Bersedia untuk musim bunga, saya membeli hampir separuh daripada kedai kecil kami dengan biji. Memilih bunga untuk katil bunga, saya tidak dapat menahan semak-semak indah Iberis, walaupun tidak menanamnya sebelum ini. Beritahu saya, bagaimana dengan betul tumbuh dari benih Iberis umbellate? Adakah mungkin untuk menyemai benih langsung di atas katil atau lebih baik pada anak benih?

benihIberis payung – pilihan yang tepat untuk mewujudkan sempadan dan mixborders, tetapi dalam penanaman tunggal, ini semak subur padat kelihatan sangat bagus. ketinggian tumbuhan ialah 25 cm, tetapi kelebihan utama mereka adalah seperti di pertengahan musim panas, apabila seluruh belukar yang agak bersepah dengan perbungaan besar payung, yang terdiri daripada bunga kecil dengan empat kelopak. Mewarna perbungaan boleh berbeza: jenis putih paling biasa, tetapi di antara mereka ada merah jambu, ungu dan juga jenis ungu.

Iberis bunga tidak hanya banyak, tetapi masih wangi dan tahan lama. Tertakluk kepada pemangkasan inflorescence pudar, yang baru muncul di belukar sehingga September.

Varieti tahunan Iberis disebarkan melalui kaedah benih, dan kaedah ini juga memberikan hasil yang baik dalam pembiakan Iberians saka. Penanaman payung Iberis dari biji boleh dijalankan dalam dua cara:

  • menyemai tanah terbuka;
  • benih yang semakin meningkat.

Bilakah menanam benih di atas katil taman?

Iberis

Setakat sudah pada bulan Julai, payung iberium berkembang, perlu memulakan biji benih pada akhir bulan April. Di kawasan dengan musim bunga lewat, lebih baik menangguhkan tanaman sehingga Mei, apabila nilai suhu stabil ditubuhkan. Tetapi benih yang disemai untuk musim sejuk membolehkan anda melihat berbunga pada bulan Mei. Sow harus berada di dalam alur, meninggalkan biji jarak sekurang-kurangnya 5 cm, kerana bibit cepat berkembang hingga diameter 25 cm. Jika perlu, tanaman ditipis jika terlalu tebal.

Iberis membiak dengan baik dengan menyemai sendiri, jika tidak memotong belukar. Bagaimanapun, perlu diingat bahawa perbungaan di tumbuh-tumbuhan seperti ini tumbuh lebih kecil dan mekar kebanyakannya putih, walaupun biji yang dibeli pada tahun pertama adalah warna yang berbeza.

Bagaimanakah benih payung Iberry akan tumbuh?anak benih

Benih untuk benih boleh disemai sebelum ini, pada bulan Mac. Untuk tujuan ini, lebih baik tidak menggunakan bekas biasa, tetapi tablet gambut. Mereka mesti terlebih dahulu direndam dan meletakkan benih tunggal dalam setiap. Untuk pucuk muncul lebih cepat dan lebih harmoni, anda perlu membina kanak-kanak lelaki mini.

Iberis payung tidak bertolak ansur diubah, jadi benih ditanam di katil perlu menjadi kaedah pengendalian, seperti dalam kes tablet – dengan terkini, shell perlindungan pra-potong, supaya ia tidak segan untuk akar.

Anda boleh memindahkan anak benih ke tempat tidur bunga pada bulan Mei, dan pendaratan dalam dua pendekatan (pada bulan Mei dan Julai) akan memanjangkan pembungaan.

Video mengenai penanaman benih Iberis pada benih