Saya mempunyai belukar barberry lama di negara ini. Tuai menghasilkan yang hebat, beri yang lazat, cucu-cucu hanya menyukai jemanya. Saya ingin membiak semak beberapa lagi. Beritahu saya, bagaimana saya dapat membiak barberry?

Barberry adalah semak hias yang indah dari mana pagar dibuat. Berry dan daun barberry digunakan secara meluas dalam ubat rakyat untuk merawat pelbagai penyakit. Di samping itu, mereka menyediakan jem yang lazat dan berguna atau menambah sebagai rempah kepada daging dan ikan.

barberry

Di rumah, barberry mudah diperbanyak. Bergantung kepada varieti, pokok renek boleh disebarkan dengan cara berikut:

  • benih;
  • keratan;
  • lapisan muda;
  • bahagian belukar.

Untuk mengekalkan semua ciri varieti semasa pendaraban barberry oleh lapisan atau keratan, mata dicantumkan.

Menyemai benih

benih barberry

Benih mengeluarkan semula semua jenis barberry, yang mempunyai benih. Untuk melakukan ini, pilih beri masak pulpa, bilas benih dalam larutan permanganat kalium, lemah dan sedikit kering, untuk memisahkan mereka.

Benih disemai di dalam tanah:

  1. Pada musim gugur. Tuangkan pasir ke dalam saliran 3 cm dalam dan benih di atas. Kupas rantai dengan habuk papan. Pada awal musim bunga, mulsa perlahan-lahan karat dan tutup tanaman dengan filem sehingga mereka naik.
  2. Pada musim bunga. Benih dikumpul pada musim luruh kekal sehingga penanaman musim bunga, ia disimpan dalam peti sejuk, selepas meletakkan dalam kotak atau dulang dengan pasir. Benih bercambah pada musim panas awal disemai pada musim bunga.

Selepas pembentukan dua daun yang sebenar, pucuk harus diselimuti, dan akar harus dicucuk. Semen muda barberry akan siap untuk transplantasi dalam satu hingga dua tahun.

Apabila menyebarkan benih, terdapat risiko kehilangan ciri varieti dalam tumbuhan muda, selain benih barberry yang dicirikan oleh kapasiti percambahan yang rendah.

Pemotongan

penyebaran oleh keratan

Pada permulaan musim panas, keratan dengan 4 buah ginjal dipotong dari lateral, sudah menjadi lignified, pucuk. Panjang potong tidak boleh lebih dari 20 cm. Di bahagian bawah keratan, keluarkan daun dan merawatnya dengan akar. Kontena mengisi campuran pasir dan gambut, potongan tumbuhan dan menutupnya dengan sebuah filem.

Related  Bouquet of roses – bagaimana untuk menjaga kesegarannya lebih lama

Dari semasa ke semasa ventilasi dan semburan keratan sebelum perakaran. Selepas pucuk disentuh dalam pertumbuhan dan bentuk akar, duduk mereka di dalam pasu individu, dan menghantar dalam rumah hijau, dan dengan ketibaan musim bunga boleh ditanam di dalam tanah terbuka.

Penyebaran barberry oleh keratan boleh dilakukan pada musim bunga awal. Dalam kes ini, keratan dipotong sebelum permulaan gerakan sap dan menyimpannya di dalam peti sejuk sehinggalah bumi panas. Kemudian segera, tanpa perakaran, ditanam.

Mereka yang memilih kaedah pembiakan ini, adalah wajar untuk mempertimbangkan bahawa keratan barberry di-root sangat perlahan. Untuk mempercepat proses, mereka harus dirawat dengan perangsang.

Pengeluaran semula oleh lapisan

pendaraban oleh lapisan

Untuk mendapatkan kepada kejatuhan keratan berakar umbi, spring dropwise mereka. Berhampiran sarang lama untuk membuat alur dan memasukkannya ke dalam kecil (tidak lebih dari 1 tahun) melarikan diri supaya berdiri di atas tanah, hanya bahagian atas.

Sesetengah jenis barberry memberi banyak akar. Memilih dan menunaikan pucuk yang paling kuat, dua tahun kemudian mereka menerima anak benih muda sepenuhnya.

Bahagian belukar ibu

bahagian belukar

Jika laman web itu sudah mempunyai semak barberry yang sihat bagi pelbagai yang sesuai, ia boleh digunakan untuk menanam beberapa tumbuhan muda. Untuk melakukan ini, barberry dewasa perlahan-lahan merangkak dan dibahagikan kepada bahagian-bahagian. Terlalu banyak akar yang kukuh dan kuat dengan gergaji khas.

Barbaris: penanaman, penjagaan dan pembiakan – video