Selama bertahun-tahun sekarang saya telah berusaha untuk mengembangkan semangka, tetapi sesuatu tidak begitu baik. Dan anak benih kuat, dan saya peduli, tetapi buah-buahan di dalam katil berwarna hijau sepanjang masa dan tidak masak. Beritahu saya, ketika menanam semangka pada anak benih di lorong tengah?

Penanaman tembikai di bahagian tengah Rusia mempunyai keunikan tersendiri yang disebabkan oleh iklim yang keras dan sifat panas yang menyukai buah beri besar. Faktanya ialah anda boleh menanamnya, tetapi jika mereka berjaya matang, itulah persoalannya. Oleh itu, tukang kebun yang tinggal di sana untuk masa yang lama telah menyimpulkan satu kebenaran: untuk menerima tanaman tembikai hanya mungkin menggunakan kaedah penanaman benih mereka.

Sekarang perkara utama – untuk mempunyai masa untuk makan pulpa berair, adalah penting untuk mengetahui apabila menanam semangka untuk anak benih di lorong tengah. Di samping itu, perhatian perlu dibayar kepada perkara-perkara berikut:

  • untuk memilih jenis yang betul;
  • tumbuh benih yang berkualiti.

Bagaimana untuk menentukan masa penanaman benih?benih tembikai

Sebelum meneruskan pembibitan benih untuk anak benih, perlu berhati-hati mengkaji arahan pada paket dan perhatikan data berikut:

  • bilangan hari yang diperlukan untuk tumbuh benih penuh;
  • bilangan hari yang diperlukan tembikai dari saat beri dan sehingga masaknya penuh.

Secara purata, anak benih tembikai (dan wakil labu lain) boleh diperolehi dalam 30 hari. Pada masa yang sama ia akan mengambil masa untuk menanam dan berkembang dengan lebih baik. Masa yang optimum untuk memindahkan anak benih ke katil adalah pada 20 Mei. Oleh itu, perlu menanam benih sekitar dua bulan sebelum tarikh ini, tetapi tidak lewat dari 1 April.

Penaburan kemudian tidak akan membawa hasil, kerana semangka tidak akan mempunyai masa untuk masak.

Memilih tembikai untuk band tengah

Kebun yang berpengalaman menasihatkan untuk digunakan untuk penanaman di tengah band hanya jenis masak awal semangka dan tidak terlalu mengejar saiz besar. Perkara utama adalah bahawa buah berry manis dengan rasa dan mempunyai masa untuk masak, sementara cuaca hangat berdiri.

Related  Apricot muda tidak berbunga: mengapa dan apa yang perlu dilakukan

Untuk rantau ini, jenis berikut adalah sempurna:

  1. Berhampiran Moscow Charleston.berhampiran Charleston
  2. Hadiah kepada Utara.hadiah ke utara
  3. Pink Champagne.champagne merah jambu
  4. Krimstar.krimstar

Benih yang terbaik dibeli di sebuah kedai khusus atau petani trak, yang mengumpul mereka dari tembikai rumah.

Tumbuh benih

Sebelum menyemai adalah perlu untuk menolak biji berlubang. Untuk melakukan ini, benih hanya mengisi air dan memilih yang telah timbul. Biji-bijian yang lain perlu dibalut dengan kain lembap dan dibiarkan tumbuh, menjaga kain basah. Jadi pucuk akan muncul lebih cepat.

Segar, biji tahun lepas lebih buruk daripada biji dua tahun yang lalu.

Benih sprout ditanam dengan serta-merta dalam cawan berasingan, supaya tidak merosakkan sistem akar selepas memindahkannya ke dalam tanah. Letakkan periuk pada ambang tingkap yang terang dan biarkan suhu di dalam bilik kira-kira 25 darjah Celsius. Dalam proses penanaman benih, makan mereka 2 kali dengan baja kompleks mineral.

Untuk 7-10 hari sebelum mendarat di rumah hijau atau di atas katil tumbuhan, perlu bermula dengan sabar. Pada masa transplantasi, kira-kira 5 daun sebenar perlu dibentuk di dalam benih.

Tumbuh benih tembikai – video