Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga azalea? Pada musim sejuk, suami saya memberikan semak belukar untuk hari lahirnya. Pada mulanya segala-galanya baik-baik saja, tetapi selepas berbunga ia perlahan-lahan mula layu. Nampaknya bunga itu tidak begitu menyukai suasana rumah. Adakah mungkin untuk menanam azalea dalam keadaan bilik sama sekali, dan juga mendapatkan bunga setiap tahun?

azalea di rumahCuba bayangkan: di luar tingkap berjalan-jalan salji, meliputi segala-galanya dengan selimut salji putih, dan di atas tingkap terdapat belukar yang indah, dengan banyaknya bunga-bunga kecil seperti bunga mawar. Ini azalea yang tak terkalahkan adalah impian hampir setiap penjual bunga. Kenapa mimpi? Dan kerana bunga sangat aneh dan menuntut syarat penahanan. Biasa dengan kelembapan dan kelembapan yang tinggi, azalea di rumah secara harfiah “lemas” dari haba yang berlebihan dan udara yang dikeringkan oleh bateri pemanasan udara apartmen. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa tumbuhan tidak boleh ditanam di dalam rumah. Sudah tentu, ia akan mengambil sedikit usaha untuk mewujudkan suasana yang selesa untuk bunga itu, tetapi hasilnya berbaloi.

Bagaimana anda boleh menjaga azalea, supaya ia bukan sahaja tidak hilang, tetapi setiap tahun bergembira dengan berbunga yang mewah dan mewah? Pertama sekali, adalah perlu untuk mewujudkan keadaan penahanan sedemikian yang paling sesuai dengan habitat semulajadinya, iaitu:

  • pencahayaan tersebar;
  • suhu yang selesa di dalam bilik;
  • kelembapan yang tinggi;
  • dan juga mengambil tanah dan periuk yang sesuai.

Di samping itu, anda perlu sentiasa melaksanakannya dengan mudah, tetapi penting untuk prosedur pembangunan dan bunga azalea:

  • air yang kerap;
  • mengekalkan kelembapan udara;
  • berkala memberi makan bunga;
  • betul membentuk belukar.

Dan sekarang mari kita hentikan pada setiap titik dengan lebih terperinci.

Syarat azaleaazalea di tingkap

Untuk cahaya bunga adalah hubungan istimewa: memerlukannya, bagaimanapun, azalea tidak menanggung kelebihan pencahayaan. Pilihan terbaik untuk tumbuhan adalah tempat separuh teduh atau ambang tingkap dengan pencahayaan diffused. Pada musim panas, azalea terasa baik di taman, di bawah naungan pokok dengan mahkota cecair.

Related  Beritahu saya cara menanam semanggi putih untuk rumput?

Perhatian juga harus diberikan kepada rejim suhu, terutamanya semasa tempoh berbunga, yang mana kebudayaan dipertimbangkan pada musim sejuk. Jika sisa tahun azalea dapat hidup pada suhu udara sehingga 22 darjah Celsius, maka apabila belukar itu mekar, nilai maksimum di dalam ruangan di mana periuk berdiri tidak boleh melebihi 14 darjah.

Oleh kerana sistem akar azalea adalah cetek, periuk kecil harus dipilih untuk bunga. Daripada pemindahan, lebih baik untuk melepasi semak belukar, menambah tanah segar, yang seharusnya berasid.

Nuansa penjagaan azaleapercikan

Jangan lupa tentang cinta bunga untuk kelembapan: air semak sering, menyerap air dengan asid sitrik. Tidak mungkin tanah kering, dan juga dalam keadaan tidak melonggarkan tanah, supaya tidak merosakkan akar. Dari semasa ke semasa, adalah berguna untuk menggunakan kaedah penyerapan dan bukannya menyiram dalam periuk. Untuk mengekalkan kelembapan semak sering disembur. Jangan berhenti memasang bekas air yang berdekatan.

Pada musim bunga dan musim panas, tanaman memerlukan pembajaan, tetapi tidak melebihi 4 kali sebulan. Untuk melakukan ini, gunakan formulasi khas untuk azaleas, yang boleh anda beli di kedai bunga.

tanahIkrar bunga mawar azalea yang banyak adalah pemangkasan tetap, kerana semak tebal tidak akan memberikan banyak tunas yang rapi. Untuk melakukan ini, setiap tahun semua cawangan tahun dipendekkan dan mereka yang sakit atau menebal mahkota dipotong. Variasi awal dijalankan pada bulan Mac, lewat pada bulan Mei. Juga, dari akhir musim bunga, anda perlu mencubit pertumbuhan muda, meninggalkan tidak lebih daripada 5 daun, dan kemudian pada akhir musim bunga tunas bunga akan terbentuk di puncak.

Berkembang azalea di rumah – video