Kami sangat menyukai tembikai, jadi kami sering membeli buah-buahan pertama di pasaran. Tetapi musim panas lalu pembelian itu berakhir dengan keracunan serius. Beritahu saya bagaimana untuk menentukan nitrat dalam semangka, supaya tahun ini untuk melindungi diri anda dari pengulangan keadaan?

Semangka adalah salah satu makanan yang paling disukai, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Beri gergasi bergelora bukan sahaja lazat, tetapi juga sangat berguna untuk tubuh. Semangka tidak sia-sia disyorkan untuk digunakan semasa diet, kerana penggunaannya menyumbang kepada pemurnian buah pinggang, dan juga membuang toksin.

Walau bagaimanapun, dengan permulaan musim sayur-sayuran dan buah beri pengguna menghadapi bahaya memperoleh produk berkualiti rendah. Hakikatnya ialah untuk pengeluaran tanaman terdahulu, pengeluar hampir semua budaya diberi nitrat. Demi keuntungan besar, cukup banyak jumlah nitrat yang dibenarkan melebihi kali. Semangka, “disumbat” oleh mereka, menjadi berbahaya kepada kesihatan dan menyebabkan keracunan makanan. Oleh itu, sangat penting untuk tidak membeli buah-buahan dan buah beri awal yang pertama, terutamanya kepada kanak-kanak.

nitratometer

Bagaimana untuk menentukan peningkatan jumlah nitrat dalam tembikai untuk melindungi keluarga anda daripada akibat yang tidak diingini? Yang paling tepat ialah penggunaan kaedah makmal atau peranti khas – meter nitrat, tetapi ini tidak boleh diterima di rumah. Pertama sekali, anda harus memilih buah yang betul apabila membeli dan memeriksa dengan teliti mereka.

Bagaimana untuk memilih semangka berkualiti?

tanda-tanda nitrat

Untuk tembikai perlu dihantar ke barisan sayur-sayuran khusus. Berbeza dengan pasaran spontan, terdapat penjual mempunyai dokumen yang tersedia untuk kebenaran penjualan dan syarat penyimpanan yang diperhatikan.

Apabila memilih beri, anda perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

  • Buahnya haruslah seluruhnya, tanpa kesan kerosakan pada kulit;
  • untuk menyentuh semangka dari semua pihak – keras, tanpa lembut, membusuk, patch, sedikit kasar, tetapi tidak lancar;
  • tangkai pada semangka masak kering, dan buah itu sendiri berdering pada kesan;
  • tempat bumi di sebelah, yang tembikai menyentuh tanah, mempunyai warna kuning walaupun.

Kaedah rumah untuk menentukan kehadiran nitrat

semangka dalam air

Penentuan sendiri nitrat dalam tembikai boleh dilakukan menggunakan air biasa. Terdapat dua pilihan untuk memeriksa:

  1. Dalam bekas yang besar, tuangkan air dan celupkannya ke keseluruhan tembikai. Buah “tenggelam” menunjukkan sebilangan besar nitrat, dan terapung boleh dimakan tanpa rasa takut.
  2. Potong sepotong daging semangka dan letakkan di dalam balang setengah liter air. Cecair itu harus bertukar merah jambu atau awan sedikit. Warna merah jambu, merah atau ungu yang tepu air mengesahkan kehadiran nitrat.

Kebanyakan nitrat menumpuk kulit buah tembikai, jadi ia harus dipotong kepada pulpa merah jambu.

nitrat tembikai

Kadang-kadang anda boleh menyemak keselamatan buah beri dengan mata. Dalam semangka yang diberi makan dengan nitrat, vena kuning bukan putih kelihatan di bahagian, dan daging itu sendiri mempunyai warna merah yang tidak wajar. Di samping itu, kulit semangka sempurna licin dan berkilat. Untuk membeli semangka seperti ini, dan lebih-lebih lagi, anda tidak boleh menggunakannya.

Memeriksa semangka pada nitrat – video