Untuk masa yang lama saya mahu mencuba Baikal EM-1 di taman saya. Seorang kawan menggunakannya di rumah kacanya, dan setiap tahun dia memakan tanaman. Nasihatkan bagaimana untuk membesarkan baja baikal EM-1 dengan betul?

penyediaan Baikal EM-1Baikal EM-1 merujuk kepada baja kompleks dan mengandungi sebilangan besar bakteria yang berbeza yang dimaksudkan untuk memberi makan kepada tanah. Narkoba berada di pasaran dalam bentuk:

  • penyelesaian pekat berair;
  • daripada minuman keras ibu dengan bakteria “tidur”, yang digunakan untuk penyediaan pekat.

Jika anda ingin memproses dengan cepat kawasan plot kecil atau jumlah tumbuhan yang terhad, penyelesaian yang siap sedia akan berfungsi. Untuk kegunaan ramai, lebih mudah dan lebih mudah diperoleh dari sisi kewangan untuk menggunakan pekat jeli diraja.

Sebelum menggunakan ubat (termasuk pekat air), ia mestilah dicairkan dengan air. Petua dan nasihat tentang cara membina baja Baikal EM-1, bergantung kepada bidang permohonannya. Oleh itu, baja berkesan apabila:

  • benih perendaman;
  • pemprosesan bungkusan di mana anak benih ditanam;
  • pemakanan daun benih muda;
  • berpakaian atas akar;
  • pengkomposan.

Bagaimana untuk mencairkan tumpuan air siap?

penyelesaian berair

Larutan terkonsentrasi Baikal EM-1 sudah mengandung persekitaran yang diperlukan untuk perkembangan organisme, jadi sebelum menggunakannya sudah cukup untuk mencairkannya dengan air dalam nisbah 1: 1000:

  1. Untuk rawatan benih. Tambah 1 ml air ke satu liter air dan rendam benih selama sejam.
  2. Untuk penyediaan tanah musim bunga / musim luruh. Dalam baldi air, cairkan 10 ml dadah. Tumpahkan tapak seminggu sebelum menanam atau selepas penuaian.
  3. Untuk permaidani akar atau foliar atas tumbuhan dewasa. Dalam baldi air, larutkan 10 ml larutan. Air atau semburan tanaman dua kali sebulan.

Untuk pemupukan daun benih, 5 ml larutan berair harus dicairkan dalam baldi air (1: 2000) dan ditaburi dengan pucuk tidak lebih dari sekali dalam dua minggu.
Satu penyelesaian kerja yang lebih pekat dari Baikal EM-1 dalam nisbah 1: 100 digunakan dalam penanaman tanah di rumah hijau semasa penyediaannya untuk ditanam. Dalam 10 liter air mencairkan 100 ml baja dan menumpahkan tanah. Kepekatan yang sama harus digunakan apabila meletakkan timbunan kompos, menuang lapisan dengan penyelesaian.

Bagaimana mencairkan tumpuan uterus?

pekat rahim

Minuman ibu perlu dicairkan 2 kali. Ia mengandungi organisma tidur, yang mesti diaktifkan terlebih dahulu dengan karbohidrat cepat. Untuk melakukan ini, tuangkan air sejuk rebus ke dalam botol tiga liter dan tambahkan 3 sudu madu atau jam cair manis. Kacau dan masukkan pekat rahim (keseluruhan botol).

Pastikan bekas diisi dengan air di bawah tudung.

Letakkan benda kerja di tempat yang hangat untuk masak, tutup dengan tudung. Pada hari ketiga, tudung harus dibuka sedikit, supaya gas dapat melepaskan diri. Penyelesaiannya akan siap, apabila ia datang dari bau yang menyenangkan dengan masam. Pencairan lebih lanjut penyelesaian kerja berdasarkan minuman keras ibu adalah sama dengan pekat berair.

Related  Baja shell telur: permohonan untuk tomato dan timun

Penyediaan penyelesaian kerja dari Baikal EM-1 – video