Saya ingin mencuba tahun ini untuk menanam ketumbar pada dacha – seluruh keluarga kami menyukai semua jenis sayur-sayuran, yang hanya boleh didapati di taman, tetapi kami belum menanam budaya ini lagi. Beritahu saya cara menanam ketumbar di taman? Bilakah saya boleh menanam benih, memandangkan musim semi itu sering terlambat?

ketumbarGourmet sebenar tahu tentang ketumbar secara langsung, kerana rasa khususnya tidak disukai oleh semua orang. Tetapi para pecinta rempah ini dengan keseronokan menambahnya kepada hidangan yang berbeza dan meletakkan di sebelah pasli dan Dill. Penanaman ketumbar secara keseluruhan hampir sama seperti yang dinamakan, lebih biasa dan biasa kepada semua orang, herba pedas. Budaya berusia satu tahun ini didarab dengan biji dan tumbuh dengan baik bukan sahaja di rumah hijau, tetapi juga di tanah terbuka kerana sifat tahan sejuknya.

Koriander dipanggil benih tumbuhan masak – ia digunakan sebagai rempah untuk daging. Tetapi dedaunan hijau berair dipanggil cilantro dan ditambah kepada salad. Dalam kesusasteraan saintifik, tumbuhan ini boleh didapati di bawah nama sayuran atau ketumbar inokulum.

Bila hendak menabur?bercambah

Masa benih menyemai bergantung pada apa tujuannya dan apa yang anda perlukan untuk mendapatkan hasilnya – ketumbar atau ketumbar. Di samping itu, tempat penanamannya juga penting. Di rumah hijau, tanaman ditanam pada akhir bulan Februari (termasuk anak benih), tetapi paling sering ketumbar disemai dengan segera ke tanah terbuka.

Anda boleh menyemai benih di taman dengan salah satu daripada beberapa cara:

  • di bawah musim sejuk, untuk mendapatkan ketumbar awal musim bunga;
  • pada musim bunga, pada akhir bulan April, untuk mendapatkan ketumbar pada akhir musim panas;
  • pada musim panas – untuk mengumpul ketumbar segar.

Penanaman musim panas yang berulang setiap tiga minggu akan memberikan ketumbar dan ketumbar untuk sepanjang musim, kerana budaya tumbuh sangat cepat.

Di mana dan bagaimana untuk menanam?mekar ketumbar

Jika rempah ditanam hanya untuk sayur-sayuran wangi, ia boleh menyemai benih secara praktikal di mana-mana tapak, kecuali untuk yang dipanaskan. Walau bagaimanapun, untuk memasak benih ketumbar, ia memerlukan pencahayaan yang baik. Dalam kes ini, anda perlu mengambil tempat yang cerah untuk penanaman.

Mengenai komposisi tanah, yang tahunan tumbuh paling baik di loam dan di dalam loam berpasir dengan keasidan neutral. Adalah wajar untuk menggali katil dari musim gugur dan menambah hum dan abu. Adalah bagus untuk menambah 20 g setiap 1 meter persegi M. m kalium dan super fosfat, terutamanya jika tanahnya miskin. Dalam proses pertumbuhan, semak tidak menyuburkan.

Agar tanaman mudah dijaga dan dituai, lebih baik menanam benih dalam alur panjang. Semak akan tumbuh subur, jadi anda perlu meninggalkan antara benih sekurang-kurangnya 10 cm, dan di antara alur – tidak kurang dari 25 cm.

Gred paling terkenal ketumbar adalah Yantar.

Bagaimana untuk menjaga?cilantro

Penjagaan tanaman adalah mudah dan terdiri daripada aktiviti-aktiviti seperti:

  1. Penyiraman yang kerap. Adalah penting untuk tidak membenarkan tanah di bawah semak kering, jika tidak, mereka akan pergi ke anak panah.
  2. Pembuangan rumpai dan melonggarkan.
  3. Decimation. Dengan sowings tebal, semak akan berkembang lemah dan dengan sedikit daun.

Ketumbar hijau harus dipotong ketika tumbuh sebelum semak belukar. Benih hanya boleh dituai apabila ia matang dan coklat (pada akhir bulan Ogos).

Video mengenai penanaman ketumbar