Mereka mengarahkan kawan yang terlibat dalam penanaman benih untuk dijual, actinidia. Budaya ini baru bagi kami, sebelum tidak ada apa-apa pada dacha, tetapi sebaik sahaja anda merasai buah-buahan yang lazat, anda segera menginginkan tumbuhan yang sama. Sudah tentu, bagaimana dengan betul menanam actinidium pada musim bunga, di mana dan dalam apa istilah lebih baik untuk membuatnya?

penanaman actinidiaKayu liana dengan buah-buahan yang lazat telah menjadi semakin popular di kalangan tukang kebun sejak kebelakangan ini dan ia sangat berhak. Actinidia bukan sahaja akan menuai penuaian yang lazat dan sangat berguna, tetapi juga menghiasi tapak dengan dedaun hiasan dan ornamen yang menawan. Di taman persendirian, anggur paling sering ditanam dengan anak benih yang dibeli di tapak semaian. Mengenai apa yang harus diberi perhatian dan bagaimana untuk menanam actinia pada musim bunga – hari ini dan bercakap.

Bila hendak menanam?

Kelebihan spring penanaman Actinidia adalah bahawa sebelum anak benih fros pertama mempunyai masa yang cukup untuk membentuk sistem akar yang kuat, membesar dengan baik dan menjadi kuat, dan dalam apa-apa musim sejuk loji frosts yang dahsyat. Di samping itu, menanam anak pokok di dalam tanah dengan akar sendiri, dengan permulaan aliran sap aktif boleh diharapkan daripada Actinidia pembangunan serentak beramai-ramai dan bunga tunas foliar yang mempunyai kesan positif ke atas produktiviti.

Masa penanaman pokok anggur bergantung kepada rantau tertentu, tetapi cadangan umum adalah bahawa syarat-syarat berikut dipenuhi:

  • salji harus benar-benar cair;
  • tanah – panaskan;
  • suhu udara – untuk mencapai nilai yang stabil tanpa ancaman frosts berulang (pada siang hari sekitar 10 darjah, pada waktu malam, tidak kurang daripada 5 darjah haba).

Penanaman benih mesti dilakukan sebelum tunas buah dibuka di atasnya. Dalam kecemasan, pendaratan musim bunga lewat dibenarkan selepas akhir berbunga, tetapi ini lebih terkecuali daripada peraturan.

Bagaimana untuk memilih anak benih?anak benih

Apabila membeli jenis hiasan actinidia, hanya satu keperluan yang terpakai kepada mereka: anak benih mesti maju dan sihat. Jika penanaman dirancang belukar untuk buah-buahan, dalam hal ini, untuk membeli benih jantina yang berbeza, lebih baik untuk perempuan dikuasai oleh semak (a dozen gadis-gadis – seorang budak).

Anda hanya perlu membeli anak benih berusia 2 hingga 4 tahun. Tumbuhan yang lebih muda masih belum menghasilkan akar yang baik dan tidak mantap, dan “terlalu masak” sering sakit.

Di mana untuk menanam?belukar

Tempat terbaik di tapak untuk actinidia akan menjadi tapak percuma di semenanjung cahaya, yang terletak di atas bukit. Sangat baik, jika akan ada pagar atau dinding yang akan menyembunyikan belukar angin dan ia akan bertindak sebagai sokongan, dan jika mereka adalah perlu untuk menjaga penciptaan gerbang.

Anda tidak boleh menanam actinidia dalam bayang-bayang yang mendalam di dekat pokok yang tinggi, selain itu, liana boleh sepenuhnya melimpah mereka pada waktunya.

Bagaimana untuk menanam?actinide

Actinidia tumbuhan boleh dalam dua cara:

  • semak tunggal;
  • baris parit.

Lubang pendaratan harus cukup dalam, 50 * 50 cm, untuk menampung baja (kompos dan superfosfat kecil). Apabila penanaman baris meninggalkan jarak antara lubang-lubang tidak kurang daripada 1 m, dan lebar antara baris – dan pada sehingga 4 m, kerana Actinidia tumbuh dengan baik.

Untuk menanam semak adalah perlu melalui kaedah pemindahan kapal, selepas itu banyak untuk menyiramnya dan menutupnya. Tidak mengganggu, dan pagar kecil dari grid – ia akan melindungi daripada Actinidia cakar kucing dan gigi, kerana haiwan ini tidak suka untuk makan tangkai halus dan daun.

Video tentang pendaratan Mei actinidia di lapangan

Related  Baja baja hijau untuk infield