Beritahu saya, bolehkah saya mendapatkan filodendron dari benih di rumah? Cari keratan yang biasa seperti ini, seperti yang saya perlukan, tidak boleh, tetapi di kedai mengambil bungkusan terakhir biji. Bagaimana untuk menanam mereka dan berapa lama menunggu anak benih?

pucuk philodendronUntuk penyebaran philodendron, kaedah vegetatif paling kerap digunakan. Ia membolehkan anda dengan cepat dan tanpa banyak masalah bukan sahaja mendapatkan kilang baru, tetapi juga untuk meletakkan semak lama. Walau bagaimanapun, tidak semestinya peluang untuk mendapatkan tangkai. Selain itu, terdapat pelbagai jenis philodendron, yang praktikalnya tidak mempunyai batang, jadi mereka menghasilkan semula oleh biji, sebagai contoh, philodendron Cello. Anda boleh mendapatkan biji-biji di mana-mana kedai bunga, tetapi bagaimana cara membesarkan Philodendron dengan betul dari biji, sekarang kita akan bercakap.

Adakah perlu menyediakan biji?

benih philodendron

Walaupun benih Philodendron mempunyai percambahan yang baik, tetapi tidak 100%, dan sering penanam mengadu bahawa hanya satu benih tumbuh dari seluruh sachet, atau bahkan tidak ada apa pun.

Untuk membeli benih tidak kecewa, mereka hanya perlu bersedia terlebih dahulu, tertakluk kepada dua prosedur penting dan perlu:

  • pertama, rendam selama sehari dalam perangsang pertumbuhan;
  • kedua, menggaru setiap benih, merosakkan cangkangnya.

Dalam tanah apa yang harus kita menanam?

Pada peringkat percambahan benih, tanah longgar ringan diperlukan, kerana benih dalam filodendron kecil. Di dalam tanah yang tebal, pucuk lembut akan menjadi sukar untuk pecah.

Untuk penanaman, anda boleh menggunakan substrat sejagat yang konvensional, sambil menambah serat kelapa sedikit. Di bahagian bawah tangki, sebelum mengisi dengan tanah, adalah perlu untuk meletakkan saliran, yang akan melindungi anak benih dari kerosakan.

Benih tersebar di permukaan tanah, ringan ditaburkan dengan tanah dan disembur dengan baik dari semburan. Kini ia tetap menyusun syarat hothouse mereka: tutup bekas dengan pakej atau sekeping kaca.

Letakkan rumah hijau di ambang jendela hangat dengan pencahayaan yang baik. Untuk benih tumbuh, mereka memerlukan kelembapan yang tinggi, di samping itu, suhu udara di rumah kaca di bawah filem harus sekurang-kurangnya 25 darjah haba.

Bagaimana untuk menjaga anak benih?philodendron muda

Penjagaan selanjutnya untuk pucuk adalah sama seperti tumbuh-tumbuhan tumbuh-tumbuhan dalaman yang lain. Hothouse mesti diudarakan setiap hari, membuka hud selama beberapa minit, dan secara berkala menyembur tanah, tidak membenarkannya kering.

Perlu diingat bahawa menunggu pucuk pertama Philodendron akan mengambil masa yang agak lama – pucuk akan muncul tidak lebih awal daripada 1.5 bulan kemudian.

Apabila benih bercambah, keluarkan topi dan teruskan menjaga kucuran. Mereka boleh menyelam dalam mangkuk berasingan apabila dua daun nyata terbentuk di semak. Transplantasi seterusnya dilakukan dalam setahun pada musim bunga, menukar periuk ke yang lebih luas.

Penanaman Philodendron – video