Saya suka chrysanthemums sangat, saya mempunyai chrysanthemums saka warna yang berbeza dalam dacha saya. Dan kemudian jiran berkongsi dengan saya benih-benih krisan yang mematikan dan mengatakan bahawa dia berusia satu tahun. Beritahu saya, bagaimana anda menanam kekwa dari benih?

Chrysanthemum keeled (tiga warna krisan) adalah wakil spesies tahunan. Secara luaran, semak belukar itu lebih mirip daisy, hanya sangat besar dan lebih berwarna. Pelbagai ini telah menarik perhatian bukan sahaja perbungaan luar biasa, yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga warna, tetapi juga tempoh berbunga mereka – sejak musim panas – dan sehingga fros.

kekwa

Praktikal, serta mana-mana satu tahun, kekwa chrysanthemum ditanam dari biji benih. Terdapat dua cara untuk berkembang:

  • menyemai benih terus ke tanah terbuka;
  • benih menyemai benih.

Pembenihan benih di atas katil

menyemai benih di tanah

Memandangkan kekwa tidak tahan dengan beku, ia boleh menyemai benih di tempat terbuka untuk musim sejuk atau pada bulan April.

Untuk menanam benih pada bunga, buat lubang dan tuangkannya dengan air suam.

Benih tidak menanam padat – 2-3 keping setiap lubang.

Jarak antara lubang tidak kurang dari 20 cm Di lorong, anda boleh membuat lekapan yang sama. Kemudian taburkan benih dengan bumi, tanpa menginjak-injak, dan tutup dengan filem, supaya kelembapan tidak menguap.

biji kekwa

Sebaik sahaja pucuk pertama dijalankan, filem itu mesti dikeluarkan dan dilonggarkan di dalam telaga (untuk memastikan akses udara percuma ke batang). 10 hari selepas kemunculan pucuk kekwa, mereka boleh diberi makan dengan larutan baja yang “Ideal”.

Apabila benih untuk mengeluarkan 4 risalah ini dan mereka akan meningkat kepada kira-kira 10 cm, perlu meninggalkan baik sahaja, yang paling maju, kuman. Selebihnya harus dikeluarkan dengan hati-hati dan dipindahkan.

Chrysanthemum bertelur, ditanam melalui penanaman langsung di tanah terbuka, akan membuang labu pertama pada bulan Julai.

Daisy kekwa

Pembenihan bibit krisan untuk anak benih

Untuk menghampiri pembungaan krisan tahunan, ia ditanam melalui anak benih. Untuk melakukan ini, pada awal musim bunga, benih disemai dalam bekas biasa. Tanah untuk penanaman boleh dibeli di kedai-kedai khas atau membuat anda sendiri: Campurkan gambut, humus dan bumi rumah hijau dalam perkadaran yang sama, untuk menapis dan dinyalakan. Sebagai saliran di bahagian bawah bekas, ia boleh mencurahkan claydite.

Biji-bijian hanya berselerak di permukaan, tidak mendalamkannya, dan ditaburkan dengan lapisan bumi dari bahagian atas dalam setengah sentimeter.

Taburkan dari senapang semburan dan tutup dengan filem untuk membuat kesan rumah hijau. Secara berkala, bekas mesti berventilasi dan dibasahkan.

anak benih kekwa

Jika bekas mengekalkan suhu malar kira-kira 25 darjah Celsius, benih akan muncul selepas 2 minggu, selepas itu filem itu boleh dikeluarkan. Tetapi adalah perlu untuk melakukan ini tidak serta-merta, tetapi secara beransur-ansur memarahi pucuk, mengangkat filem. Sebaik sahaja 4 daun nyata berkembang, pucuk menyelam ke dalam periuk berasingan. Kuman lemah hendaklah dibuang segera.

kekwa trikromatik

benih yang ditanam adalah dipindahkan ke katil pada akhir Mei, antara semak untuk meninggalkan sekurang-kurangnya 30 cm, kerana kekwa keeled dari masa ke masa berkembang menjadi belukar yang subur. Chrysanthemum, ditanam melalui anak benih, akan berbunga dengan bunga sudah pada permulaan musim panas.

Video mengenai cara menanam krisan dari biji benih