Beritahu saya, betapa betul untuk memohon baja fosforik-potash untuk bunga? Tumbuh-tumbuhan saya tidak mahu berbunga sama sekali, dan jika perbungaan dibentangkan, terdapat sangat sedikit daripada mereka dan ia berlaku bahawa separuh dibanjiri. Saya membaca bahawa dalam hal ini bunga perlu diberi makan dengan persediaan yang mengandungi fosforus dan kalium.

warna bajaApabila tumbuh bunga, baja mineral kompleks memainkan peranan penting dalam pembangunan mereka, terutamanya persediaan yang mengandungi fosforus dan kalium. Berkat kalium, nilai klorofil meningkat, dan spesies tumbuhan hiasan dikekalkan. Fosforus bertanggungjawab untuk berbunga, menjadikannya lebih subur, berlimpah dan tahan lama, di samping itu mempercepat pertumbuhan keseluruhan bunga. Secara bersamaan, kedua-dua mikroelement ini secara aktif memberi makan ladang bunga, merangsang berbunga, menghalang kejatuhan tunas, dan juga meningkatkan percambahan benih.

Baca juga: Super fosfat baja – permohonan di taman!

Persediaan popular untuk bunga berpakaian atas berdasarkan fosforus dan kalium

Baja fosforus-potassium digunakan sebagai baja utama bunga. Dos dan cara mereka digunakan bergantung pada jenis ubat tertentu. Kepada salah satu baja kompleks yang paling popular berdasarkan kalium dan fosforus ialah:

  • baja “AVA”;
  • carboammophosca;
  • baja cecair dengan kesan fungicide Atlanta.

bajaSecara berasingan ia perlu diperhatikan pada musim luruh granulated Agrivol. Ia mempunyai komposisi 13% fosforus dan 27% kalium, dan juga magnesium, dan tidak mengandungi nitrogen sama sekali. Penyediaan ini digunakan untuk berpakaian musim gugur atas bunga taman abadi dengan tujuan pengukuhan umum tumbuhan dan penyediaan mereka untuk tempoh musim sejuk. Pada bulan Ogos, granul mestilah bertaburan di sekitar perennials dan menggali, mencampurkannya dengan tanah. Kemudian, dengan banyaknya airlah bunga itu.

“AVA” baja

baja AVA

Ubat ini disyorkan untuk digunakan apabila menyemai benih bunga, menggunakan salah satu kaedah berikut:

  • menumpahkan tanah sebelum menyemai penyelesaian yang disediakan;
  • campurkan penyediaan dengan benih dan sow di dalam lubang;
  • rendam benih sebelum menyemai dalam larutan.

Related  Jasmine: ciri pemangkasan musim bunga

Carboammofosca

Selain fosforus dan kalium, ia juga mengandungi nitrogen. Boleh digunakan sebelum menanam bunga pada semua jenis tanah.

Dadah Atlanta

baja atlanta

Larutan fosfat-potasium berminyak digunakan untuk pembungkusan daun bunga (untuk 1 liter air – 2.5 ml dadah).

Baja fosfat-kalium Atlanta tidak boleh digunakan dengan persediaan yang mengandungi minyak tembaga dan mineral.

Berkat kesan fungicidal selepas menanam tumbuhan Atlanta, mereka bukan sahaja berkembang dan berkembang dengan lebih aktif, tetapi juga menjadi lebih tahan terhadap penyakit kulat dan keadaan cuaca yang tidak menguntungkan.

Apabila menggunakan baja fosfat-potash, video