Rakan saya menanam bunga untuk dijual. Sangat memuji krisan India, dan saya juga ingin menanam sekurang-kurangnya satu belukar untuk diri saya sendiri. Beritahu saya, apa yang perlu dicari apabila berkembangnya kekwa India?

Chrysanthemum Indian adalah tumbuhan dengan bunga besar, yang ditanam paling kerap di tanah tertutup pada kepingan. Hanya jenis awal kekwa chrysanthemum tumbuh dengan baik di atas katil bunga. Sebagai contoh, pelbagai bunga geri kekwa pada bulan Ogos, mempunyai bunga terry putih yang besar sehingga diameter 17 cm, dan ketinggian batang mencapai 90 cm.

kismis

Untuk menanam kekwa India di tanah tertutup, ia perlu mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk mendapatkan tanaman bunga terpilih. Perhatian khusus harus diberikan kepada rejim suhu dan pencahayaan, penyiraman dan penciptaan tahap kelembapan yang diperlukan, pemilihan komposisi tanah yang sesuai dan pemupukan yang tepat pada masanya, serta pemangkasan belukar.

Sokongan suhu dan pencahayaan yang sesuai

Krisan India bunga kecil

Krisan India tidak bertolak ansur dengan suhu tinggi. Agar ia mekar selama mungkin, perlu mengekalkan suhu pada 10-15 darjah Celsius. Pada musim panas, periuk harus diletakkan di tempat yang gelap, yang berventilasi dengan baik, dan pada musim sejuk – untuk menyimpan kekwa pada suhu 5 darjah.

Sejak bunga bertindak balas dengan buruk untuk mengarahkan cahaya matahari, “hidup” yang selesa akan menyediakannya dengan tingkap timur atau barat.

Tetapi kekurangan pencahayaan tidak akan memberi manfaat kepada kekwa – ia tidak akan berkembang, jadi bahagian utara rumah tidak sesuai untuk penyelenggaraan tumbuhan.

Berkala penyiraman dan kelembapan yang diperlukan

Chrysanthemum sangat menyukai air, jadi ia perlu disiram sekali setiap tiga hari apabila lapisan atas bumi menjadi kering. Sekiranya anda melelehkan penyiraman yang seterusnya, maka tunas tanpa bulu, serta bunga terbuka mula layu. Pada masa yang sama, adalah penting untuk tidak membubarkan tumbuhan supaya ia tidak reput. Untuk pengairan adalah lebih baik menggunakan air hujan yang lembut, dan jika ini tidak mungkin, maka beberapa hari berdiri untuk air dari paip.

Related  Kenapa rumput berubah menjadi kuning selepas ricih?

Untuk mengekalkan kelembapan yang tinggi diperlukan krisan, ia secara berkala disembur dengan air yang disucikan. Untuk tujuan yang sama, satu siri bekas air diletakkan.

Penyemprotan kekwa adalah yang terbaik dilakukan pada waktu pagi, dan oleh musim gugur ia harus dihentikan.

Keperluan tanah dan cadangan baja

krim oren

Krisan India memerlukan tanah berkhasiat dengan asid neutral. Di taman taman (4 bahagian) untuk menanam bunga, dianjurkan untuk menambah rumput (4 bahagian), humus (1 bahagian) dan pasir (1 bahagian).

Untuk pembangunan yang betul dan bunga ros India kekwa dua kali sebulan diberi makan:

  • dalam tempoh pertumbuhan baja nitrogen yang terbiar;
  • dalam tempoh tunas – dengan baja tambahan, termasuk fosforus dan kalium.

Pemangkasan Chrysanthemums

kekwa merah jambu

Pemangkasan pertama dilakukan untuk membentuk belukar yang indah – kekwa dicabut dua atau tiga kali (bahagian atas tembakan dipotong). Ini merangsang pertumbuhan tunas sisi. Harus diperhatikan bahawa pinch terakhir dilakukan dua minggu sebelum tumbuhan mula berkembang.

Pemangkasan seterusnya belukar dilakukan sebelum meletakkan kekwa dalam bilik gelap, sejuk dan kering untuk simpanan musim sejuk. Untuk melakukan ini, potong semua pucuk, meninggalkan 10 cm.

Seperti saudara-mara yang lain, krisan India mereproduksi dengan cara pembibitan (tumbuhan tahunan), serta keratan atau pembelahan belukar (perennials).

Video mengenai cara menanam kekwa bunga yang besar