Saya berkembang Astilba untuk masa yang lama, saya mempunyai beberapa spesies dalam dacha saya, tetapi saya masih tidak dapat mencari satu gred. Dan kemudian nasib muncul – suami saya dibawa dari perjalanan dua belas Astilby Bressingham Beauty. Beritahu saya, apa yang wanita cantik seperti ini dan di manakah lebih baik untuk mendarat?

astilba pada bungaNama lengkap tanaman itu seperti Astendba Arendsa Bressingem Beauty. Budidaya semak hibrid ini, cukup tinggi – boleh tumbuh sehingga 1 m tinggi. Bahagian atas belukar adalah berumput dan mati untuk musim sejuk, dan pada musim bunga baru muncul.

Ia mempunyai penampilan hiasan yang sangat indah, kerana ia digunakan secara meluas bukan sahaja untuk menghiasi katil dan bunga, tetapi juga untuk memotong. daun kaya-hijau dengan kelebihan diukir membuang kilauan sedikit dan semasa berbunga renek menghasilkan panjang, sedikit melabuh, bunga spike berbentuk tangkai, disemat dengan bunga yang subur kecil warna merah jambu lembut dengan aroma yang menyenangkan. Panjang peduncle itu sendiri boleh mencapai sehingga 80 cm, dan perbungaan – sehingga 25 cm. Pembungaan berlangsung dari bulan Julai hingga Ogos.

Walaupun kelihatan lembut, pelbagai sangat tahan tidak hanya pada suhu rendah, tetapi juga untuk penyakit dan perosak. Grow astilba adalah keseronokan, kerana hampir tidak memerlukan perhatian. Perkara yang paling penting ialah memilih tempat yang tepat untuk bunga, di mana sahaja ia akan menjadi selesa.

Di mana untuk menanam?

Astilba Bessingham Kecantikan

Bressingham Beauty berkembang dengan baik di kawasan yang teduh di mana cahaya matahari langsung tidak dapat dicapai, terutamanya pada tengah hari, ketika matahari terbenam penuh pada musim panas.

Ia tidak disyorkan untuk menanam tumbuhan terus di bawah pokok – di sana ia lemah mekar, dan daun dan bunga kehilangan warna mereka.

akar Astilbe yang sangat kuat, berkayu, meningkat secara menegak dan jauh ke dalam tanah, maka ia akan memerlukan tanah longgar, ideal jika ia akan loams dengan keasidan yang rendah. Pengenalan organik akan pergi ke semak hanya untuk manfaat – di tanah kaya, ia berkembang lebih aktif.

Related  Epal busuk sebagai baja untuk raspberi dan strawberi

Ciri-ciri penjagaan dan musim sejuk

Astilba sangat menyukai kelembapan, jadi ia perlu disiram dengan kerap. Dalam musim panas yang kering tanpa penyiraman, semak belukar menjadi lemah dan tidak menarik, dan dengan cepat membetulkan hal berkembang.

Semasa tempoh vegetatif, tumbuhan boleh disenyawakan dengan persiapan mineral kompleks. Astilba mengalikan dengan membahagi semak belukar. Rhizomes ditanam:

  • pada musim bunga;
  • pada musim gugur.

Walaupun varietas mempunyai ketabahan musim sejuk yang baik, di kawasan-kawasan dengan musim sejuk, disarankan untuk menutupi semak untuk musim sejuk. Ini amat penting apabila musim sejuk bersalji dengan fros yang teruk dijangkakan. Di kawasan-kawasan panas, ia mencukupi untuk merebak di sekeliling semak lapisan mulsa dalam 10 cm.

Astilbe semakin berkembang, video