currant merahCurrant merah – kegemaran oleh banyak, budaya yang menjanjikan, yang mempunyai hasil tahunan yang stabil, unpretentiousness jarang, kualiti rasa yang tinggi. Hasil purata varieti terbaik dari currant merah hampir dua kali lebih tinggi daripada raspberry dan currant hitam, dan urutan magnitud yang lebih tinggi daripada gooseberry dan strawberi. Berrynya mengandungi vitamin C, asid amino, sebatian P-aktif dan coumarin. Ini jenis currant memasuki budaya lebih awal daripada currant hitam dan layak ia masih menduduki tempat yang layak di dalamnya.

Kismis merah popular di banyak negara di seluruh dunia. Memupuknya di Amerika Syarikat, England, Iceland, Jerman, Republik Czech, Poland, Slovakia, Estonia, Latvia, Belanda dan bukan sahaja di taman swasta, tetapi juga sebagai budaya perindustrian.

Di Rusia, currant merah menduduki sebahagian kecil kawasan tersebut. Kawasan penanaman pokok renek ini di Urals dan Siberia juga kecil. Walau bagaimanapun, penunjuk teknologi dan rasa yang tinggi meletakkan currant merah di salah satu tempat pertama dengan tanaman taman kelas pertama.

Currant merah merangkumi kawasan yang luas dari bahagian Eropah ke Semenanjung Kola dan Siberia. Dengan tenang bertindak balas terhadap haba, kelembapan, beku. Rintangan beku dan kemarau yang tinggi digabungkan dengan rintangan untuk menghancurkan. Sangat menentang angin kencang. Ia tidak sesuai untuk ciri-ciri tanah, tetapi lebih suka chernozems, tanah liat dan tanah liat.

Baca artikel: penjagaan dan penanaman currant emas!

Kelainan terbaik dari currant merah

Sejumlah besar jenis currant ini mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk mengikat buah dengan debunga sendiri. Ini juga salah satu sebab populariti uniknya. Ia tidak memerlukan kehadiran serangga yang menghasilkan pendebungaan, budaya ini adalah pemupuk sendiri, yang membolehkannya memegang keutamaan di wilayah timur negara ini.

 • Beri terbesar currant merah boleh dilihat dalam jenis seperti:
  Keindahan Ural, Rondom, Ilyinka, matahari terbenam Obskiy, Viksne, Asora.
 • Kualiti rasa terbaik terdapat dalam varieti currant merah:
  Cenderamata Ural, Daging merah, Awal manis.
 • Kandungan vitamin C yang paling besar boleh didapati dalam buah berry currant:
  Chulkovskaya, Vika, Gazelle, Zarya Zapolyarya, Niva, Osipovskaya, Rote Shpetlesse, Ustin.
 • Kandungan gula kebanyakannya dalam varieti currant merah:
  Istana Houghton, Palang Merah, Svetlana, Daging-merah.
 • Terutama bagi ciri-ciri teknologi, kebolehan pengangkutan adalah tanda pemotongan buah semasa penuaian. Kebolehan sedemikian diperhatikan dalam varieti kurma:
  Bintang Utara, Long-kecil kecil, Laturneis, Belanda merah.
 • Tahap ketahanan musim sejuk yang tinggi mempunyai jenis seperti:
  Ural Dawns Slava Sablona ,, Istana Rabin, Kecantikan Ural, Chulkovskaya, Dawn, Memorial, Melodi, Lampu Ural, Scarlet Subuh, Malam.

Memandangkan semua jenis di atas currant merah, yang terbaik daripada mereka, tentu saja, boleh dipanggil:

“Viksne” – pelbagai terbaik currant merah untuk rasa dan warna ceri mendalam tepu. Berbanding dengan musim sejuk dan tahan haba, tahan terhadap penyakit.

“Belanda merah” – musim sejuk tahan lasak pelbagai, dicirikan oleh unpretentiousness. Mempunyai semak yang padat dan kuat. Mempunyai daya tahan yang baik terhadap penyakit kulat.

Varieti currant merah Viksne dan merah Belanda

“Cascade” – pelbagai currants, yang berbuah besar, mempunyai berus 10 cm panjang. Gred tahan tahan Frost untuk lesi kulat. Sangat beruntung.

Pelbagai jenis currants merah - Cascade

“Kecantikan Ural” – pelbagai yang sangat baik. Mempunyai rasa pencuci mulut dan buah-buahan yang besar. Currant masak awal, musim sejuk tahan lasak. Hasil yang tinggi dan kesuburan diri.

“Serpentine” adalah pelbagai hasil yang banyak. Serangga bersaiz sederhana, padat. Tahan sangat. Buah-buahan rasa yang indah dengan aroma yang menyenangkan.

Kecantikan Ural dan serpentin

Pelbagai jenis currant merah untuk wilayah Moscow

Currant merah di pinggir bandar biasanya mekar pada bulan Mei. Jenis awal masak pada bulan Jun, lewat pada bulan Ogos.

Untuk penanaman currant merah di wilayah tertentu, varieti berikut adalah disyorkan:

 • Awal manis;
 • Jonker van Tete;
 • Rachnovskaya;
 • Natalie.

“Awal manis” – semak berbuah menghasilkan sehingga 4 kg buah. Berus panjang beri kecil, tetapi lazat, tidak hancur.

“Jonker van Tete” – yang terbaik dari jenis semak merah currant kompak tinggi, yang memberi sehingga 6 kg buah. Berry lazat dan besar. Terkenal dengan kesunyian musim sejuk.

Jonker van Tete dan Early Sweet

“Rachnovskaya” adalah semak belukar sederhana, sederhana-belukar memberikan hasil sehingga 5 kg, beri yang beri beri dan lazat yang ditentukurkan.

“Natalie” adalah belukar padat dan padat. Beri sehingga 12 kg. Beri adalah padat merah, wangi dan lazat. Respon sederhana kepada penyakit kulat.

Natalie dan Rachkovskaya

Pelbagai jenis currant merah untuk Siberia dan Ural

Keadaan iklim yang keras di Barat, Siberia Timur dan Ural mempunyai kesan besar terhadap tanaman hortikultur. Pada musim sejuk, di kawasan ini, suhu jatuh ke 45 ° C, dan fros yang berulang boleh membunuh tanaman walaupun semasa berbunga.

Currant red mencukupi mengatasi bencana alam ini dan muncul daripada mereka sebagai pemenang. Terdapat banyak jenis yang mempunyai hasil yang baik dalam keadaan Siberia dan Ural.

Pelbagai jenis currant merah untuk Ural dan Siberia boleh dipanggil seperti:

 • Chulkovskaya;
 • Merah jambu Belanda;
 • Tidak menarik;
 • Cenderamata Ural;
 • Lampu Ural.

Chulkovskaya – currant merah awal. Slaboskidistaya, bertenaga, dengan buah-buahan merah cerah dari rasa pencuci mulut yang indah. Keburukan tinggi sehingga 10 kg dari belukar. sangat kuat.

Unreal – pelbagai yang sangat popular. Semi-semak, semak semak sederhana. Beri dengan rasa manis dan masam. Ia mempunyai hasil yang sangat baik dan ketabahan musim sejuk.

Chulkovskaya dan Unreal

Pink merah jambu – pelbagai yang disukai oleh tukang kebun. Belukar yang tinggi, tetapi ia cukup padat. Buah-buahan berukuran besar dengan warna merah jambu dengan rasa pencuci mulut yang mengagumkan. Hasil yang sangat baik, tahan sejuk.

Cenderamata Ural adalah pelbagai musim sejuk yang baik. Beri pelbagai ini berair, merah terang, rasa mempunyai warna manis dan masam. Semenanjung itu berubah srednerosly dan sredneraskidisty.

Belanda Pink dan Ural Souvenir - foto

Lampu Ural adalah sangat tahan lasak, dengan buah berukuran sederhana. Bunga dan ovari tahan terhadap frosts musim bunga, dan tumbuhan ini mempunyai ketahanan yang baik terhadap perosak dan penyakit.
Lampu Ural - foto

Varieti currants merah – video