Kami mengkaji penyakit daun gloxinia dan kaedah rawatan

gloxinia dipengaruhi oleh daunKepada kebajikan gloxinia, penanam bunga dengan betul tidak hanya memasukkan bunga-bunga besar-besar, tetapi juga daun dedaun, membentuk bahagian bawah tanah yang indah di kilang itu. Jika di dalam koleksi rumah terdapat gloxinia, penyakit daun dan rawatan akibatnya boleh menghilangkan penanam dari banyak masa. Jangkitan kulat dan bakteria, kesilapan penjagaan dan perosak mengancam bunga dengan kerosakan yang serius dan juga kematian.

Sebahagian daripada penyakit gloxinia dan daunnya tidak boleh dikalahkan. Oleh itu, ia lebih berguna dan lebih mudah, mengetahui tanda-tanda penyakit, untuk memberi perhatian kepada pencegahan mereka.

Penyakit kulat daun gloxinia dan rawatan mereka

penyakit kulat daunPenyakit yang paling berbahaya, cepat berkembang dan tidak dapat dikurangkan disebabkan oleh kulat patogen. Spora mereka dibawa oleh angin, mereka jatuh pada tumbuhan dengan titisan air atau zarah tanah. Anda boleh membawa patogen dari instrumen, melonggarkan tanah atau memindahkan ubi.

Selalunya kulat phytophthoras yang mirip cambuk. Penyakit daun pada gloxinia memanifestasikan dirinya sebagai bintik coklat-coklat pada sayuran, petioles dan batang. Di udara kering, kawasan yang terjejas kering dengan cepat, daun, dan kemudian keseluruhan bahagian atas tanah mati. Dengan kelembapan yang tinggi, tisu-tisu di bawah kerosakan kulat, melembutkan dan juga mati.

Rawatan penyakit haus jarang memberikan hasil yang positif, dan kulat yang boleh mengekalkan aktiviti selama beberapa tahun. Oleh itu, adalah penting untuk tidak mengakui rupa penyakit itu, dengan menumpukan semua usaha pencegahan.

  1. Semua ubi yang dibeli dirawat dengan racun kulat sebelum penanaman.
  2. Tanah untuk penanaman dipanaskan di dalam ketuhar.
  3. Tanaman gloxinium dan tanah di bawahnya beberapa kali setahun disembur dengan larutan phinocyte atau phytosporin.

mati gloxiniaJika penyakit daun gloxinia, seperti dalam foto, masih dirasakan sendiri, spesimen yang terkena tidak hanya dirawat dengan agen antikulat dan dibersihkan daripada daun pengeringan. Gloksinii dipindahkan ke kuarantin, dipisahkan dari tumbuh-tumbuhan yang sihat, dan kemudian untuk pencegahan sistem penyembur racun. Rawatan itu berulang selepas seminggu.

Langkah yang sama adalah berkesan dalam merawat gloxinia dengan penyakit daun yang disebabkan oleh kulat lain. Penyakit seperti ini termasuk:

  • cendawan yang sebenar dan sederhana;
  • anthracnose;
  • axochitosis;
  • septoriosis dan jangkitan lain.

Risiko terbesar jangkitan tumbuhan dalaman terdedah kepada ketidakpatuhan terhadap langkah-langkah keselamatan semasa penanaman, penyelenggaraan luar musim panas, serta penjagaan yang cuai.

mengurangkan gloxiniumGejala yang membimbangkan, bercakap mengenai gloxinia kulat, seperti dalam gambar, adalah pembentukan lapisan keputihan yang putih, coklat, kelabu atau kemerahan yang tidak biasa, foci daripada pengeringan dan tisu mati.

Rawatan penyakit-penyakit tersebut adalah dinasihatkan dengan tahap kerosakan yang rendah, jika jangkitan telah menangkap sebahagian besar batang dan daun, anda perlu berpisah dengan gloxinia.

Penyakit gloxinia virus dan bakteria

luka bakteria daun gloxiniaBakteria yang menyebabkan penyakit gloxinia dapat menghasilkan tumbuh-tumbuhan dari tanah, dari alatan yang digunakan semasa pemindahan atau dari periuk yang digunakan. Akibat jangkitan bakteria, bahagian bawah tanah dan umbi juga menderita, yang mana batang, daun, tunas berubah bentuk, menjadi basah, mati.

Untuk menentukan jenis jangkitan, anda perlu merujuk kepada gambar gloxinia, tetapi rawatan mereka, walaupun dengan diagnosis yang betul akan memberikan hasil yang positif. 

Penyakit-penyakit bakteria, terutamanya jika patogen mereka diselesaikan pada ubi, tidak boleh dibasmi. Walaupun pemangkasan mendalam tidak menyelamatkan tumbuhan. Oleh itu, jika penanam menghargai pengumpulannya, pertahanan imun gloxin disokong oleh Epin atau persiapan yang serupa, menyesuaikan penjagaan dan mengekalkan keselamatan semasa penyimpanan dan pemindahan ubi.

Peraturan yang sama harus dibimbing untuk melindungi bunga dari virus. Penampilan mereka ditandai dengan melihat daun dan bunga, ubah bentuk dan penindasan secara beransur-ansur. Jika bunga mempunyai gejala yang sama, bahagiannya tidak digunakan untuk pembiakan, dan pada kesempatan pertama digantikan dengan spesimen baru yang sihat.

Perosak semulajadi dan kawalan mereka

perosak pada daun gloxiniaSelalunya kesan kehadiran perosak dianggap sebagai penyakit gloxinia, tetapi rawatan daun dalam kes ini adalah sifat yang sama sekali berbeza dan dengan perhatian wajar semestinya mengembalikan kesihatan tumbuhan.

Musuh gloxins yang paling berbahaya adalah thrips dan hama mikroskopik. Dalam kes pertama, bintik-bintik coklat kecil muncul di daun. Tepi pinggan daun dipintal dan dikeringkan. Bentuk tunas, batang dan bahagian lain tumbuhan adalah hodoh. Selain rawatan berulang dengan insektisida, gloxinium berguna untuk pemindahan dengan mencuci umbi dalam larutan kalium permanganat.

Punca-punca kemunculan perosak dan penyakit gloxinia terletak pada kesilapan-kesilapan meninggalkan. Di udara kering dan dengan pengairan yang tidak betul, labah-labah labah-labah dan labah-labah cyclamenic muncul pada daun. Rapidly multiply, parasit ini menangkap dan menindas gloxinia dan bunga dalaman lain. Koloni kutu kelihatan seperti serbuan yang berdebu. Dan aktiviti kehidupan menyebabkan penindasan pucuk, tumbuhan itu enggan berbunga. Untuk mengalahkan perosak berbahaya, gunakan acaricides dan insektisida, sementara sentiasa menetapkan penjagaan biasa untuk haiwan hijau.

Peraturan penjagaan gloxinia – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector