Halo, Saya mempunyai pelbagai parthenocarpic timun di windowsill, dia berusia 40 hari. Buah-buahan diikat banyak, tetapi dalam saiz mereka hampir tidak meningkat. Apa yang perlu saya lakukan?

Timun paru-paru Parthenocarpic semakin popular di kalangan petani trak, terutama dalam penanaman rumah hijau. Alasannya adalah mudah: untuk penuaian yang baik sayur-sayuran hijau, pendebungaan oleh serangga tidak semestinya tidak diperlukan. Kilang itu hanya mempunyai bunga betina dan ovari yang terbentuk secara berasingan, dan dalam jumlah besar.

Walau bagaimanapun, untuk memastikan bahawa penuaian bukan sahaja besar, tetapi juga berkualiti tinggi, parthenocarpitis memerlukan perhatian yang lebih sedikit daripada jenis biasa. Hakikatnya ialah tumbuh-tumbuhan sedemikian berkembang dengan pesat, membentuk banyak tunas baru. Oleh itu, kebanyakan nutrien pergi ke ovari baru. Oleh kerana terdapat banyak dari mereka, buah-buahan berkembang dengan perlahan. Nampaknya keadaan ini berlaku kepada penulis. Untuk mengagihkan semula penggunaan nutrien, dan untuk mengarahkan mereka kepada pertumbuhan timun, tumbuhan itu perlu dipetik.

Bagaimana membentuk timun-parthenocarpathi dengan betul?

mencubit

Pemotongan varieti partenokarpik berbeza daripada timun sederhana. Varieti bukan hibrid biasanya mula terbentuk selepas daun kelima, kerana bunga lelaki diletakkan pada pukulan utama mereka.

Dalam parthenocarpites, bunga tumbuh dengan cara yang sama, tetapi perlu diingat bahawa mereka adalah feminin, jadi jangan cucuk selepas 5 daun.

Pembentukan lebih baik dilakukan dengan cara ini:

  • Dalam sinus dari lembaran pertama hingga kelima, keluarkan pucuk sisi dan perbungaan;
  • enam cuping sampingan seterusnya untuk meninggalkan (panjang masing-masing tidak boleh lebih daripada 25 cm);
  • tumbuh di belakang mereka dua atau tiga tunas untuk mencubit, memendekkan mereka kepada 35 cm;
  • panjang tiga bulu mata seterusnya meningkat sebanyak 10 cm, selepas itu juga secubit.

Related  Bagaimana untuk mengeringkan mawar

Pukulan utama harus diamankan, dan apabila mencapai panjang maksimum, juga mencubit atau melemparkannya ke atas sokongan (untuk berkembang ke tanah).

Dalam pucuk sekunder, yang muncul dari weaves sisi (tidak asas), selepas helaian pertama, anda mesti mengeluarkan titik pertumbuhan.

Apakah sebab lain mengapa ovari tidak berkembang?

ovari

Sekiranya pokok belukar telah terbentuk dengan betul dan tepat pada waktunya, dan buah-buahan yang diikat tidak tumbuh, alasannya perlu dicari dalam perkara berikut:

  1. Terlalu banyak ovari, yang tumbuhan itu tidak boleh “makan”. Penyelesaian: membuangnya sebelum bunga mekar, meninggalkan satu belukar tidak lebih daripada 30 keping.
  2. “Umur muda” tumbuhan itu. Semen tidak sekata mempunyai radang daun yang lemah, tetapi mereka boleh membentuk pucuk sisi dengan ovari, namun, tidak ada nutrisi yang cukup sama sekali. Penyelesaian: jika belukar belum cukup kuat, ovari pertama harus dikeluarkan dan memberi mereka masa untuk mendapatkan kekuatan.
  3. Kelembapan udara yang tinggi. Penyelesaian: ventilasi bilik lebih kerap.
  4. Bilik terlalu panas. Keputusan: untuk mengurangkan suhu atau memindahkan tumbuhan di tempat lain.
  5. Perubahan mendadak dalam suhu.
  6. Tanah berat. Penyelesaian: untuk memberi makan timun dengan pengawal selia pertumbuhan (Zirkon, Epin)

Varieti parthenocarpik timun semasa pembentukan dan pematangan buah-buahan memerlukan makan mingguan, contohnya infusi mullein dengan urea.

Tikus parthenocarpic: kacukan popular – video