Anak-anak saya sangat suka kacang tanah dan sekarang mereka memujuk saya menanamnya. Malangnya, saya tidak mempunyai pengalaman untuk berkembang. Hanya mendengar bahawa semak perlu sepanjang hilling. Beritahu saya cara menanam kacang di taman?

kacang tanah yang semakin meningkat di negara iniKacang tanah boleh didapati jauh dari satu plot. Budaya ini untuk petani masih agak baru dan mencegah banyak masalah yang berpotensi. Walau bagaimanapun, tiada apa yang perlu ditakutkan sini sepenuhnya. Kacang-ubah kurang daripada kentang biasa, dan hanya apabila berkembang kacang nuansa ia adalah thermophilic. Atas sebab ini, di kawasan utara untuk menuai yang ditanam dalam kacang tanah adalah hampir mustahil. Dalam penanaman musim bunga sejuk hanya vymerznut dan dingin pada musim panas yang ideal dalam pertumbuhan. Tetapi bagi kawasan-kawasan yang mempunyai iklim panas penanaman kacang tanah tanpa sebarang masalah. Perkara utama yang perlu tahu bagaimana untuk menyediakan tanah dan menanam kacang tanah di taman, dan juga sedikit untuk menjaga kilang sehingga ia adalah musim menuai masak.

Di manakah tempat terbaik untuk menanam kacang tanah?

Untuk kacang, perlu mengambil bahagian yang paling ringan supaya penanaman tidak berada di bawah naungan. Adalah lebih baik, jika ia menjadi katil, di mana kubis, timun atau kentang ditanam lebih awal.

Anda tidak boleh menanam kacang tanah selepas kekacang.

Tanah yang lemah pada unsur surih perlu disenyawakan:

  • pada musim gugur – untuk memperkenalkan bahan organik di bawah penggalian;
  • Pada musim bunga sebelum penanaman – berselerak di tapak nitrophosphate (untuk setiap meter persegi kawasan 50 g dadah).

Pemilihan dan penanaman benih

penanaman kacang tanah

Penanaman kacang tanah harus dimulakan hanya selepas tanah dan udara hangat dengan baik. Biasanya ini adalah pertengahan bulan Mei, ketika frosts malam berakhir, yang boleh membunuh tunas yang mencintai panas.

Sebelum menanam, kacang disyorkan untuk dibersihkan dari kulit, supaya kacang menjadi lebih cepat. Lebih disukai menggunakan spesimen terbesar.

Anda boleh menanam tanaman dengan dua cara:

  1. Baris dengan lebar sekurang-kurangnya 60 cm, meninggalkan antara semak sekitar 20 cm.
  2. Di dalam lubang-lubang yang terletak dalam corak papan periksa selepas 50 cm, dengan jarak baris 30 cm.

Related  Saingan yang murni dari rose – begonia terry yellow

Penjagaan penanaman

Satu setengah minggu selepas semak berkembang, mereka perlu bosan. Di masa depan, ulangi prosedur 3 kali lebih banyak dalam tempoh masa yang sama. Ini mesti dilakukan agar kacang-kacangan tidak sampai ke permukaan bumi, di mana mereka boleh layu, kerana kebudayaannya hanya matang di dalam tanah.

Oleh sebab kacang tanah seperti kelembapan, penyiraman biasa perlu disediakan, terutamanya semasa tempoh berbunga dan penanda buku ovari.

Penuaian

penuaian kacang

Menjelang September kacang masak – belukar menjadi kuning dan kacang dengan mudah boleh dikeluarkan dari luar. Sekarang kita boleh menuai. Untuk bermula dengan semak perlu digali dan tersebar supaya mereka pengeringan. Kemudian memisahkan kacang dengan peluru dan dosushit. kacang tanah simpan dalam bilik yang kering, Makan dalam beg kain atau secara pukal di dalam bekas (ketebalan lapisan tidak lebih daripada 10 cm).

Menanam kacang di taman – video