Di taman bandar kami ada lorong semak yang rimbun yang berdiri lama, ditutup dengan bunga kuning. Baru-baru ini saya mendapati bahawa ini adalah goldenrod dari Josephine. Saya juga ingin menanam pagar kecil di dacha supaya saya dapat memisahkan sebahagian dari taman dari halaman. Bolehkah anda memberitahu kami jika ada ciri-ciri ciri tumbuh tumbuhan ini, dan bolehkah ia berkembang di penumbra?

goldenrod dari JosephineDaun herba yang dipanggil goldenrod lebih dikenali sebagai tumbuhan ubatan dan digunakan secara meluas dalam ubat rakyat. Walau bagaimanapun, terdapat antara jenisnya dan varieti semulajadi yang dihargai kerana penampilan mereka yang sangat dekoratif kerana bentuk indah belukar dan berbunga panjang. Salah satu spesies itu adalah Josephine berkaki emas – dia tidak memiliki sifat perubatan, tetapi dia dapat mengubah plot negara menjadi karya landskap yang nyata.

Penerangan kilangJosephine

Josephine, seperti semua jenis emasrod, adalah abadi. Ini adalah salah satu jenis yang paling padat: ketinggian semak dewasa tidak melebihi 70 cm, sementara batang tegak membentuk mahkota padat tebal. Pada pucuk di urutan seterusnya ada daun hijau yang panjang. Dengan kemunculan musim panas, seluruh belukar ditutupi dengan perbungaan yang besar, yang terdiri daripada bunga kuning, kecil, tetapi sangat terang, kaya.

Ukuran kecil, mahkota tebal, serta pembungaan yang panjang dan berlimpah membuat Josephine berkaki emas menjadi tanaman ideal untuk menghasilkan lindung nilai yang rendah.

Kepastian pertumbuhanbelukar muda

Goldenrod – tumbuhan yang sangat bersahaja dan mampu tumbuh walaupun di penumbra. Tetapi untuk secara aktif tumbuh semak, lebih baik membawa mereka tempat yang terang di laman web ini.

Di penumbra, kadar pertumbuhan perennials perlahan, dan berbunga akan datang kemudian.

Tanah lebih menyukai tanah yang subur dan ringan, tetapi ia juga boleh menyesuaikan diri dengan tanah berat. Tanah yang lemah memerlukan pengenalan kompleks organik dan mineral, tetapi penting untuk tidak keterlaluan, kerana baja yang berlebihan mengurangkan kualiti bunga dan belukar memacu jisim rahang.

Josephine sempurna hibernates di tanah terbuka dan tidak memerlukan perlindungan tambahan untuk musim sejuk.

Goldenrod dengan pantas melipatgandakan diri dengan penanaman diri, jadi penting untuk memotong hal berkembang yang berubah-ubah, jika tidak, kebudayaan tidak hanya akan melampaui kawasan yang diperuntukkan, tetapi mungkin mulai menggantikan bunga lain. Pembiakan terkawal tidak buruk dengan bantuan keratan dan akar sistem akar, serta musim bunga menyemai benih yang dituai.

Related  Menanam bunga ros di rumah hijau untuk dijual

Fakta menarik tentang goldenrod – video