Beritahu saya cara membuat rumah burung dari pokok? Anak di sekolah telah diminta untuk membawa sebuah rumah kecil untuk burung, dan ayah kita sepanjang masa di tempat kerja, di sini dan memutuskan untuk melakukan ini dengan kanak-kanak pada mereka sendiri dan membuat dua rumah burung, salah satu yang disebut sekolah, manakala yang kedua akan tergantung di taman kami. Papan mana yang lebih baik untuk digunakan dan kemudian kita perlu cat struktur kita?

bagaimana hendak membuat rumah burung

Burung adalah urutan bukan sahaja hutan, tetapi juga taman. Ini diketahui setiap penduduk musim panas, yang mempunyai pokok buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di atas plot. burung sepanjang tahun bukan sahaja menyenangkan telinga yang dengan nyanyian beliau, tetapi juga membantu tukang kebun dalam kerja keras mereka untuk melindungi pokok daripada perosak, memusnahkan serangga kecil dan regaling larva mereka. Untuk menarik burung, gantung feeder dan sukarelawan makan pokok dalam masa musim sejuk sejuk, apabila find “mangsa” tidak begitu mudah, dan juga menguruskan mereka pulang. rumah kayu pepejal seperti mana-mana burung, di mana dia akan dapat bukan sahaja untuk hidup dan bersembunyi dari cuaca, tetapi juga untuk meningkatkan keturunan.

Mengenai persoalan bagaimana untuk membuat rumah burung, setengah kuat jawapan tanpa halangan, dan yang lain, termasuk sarjana muda baru, berguna adalah beberapa petua yang kami akan berkongsi dengan anda hari ini.

Nuansa yang penting untuk diketahui sebelum memulakan kerjapapan

Seperti sudah jelas, rumah burung terbaik diperbuat daripada bahan semula jadi, dalam erti kayu. Sesetengah tukang membuat rumah dari kotak kadbod atau botol plastik, bagaimanapun, ini berbeza sekali. Dalam kes pertama, kediaman akan sementara dan akan berlangsung satu musim jika ia tidak basah sebelum hujan. Bekas plastik lebih sesuai untuk penghasilan feeder, selain itu, tidak ada persoalan tentang keunikannya. Merasakan burung dan bau papan serpihan atau papan lapis, yang kedua juga terlalu nipis dan rumah akan menjadi sejuk.

Untuk rumah burung bernilai menggunakan papan kayu keras, tetapi dalam apa-apa hal, tidak konifer – ia mengandungi resin yang berpegang teguh kepada bulu, yang penuh dengan kesihatan burung. Ketebalan takik hendaklah tidak kurang daripada 20 mm, supaya mereka mengekalkan haba yang diperlukan oleh anak ayam.

Untuk mengecas papan, mencapai kelancaran ideal mereka, tidak perlu. Permukaan kasar, terutamanya di dalam rumah burung dan di bawah paip, akan membantu burung masuk dan mudah bergerak.

Related  Anak benih raspberry keratan

Melangkah langkah rumah burung dengan langkahlukisan

Pertama sekali, adalah perlu untuk membuat lukisan kediaman masa depan. Ini akan memudahkan proses membuat ruang kosong dan akan menjadikannya walaupun, supaya tidak ada celah di antara dinding pada masa akan datang.

Rumah burung boleh menjadi saiz dan bentuk yang berbeza – semuanya bergantung pada jenis burung apa yang akan hidup di dalamnya. Terlalu luas “pangsapuri” tidak perlu, kerana keluarga burung kecil dan anak muda boleh membeku atau tumbuh lemah. Dimensi standard rumah adalah seperti berikut:

  • lebar bawah – 15 cm;
  • ketinggian rumah burung – sehingga 30 cm;
  • bumbung – kira-kira 20×24 cm;
  • diameter penonjolan (penorehan) tidak melebihi 5 cm.

Butiran rumah burungLebih baik dinding belakang adalah beberapa sentimeter di bawah panel hadapan – bias ini perlu mengalirkan air. Sehubungan itu, maka di dinding sisi bahagian atas akan bergerak sepanjang serong. Bumbung harus menonjol sedikit, jadi dimensinya sedikit lebih besar dari bawah.

perhimpunan rumah burungKini anda boleh mula bekerja:

  1. Pindahkan lukisan dengan pensil di papan putih.
  2. Potong semua maklumat.
  3. Balikkan permukaan luar bahan kerja.
  4. Di panel depan, potong “masuk” dalam bentuk bulatan.
  5. Kumpulkan rumah burung di urutan ini: fasad, dinding sisi, bawah, dinding belakang, bumbung, letok. Semua bahagian mesti sesuai dengan ketat. Pasang mereka lebih baik pada skru atau kuku.

Ia tetap untuk melekat pada kotak pengikat starling dalam bentuk sebuah bar di dinding belakang dan memasangnya di atas pokok, dengan baik menggulung wayar. Jangan cat – bau cat akan menakutkan burung.

Arahan video untuk membuat rumah burung