Pada hari lahir suaminya memberi begonia Pikoti. Dalam “koleksi” saya terdapat beberapa jenis begonias, tetapi tidak ada wakil ubi di kalangan mereka. Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga Begonia Pikoti kuning-merah?

Begonia Pikoti merujuk kepada spesies begonias tuberous. Dari wakil-wakil lain Pikoti spesies ini berbeza dengan warna, dua warna, pewarna bunga. Semasa berbunga, yang bermula pada akhir musim bunga dan berakhir pada pertengahan musim luruh, belukar ditutupi dengan banyak bunga kuning yang besar. Hujung ikal kelopak dicat merah. Setiap perbungaan mempunyai diameter sehingga 20 cm dan tidak kering selama kira-kira tiga minggu. Di samping itu, bunga begonia Pikoti memancarkan aroma halus.

begonia picoti

Belukar itu sendiri jarang sekali. Ketinggian maksimum tanaman adalah 40 cm, yang menjadikannya padat untuk tumbuh dalam pot bunga yang digantung atau pada pendirian di atas jendela. Bunga-bunga cantik yang terang di latar belakang daun hijau gelap yang berair membuat begonia hiasan hidup sebenar rumah.

Ciri-ciri penanaman begonia Pikoti

ditanam ubi

Penanam bunga, yang hanya membeli ubi begonia, harus mengambil kira bahawa masa yang paling optimum untuk menjatuhkan mereka ke dalam periuk adalah dari bulan Februari hingga April. Untuk melakukan ini, isi periuk itu dengan tanah longgar yang berkhasiat dan letakkan ubi-uban itu, menolaknya ke tanah lebih dari separuh. Guna mengisi ubi dengan tanah hanya selepas mereka berakar dan mula berkembang. Dibentuk dari ubi, begonia muda dipindahkan ke dalam periuk berasingan.

Di begonias umbi tanah terbuka boleh ditanam tidak lebih awal daripada bulan Jun.

Kaedah penjagaan begonia begonia Pikoti

picotti berbunga

Begonia Pikoti kuning-merah, seperti umbi lain, mempunyai sifat yang sederhana. Untuk membesar semak belukar yang indah, anda perlu menjaga kilang dengan betul dan mencipta keadaan yang sesuai untuk pembangunan, iaitu:

  1. Pencahayaan. Begonia suka matahari, tetapi sinaran langsung membakar daun dan mempercepatkan pemanasannya. Di tempat teduh, hampir tidak mungkin untuk mencapai berbunga, dan belukar itu sendiri akan meregangkan dan kehilangan daunnya. Adalah lebih baik untuk menjaga tumbuhan di tingkap timur atau selepas makan malam untuk menggelapkan bahagian selatan.
  2. Rejim suhu. Nilai optimum pada termometer tidak lebih tinggi daripada 24 darjah Celsius, jika tidak, bunga itu mungkin mati.
  3. Tahap penyiraman dan kelembapan. Taburkan begonia pada waktu pagi dengan air suam. Semasa pertumbuhan jisim hijau – banyak, dan dengan permulaan berbunga – sederhana. Lapisan atas tanah disimpan dalam keadaan lembap, tanpa membenarkan genangan air dalam periuk. Untuk mengekalkan kelembapan yang tinggi yang diperlukan untuk berbunga subur, segelas air diletakkan bersebelahan atau udara disembur. Pada masa yang sama, air tidak boleh dihidupkan pada tumbuhan itu sendiri.
  4. Makan. Kali pertama membaja (baja nitrogen) dilakukan sebelum tertidur, ditanam dengan ubi tanah. Seterusnya, begonia diberi makan dengan baja mineral: kali pertama – dengan permulaan tunas tunas. Pembajaan mineral selanjutnya dilakukan sekali dalam dua minggu. Selepas akhir berbunga, tambah ubat yang mengandungi kalium.

Tempoh yang tersenyum dalam begonia kuning-merah

penyimpanan ubi

Dengan kemunculan musim luruh, penyiraman begonia perlu dikurangkan untuk mempersiapkannya untuk tempoh rehat. Sekiranya tumbuhan masih menghasilkan tunas, ia akan rosak. Jisim hijau dibiarkan kering sendiri, atau dipotong kemudian (pada bulan November).

Begonias yang ditanam di luar rumah hendaklah dibawa masuk ke dalam bilik sebelum fros pertama.

Selepas pemangkasan pucuk, keluarkan ubi, bersihkannya dari tanah dan letakkannya dalam bekas dengan gambut untuk penyimpanan sehingga musim bunga. Suhu di dalam bilik di mana begonia disimpan tidak boleh melebihi 8 darjah Celsius.

Penanaman dan penjagaan begonia begonia – video