Saya mendengar bahawa ia mungkin untuk memanjangkan tumbuh-tumbuhan hiasan dengan bantuan persediaan khas berdasarkan kalium dan fosforus. Nasihatkan, apakah baja kalium-fosforus untuk tumbuh-tumbuhan berbunga yang boleh anda makan?

Baja kalium-fosforus adalah persediaan mineral. Seperti yang sudah diketahui dari nama, pengadun utama mereka adalah kalium dan fosforus, dan spesies kompleks boleh merangkumi bahan-bahan lain. Baja sedemikian digunakan secara meluas oleh penanam dalam penanaman tumbuhan berbunga. Dalam tempoh penandaan dan penampilan tunas, mereka disyorkan untuk membuat:

 • peningkatan jumlah tunas;
 • perkiraan berbunga;
 • lanjutan tempoh berbunga;
 • memberikan warna yang lebih cerah;
 • menguatkan sistem akar;
 • masak lebih cepat daripada pucuk muda.

Ciri-ciri baja kalium-fosfor adalah bahawa mereka tidak mengandungi nitrogen, atau mereka mempunyai sedikit nitrogen. Ini tidak membenarkan tumbuhan itu untuk mengarahkan tenteranya kepada pertumbuhan dengan perbelanjaan berbunga.

Antara baja kalium-fosforus untuk tumbuhan berbunga, persediaan berikut telah terbukti sesuai:

 • kalium monophosphate;
 • nitrofosca;
 • nitroammophoska;
 • diammofosca;
 • campuran kalium-fosforus “Autumn”.

Monophosphate kalium

kalium monophosphate

Baja mineral dua komponen separuh daripada komposisinya mengandungi fosforus dan sedikit kurang – potassium. Ia digunakan untuk menyediakan penyelesaian untuk menyiram benih tumbuhan berbunga (10 g penyediaan pada baldi air). Bunga yang tumbuh di tanah terbuka secara berkala diberi makan dengan penyelesaian yang lebih pekat – 20 g ubat per 10 liter air.

Nitrofosca

nitrophosphate

Granul kelabu terdiri daripada kalium, fosforus dan nitrogen. Pada musim bunga, sebelum menanam benih di tanah terbuka, tapak pertama disenyawakan dengan 40 g nitrofoss per 1 km persegi. m.

Apabila menanam semak belukar dan tumbuhan lain, nitrofosca diletakkan terus di dalam telaga, dan juga digunakan untuk pembalut akar dalam bentuk penyelesaian.

Nitroammophoska

nitroammophoska

Baja mengandungi fosforus, kalium, nitrogen dan sulfur. Ia digunakan pada musim bunga (sebelum menanam bunga) dan pada musim gugur, menambah kepada tanah. Juga, ubat ini digunakan untuk pembalut musim panas dalam bentuk penyemburan pada daun (2 liter air per baldi air).

Dymmofoska

diammophos

Penyediaan kompleks, yang berdasarkan fosforus, kalium dan nitrogen. Perkenalkan di tanah sebelum menggali pada kadar 1.5 st. l. pada 1 persegi. Untuk pengairan gunakan penyelesaian kepekatan rendah (maksima 2 g setiap 1 liter air). Air mereka tanam tidak lebih dari sekali setiap dua minggu.

Related  Tumbuh sayur-sayuran dalam terowong filem-rumah hijau mudah dan ringkas

Penyediaan “Autumn”

Musim luruh

Susunannya mengandungi 18% kalium, 5% fosforus, serta kalsium, magnesium dan boron. Serbuk kering dimasukkan ke dalam tanah semasa musim gugur menggali kawasan di mana ia dirancang untuk menanam tanaman hiasan, pada kadar 35 g setiap 1 km persegi. m.

Pada masa berbunga, sebelum pengairan, 15 g ubat per 1 persegi. m, dan untuk meningkatkan ketabahan musim sejuk tanaman abadi selepas berbunga, mereka menyuburkan 30 g setiap kawasan yang sama.

Dalam penyelesaian penyediaan, benih direndam sebelum ditanam, dan mereka juga disiram dengan bunga di bawah akarnya.

Mengkaji baja fosfat-kalium – video