Seorang kawan memberitahunya bahawa ia menggunakan yis (baik di dalam taman dan di taman) untuk memberi makan, dan bahawa selepas semua air menyiram tumbuh dengan baik. Beritahu saya bagaimana untuk menyediakan baja untuk tanaman dari ragi dan sama ada ia adalah mungkin untuk air mereka benih?

Kebanyakan tukang kebun, horticulturists dan tukang kebun gunakan untuk menyuburkan “wad” mereka produk semula jadi, dalam keutamaan kepada apa yang dipanggil kimia. Salah satu daripada produk-produk ini adalah ibu roti bersama-sama ini. Terima kasih kepada komposisi yang kaya dan kehadiran yis aktif selepas permohonan tanah baja seperti mempercepatkan proses penguraian bahan organik. Sebaliknya, tanah cepat menjadi tepu dengan nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan tanaman.

Kesan ragi ragi pada tumbuhan

ragi

Ragi adalah alternatif yang sangat baik untuk baja mineral, selain kosnya lebih rendah, dan kesan aplikasi adalah sama. Jadi, di bawah pengaruh ragi yis:

  • kalium, nitrogen dan unsur-unsur lain yang memainkan peranan penting dalam pembangunan tumbuhan memasuki tanah;
  • pertumbuhan jagung daun dan akar tanaman dipercepatkan;
  • pada orang dewasa, penentangan terhadap penyakit meningkat;
  • budaya lebih toleran terhadap ciri iklim, seperti kekurangan pencahayaan di musim sejuk;
  • benih menjadi lebih tahan lama dan berkembang lebih cepat;
  • rooting keratan semasa pembiakan diaktifkan.

Ragi boleh digunakan untuk memberi makan hampir semua jenis tanaman (dari tanaman tumbuhan ke bunga), tidak kira di mana mereka ditanam – di tanah terbuka atau dalam persekitaran tertutup. Pengecualian adalah kentang, bawang dan bawang putih, kerana ini membawa kepada hakikat bahawa tanaman terhenti longgar dan buruk disimpan.

Cara menggunakan yis

pengairan

Bagaimana untuk menyediakan baja untuk tumbuh-tumbuhan daripada yis dan berapa kali anda boleh menyiram tumbuh-tumbuhan? Untuk infusi nutrien, yis boleh digunakan dalam sebarang bentuk:

  1. Yis kering. Dalam baldi air (sedikit hangat) tuang 10 g yis dan gula (60 g). Kacau dengan baik dan biarkan berdiri di tempat yang hangat selama kira-kira dua jam. Sebelum digunakan, cairkan cecair dalam nisbah 1: 5.penyelesaian yis kering
  2. Ragi segar. Untuk menyediakan satu penyelesaian yis pekat, cairkan air dalam nisbah 1: 5. Larutkan pekat yang telah disediakan sebelum digunakan dengan air (10 bahagian).penyelesaian yis segar

Penyelesaian ragi perlu disiram tanaman di bawah akar, sedikit kembali dari batang. Bumi harus tetap basah selepas penyiraman sebelumnya. Juga ia boleh digunakan untuk memotong keratan (mengekalkan shank sehari).

Apabila memroses benih tumbuhan, penyiraman pertama perlu dilakukan 7 hari selepas ditanam di atas katil, dan kedua – sebelum berbunga.

Berpakaian ragi lebah di kawasan terbuka harus dilakukan hanya selepas ia memanas dengan baik, kerana yis itu kehilangan aktivitinya di tanah yang sejuk.

Ia cukup untuk menggunakan baja sedemikian sebulan sekali, iaitu, maksimum 2-3 pembajaan setiap musim. Jumlah ini cukup untuk menyediakan tumbuhan dengan elemen berguna. Walau bagaimanapun, perlu diambil kira bahawa semasa penapaian, kalium dan kalsium meninggalkan tanah, oleh itu, selepas menyuling dengan larutan yis, abu perlu dikeluarkan.

Pembajaan ragi tumbuhan – video