Baru-baru ini terdapat saudara mara dari Amerika. Mereka memberitahu kami tentang hasil panen tanaman hijau dan tomato yang telah mereka kumpulkan – akan mencukupi untuk keseluruhan musim sejuk. Dan mereka tinggal di bandar di tingkat 15. Saya sangat berminat. Beritahu saya, adakah mungkin untuk membuat taman di atas bumbung dan mendapatkan hasil yang baik di Rusia?

Hari ini, banyak penduduk bandar membesar kehijauan di tingkap mereka, dan juga tomato. Tetapi tanaman seperti itu boleh dimakan pada satu masa. Sekiranya anda ingin menjual produk untuk musim sejuk, dan terdapat bumbung yang sesuai – mengapa tidak? Buat taman di atas bumbung di kawasan bandar adalah sangat mungkin.

zucchini di atas bumbung rumah

Kebaikan dan keburukan taman di atas bumbung

Kelebihan utama kebun di atas bumbung adalah peningkatan dalam tempoh jam siang, yang mempunyai kesan yang baik terhadap tanaman yang menyukai cahaya (tomato, terung, lada). Di samping itu, atapnya sentiasa lebih panas dan peredaran udara yang baik. Dan kerana substrat yang didesinfeksi khusus digunakan, insiden tumbuhan berkurangan.

Sudah tentu, kebun itu mempunyai kelemahannya. Pertama sekali, ini adalah kerumitan penjagaan – anda perlu membawa segala yang anda perlukan di tangan anda di atas bumbung.

Loji di atas bumbung anda memerlukan tumbuhan tahunan dengan sistem akar yang cetek.

Dengan ubi ubi seperti kentang, lebih baik tidak mengambil risiko. Mereka memerlukan lapisan tanah yang lebih mendalam, yang akan meningkatkan beban di atas bumbung.

taman di atas bumbung

Prinsip mengatur taman di atas bumbung

Apabila meletakkan taman “bertingkat tinggi”, anda perlu mengambil kira keadaan bumbung dan kekuatan siling. Yang paling boleh dipercayai ialah struktur konkrit bertetulang. Bumbung harus mempunyai cerun tidak lebih dari 30 darjah, sehingga tapak tidak dibersihkan oleh hujan.

Bumbung diletakkan di lapisan:

  1. Kalis air. Untuk memastikan bumbung tidak rosak akibat penyiraman, filem biasa, membran polimer atau getah cecair langsung diletakkan di atas penutup bumbung atau pangkalan kayu khas.
  2. Penghalang akar. Untuk memastikan kalis air tidak rosak oleh akar yang tumbuh, kerajang aluminium dikeluarkan dari atas.
  3. Lapisan saliran dicipta untuk pergerakan bebas air. Ia juga menangguhkan jumlah air yang diperlukan untuk menumbuhkan akar. Ini amat penting pada bumbung rata, di mana air sentiasa berubah-ubah. Untuk penggunaan saliran sederhana dan besar tanah liat berkembang. Atau anda boleh mengambil elemen penyimpan saliran khas untuk landskap bumbung. Lubang-lubang yang dibuat di dalamnya menghalang genangan air dan memberikan pengudaraan sistem akar.
  4. Lapisan penapisan adalah geotekstil padat, yang memastikan saliran tidak menjadi tersumbat dan tidak bercampur dengan tanah.
  5. Geogrida – pembinaan ringan plastik dengan sel. Ia akan membetulkan kebun di atas bumbung yang mengelilingi dan mengelakkannya daripada meluncur ke bawah.
  6. Substrat subur. Yang terbaik ialah gambut neutral dengan baja dan tanah liat yang lebih baik. Primer yang digunakan harus ringan dan berliang. Ketebalan lapisan bergantung pada jenis tanaman yang ditanam. Untuk raspberi dan beri hitam, ia tidak kurang dari 40 cm.

Sebagai alternatif kepada taman “gores”, anda boleh menggunakan kotak kayu pelbagai reka bentuk dan menyusunnya di atas bumbung pada kehendak. Mereka dipenuhi oleh prinsip yang sama. Satu tumbuhan disyorkan untuk menanam tumbuhan spesies yang sama.

kebun sayur dalam kotak

Video tentang cara menggunakan bumbung rumah di bawah taman