Telah memutuskan untuk mengisi taman mawar dan telah mendapat beberapa semak bunga mawar, di sini hanya saya tidak tahu, bagaimana mereka membesar. Beritahu saya di mana lebih baik untuk menanam mawar rotan dan bagaimana untuk menjaga mereka untuk tumbuh semak subur yang indah?

Mawar melambai sangat diperlukan ketika membuat kebun menegak. Gerbang dan pavilion, dihiasi dengan bunga mawar ini, kelihatan bergaya.

Memanjat mawar di gerbang

Tetapi untuk memastikan bahawa bunga mawar itu menghiasi rupanya dengan pandangan, adalah perlu untuk mengetahui keanehan penanamannya dan untuk menjaga dengan baiknya. Lagipun, kesilapan dibuat dalam penjagaan, bukan sahaja merosakkan rupa belukar, tetapi juga menyebabkan kematiannya. Jadi, jika sapling mawar telah diperolehi, pertama sekali, persoalan timbul, di mana untuk menanamnya dan bagaimana untuk menjaga timbulnya tenunan itu.

Syarat-syarat untuk menanam wisps mawar: masa dan tempat penyisihan

anak benih

Kepada semak muda berjaya menetap di tempat baru dan menjadi lebih kuat sebelum permulaan fros pertama, masa yang paling sesuai untuk menanam akan menjadi akhir musim bunga.

Apabila memilih tempat untuk tenunan meningkat, dua peraturan harus diikuti:

  • jenama ini tidak suka draf;
  • seperti mawar suka matahari, tetapi takut cahaya matahari langsung.

naik berhampiran pagar

Anda tidak boleh menanam tumbuhan di sudut rumah, di mana draf agak biasa.

Tempat penanaman mawar perlu berada di tempat teduh selama sekurang-kurangnya dua hingga tiga jam sehari, jika tidak, tumbuhan akan dibakar dan kelopak akan terbakar. Dan di bahagian yang sangat teduh tapak semak belukar akan tumbuh dengan perlahan dan mekar dengan buruk.

Dalam hal mendaratkan beberapa semak di antara mereka, anda perlu inden 1 m, jarak antara baris harus ditingkatkan hingga 2 meter. Juga, jangan duduk sangat dekat dengan dinding, anda perlu berundur ke jarak 50 cm.

Penyediaan tanah sebelum menanam mawar

penanaman bunga mawar

Pengembang bunga berpengalaman dinasihatkan untuk menyediakan tanah beberapa minggu sebelum menanam mawar. Untuk melakukan ini, pilih tapak di tapak untuk menggali, menyuburkan tanah dengan gambut, limau dan humus. Gali lubang mendarat 50cm dan lebar 50cm.

Related  Meningkatkan rumah gladioli: bagaimana untuk menjaga bunga

Sebelum menanam benih, perlu untuk memangkas pruner dengan akar dan tunas, meninggalkan maksimum 30 cm, dan letakkan bahagian kebun berkebun.

Bumi dari campuran pit dengan baja (sebaiknya mullein) dan isi dengan belukar muda muda.

Asas penjagaan untuk memanjat naik

dandanan mawar

Penjagaan rama berdaun termasuk berikut:

  1. Penyiraman. Adalah cukup untuk air mawar sekali seminggu, semak belukar itu sangat bertolak ansur dengan musim panas kering, tetapi sensitif terhadap kelembapan yang berlebihan.
  2. Pembajaan tambahan. Mawar disenyawakan dengan baja, baja organik dan mineral.
  3. Rawatan penyakit tepat pada masanya. Sekiranya daun ditutupi dengan bintik-bintik putih (cendawan bubuk), belukar perlu dirawat dua kali (dengan rehat) dengan cecair Bordeaux. Apabila bintik coklat muncul di pucuk (kanser kulit), mereka mesti dipotong segera, mengambil bahagian dalam pukulan dan pembakaran yang sihat.
  4. Pemangkasan. Dengan ketibaan musim bunga di belukar, memotong cawangan kering dan lemah, dan pada musim panas – potong bunga yang pudar.
  5. Shelter untuk musim sejuk. Mula lakukan hanya apabila suhu jatuh ke 5 darjah di bawah sifar. Untuk ini, mengikat cawangan, keluarkan pucuk dari sokongan dan letakkan pada daun, dan tutupnya dari atas dengan filem.

tempat perlindungan untuk musim sejuk

Dengan penjagaan yang betul untuk rose rose, bunga yang subur dapat dikagumi selama lebih dari satu tahun.

Video mengenai bagaimana untuk menanam dan menjaga penjagaan yang tinggi