Diperoleh pada kejatuhan negara, dari pemilik lama di sana tetap rumah hijau. Suaminya telah diubahsuai sedikit dan merancang untuk menanam tomato sendiri. Beritahu saya, apakah masa terbaik untuk menanam tomato benih untuk rumah hijau?

Tempoh buah tomato tidak melebihi tiga bulan secara purata. Oleh itu, ramai petani trak memilih untuk menanam tomato di rumah hijau. Ini membolehkan bukan sahaja untuk meningkatkan masa panen dan kuantiti, tetapi juga untuk mendapatkan sayur-sayuran lebih awal.

Hasil tomato awalnya bergantung pada bibit yang berkualiti dan, tentu saja, penjagaan yang tepat. Bahan benih boleh dibeli di kedai khusus, atau berkembang secara bebas, yang secara ketara mengurangkan kos kewangan.

Menanam masa benih

anak benih

Menanam masa untuk anak benih tomato untuk rumah hijau secara langsung bergantung kepada rejim suhu rumah hijau, dan lebih khusus, kehadiran pemanasan. Sekiranya terdapat di rumah hijau, dan suhu udara tidak turun di bawah 15 darjah, penanaman benih boleh dilakukan pada akhir musim sejuk. Di hadapan sebuah rumah biasa, tidak panas, tomato, ditanam tidak lebih awal dari akhir bulan April atau awal bulan Mei.

Ramai penduduk musim panas menanam tomato dalam bekas khas dan meletakkannya di tingkap di pangsapuri. Dari masa ke masa, anak benih diperkaya dipindahkan ke rumah hijau. Dalam kes ini, anda boleh mula menanam pada bulan Februari.

Tumbuh buah tomato di rumah terdiri daripada peringkat berikut:

  • pemilihan dan penyediaan benih;
  • penyediaan tanah;
  • menyemai dan penjagaan lanjut bagi anak benih.

Pemilihan dan penyediaan benih tomato

menyemai benih

Pemilihan biji bergantung kepada varieti mana yang dirancang untuk ditanam. Yang pertama menanam varieti awal dan tinggi. Sebelum menanam, benih dicelup ke dalam air untuk menguji percambahan. Benih benih dipilih dan dibuang.

Untuk mempercepat percambahan, benih yang lain dibalut dengan kain kasa basah dan dibiarkan selama sehari.

Penyediaan tanah

minicar

Sekiranya mungkin, tanah untuk anak benih diambil dari rumah hijau, di mana tomato akan tumbuh – jadi benih akan dengan mudah memindahkan transplantasi dan menyesuaikan dengan lebih cepat. Pilihan terbaik adalah untuk membeli substrat khas untuk tomato.

Tomato tumbuh dengan baik di tanah berpasir dengan keasidan yang rendah.

Benih disemai dalam bekas biasa atau dengan segera pada cawan individu. Ia adalah sangat mudah untuk menggunakan tablet gambut untuk anak benih, yang sebelum ini direndam di dalam air.

Related  Menanam kacang tanah di plot

Penanaman benih dan penjagaan lanjut

pucuk pertama

Dalam bekas yang disediakan (cawan) menyebarkan biji, meninggalkan jarak kira-kira 5 cm di antara mereka, dan ditaburkan dengan lapisan bumi nipis. Untuk air dari penyiraman tidak perlu, biji itu tidak meninggalkan bersama-sama dengan air di bawah bumi. Ia cukup hanya untuk menyembur dari semburan.

Kontena dengan anak benih masa depan mesti ditutup dengan filem untuk mewujudkan keadaan rumah hijau. Selepas pucuk pertama diluluskan, filem akan dikeluarkan. Apabila 2-3 daun nyata dibentuk pada anak benih, mereka akan menyelam.

Untuk memastikan anak benih tidak diregangkan, ia perlu disediakan dengan pencahayaan yang mencukupi, jika perlu, lampu tambahan dipasang. Juga, penyiraman biasa dilakukan, mengelakkan masuk air pada daun.

anak benih muda

Untuk menyemai benih tomato, berpakaian atas foliar dengan potassium monophosphate, urea atau kalium nitrat digunakan.

Kira-kira 1.5 bulan selepas pembenihan, anak benih dipindahkan ke tempat kekal di rumah hijau. Sebelum ini, ia secara berperingkat ditikam.

Menanam tomato benih untuk menanam dalam rumah hijau – video