya, anak benih dipindahkan ke dalam tanah nutrien.

Bagaimana untuk menanam benih dalam substrat habuk habuk

benih bercambah

Sebelum menanam benih, serbuk habuk terlebih dahulu. Kemudian anda perlu melakukan perkara berikut:

  1. Dalam bekas yang sesuai (bekas, periuk atau kotak) tuangkan lapisan habuk papan.
  2. Menanam benih.
  3. Teratas dengan lapisan kedua habuk papan, tetapi menjadikannya lebih tipis – hanya untuk menutupi benih. Ini perlu supaya benih tidak kering. Lapisan kedua tidak boleh dilakukan, tetapi kemudiannya perlu sentiasa (setiap hari, dan lebih sering) untuk mengawal kelembapan benih.
  4. Tutup bekas dengan habuk papan dengan beg plastik (jangan tutupnya sepenuhnya) dan letakkan di tempat yang hangat dengan suhu udara 25 darjah Celcius. Bateri hangat sesuai untuk ini.

Untuk substrat, habuk papan yang digunakan digunakan.

pucuk timun dalam habuk papan

Dengan munculnya tunas pertama, pindahkan bekas ke tempat yang lebih sejuk dan keluarkan pakej daripadanya. Perlahan-lahan, supaya tidak merosakkan anak benih, dari atas hingga habuk habuk tuangkan lapisan tanah nutrien (0.5 cm tebal). Sekiranya perlu, pucuk juga diserlahkan.

Sebaik sahaja daun sebenar pertama terbentuk di dalam benih, ia dipindahkan ke dalam tanah yang disediakan oleh periuk berasingan. Untuk penyediaan benih, anda juga boleh menggunakan habuk papan, tetapi sudah mencampurkannya dengan pasir dalam nisbah 6: 4. Atau buat campuran tanah sejagat, yang sesuai untuk menanam tanaman yang paling. Untuk melakukan ini, campurkan satu bahagian habuk papan dengan bahan-bahan berikut:

  • satu bahagian tanah rendah gambut;
  • satu bahagian humus;
  • dua bahagian bumi.

Tambah 40 g baja kompleks ke substrat yang disediakan.

Biji timun percambahan dalam habuk papan – video