Pada musim panas ini, pokok apel saya yang lemah menderita akibat aphids. Apa yang saya tidak cuba untuk menyelamatkan mereka – saya berjaya mengatasi hama hanya sebahagiannya. Seorang rakan dinasihatkan untuk mengambil ubat Teppeki masa depan. Beritahu kami apa insektisida Teppeks dan cara menggunakannya dengan betul? Saya tidak pernah mendengarnya sebelum ini.

dadah dalam botolSalah satu musuh utama tukang kebun dan petani trak adalah pelbagai serangga perosak. Mereka bukan sahaja menafikan tanaman, tetapi juga menyebabkan kerosakan yang besar kepada tanaman itu sendiri, menjadikannya terdedah kepada penyakit. Kaedah rakyat sering kali tidak dapat menanggulangi malapetaka, terutama jika tahap awal tidak terjawab, dan skala kekalahan ditangkap oleh seluruh taman atau taman. Dan kemudian datang untuk menyelamatkan insektisida – dadah yang sangat berkesan untuk kawalan serangga.

Sehingga kini, pasaran bagi ubat-ubatan tersebut berbeza-beza. Terdapat di antara mereka sebagai agen yang kuat, yang perlu diguna dengan berhati-hati dan sekatan tertentu, serta ubat-ubatan yang benar-benar selamat yang tidak menjadi ancaman, baik kepada manusia dan alam sekitar. Yang terakhir termasuk insektisida Teppeki – tindakan sistemik yang membolehkan anda untuk benar-benar memusnahkan perosak.

Apa kelebihan insektisida ini, terhadap serangga yang berkesan dan bagaimana menggunakan ubat ini, kita akan bercakap tentang hari ini.

Ciri-ciri penyediaanracun serangga

Insektisida Teppeki boleh didapati dalam bentuk butiran, yang digunakan untuk menyediakan penyelesaian kerja. Bahan aktif penyediaan adalah flonikid, dalam kepekatan yang agak tinggi (500 g setiap 1 kg), tetapi ia tidak mempunyai kesan negatif terhadap ekologi dan serangga yang bermanfaat disebabkan oleh kadar penggunaan yang rendah.

Teppeki adalah salah satu insektisida paling berkesan yang digunakan untuk memerangi beberapa perosak, seperti:

  • aphids;
  • hama;
  • kudung;
  • thrips;
  • daun;
  • coccids;
  • blok daun dan lain-lain.

Bagaimanakah ubat berfungsi?

Selepas menyembur dengan penyelesaian serangga yang berfungsi, kesannya bermula selepas 30 minit. Serangga yang diproses terus kekal selama 4-5 hari lagi, tetapi mereka benar-benar kehilangan keupayaan mereka untuk memberi makan, dan akibatnya mereka mati. Di samping itu, ubat ini diserap dengan baik oleh bahagian hijau tumbuhan, selepas makan yang terbunuh dan perosak lain yang tinggal di luar yang tersedia untuk penyemburan tempat.

Kelebihan racun serangga ini bukan hanya kelajuan pendedahannya, tetapi juga tempoh perlindungan. Pada bulan Teppeki dengan pasti melindungi tanaman, di samping itu, dengan rawatan berulang tidak menyebabkan ketagihan serangga.

Bagaimana untuk memohon?tepik

Penyelesaian semburan hendaklah disediakan sebaik sebelum rawatan. Untuk membunuh serangga, 1 gram dadah cukup, dan jumlah air bergantung pada budaya tertentu dan adalah:

  • sehingga 3 liter – untuk memproses kentang;
  • sehingga 7 liter – untuk pokok epal;
  • sehingga 8 liter – untuk tanaman bunga (chrysanthemums, roses).

Di samping itu, Teppeki juga digunakan untuk memproses gandum musim sejuk (sehingga 4 liter air untuk jumlah ubat yang sama).

Sekiranya perlu untuk mengolah semula, ia boleh dilakukan tidak lebih awal daripada seminggu selepas penyemburan sebelumnya. Maksimum tiga rawatan dibenarkan setiap musim.

Melawan thrips dengan insektisida yang berkesan (Teppeks dan lain-lain) – video