Saya diberi brugmanship dewasa dalam tab mandi. Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengannya, saya melihat keajaiban seperti ini untuk kali pertama, dan kemudian ibu saya meminta “sekeping”. Sudah tentu, bagaimana dengan betul untuk menjaga brugmansiej dan bagaimana mungkin untuk membiaknya?

brugmancyKecantikan brugmansiya adalah semak besar dalam bentuk pokok dari keluarga Solanaceae. Popularitinya adalah disebabkan oleh perbungaan luar biasa yang indah, yang secara semulajadi mengisi semak-semak, dengan praktikal menutup diri dengan dedaun. Gramophon berukuran setengah meter dengan kluster menggantung dari cawangan-cawangan dan merebak di sekeliling mereka rasa yang kaya dan berat.

Tanah air bruggmansia adalah tropika yang lembap dan hangat, tetapi dalam iklim tempatan tidaklah sukar untuk menumbuhkan pokok yang indah. Memandangkan sifat tropikanka bergaya, dengan penjagaan dan pembiakan brugmansii bahkan tukang bunga tidak berpengalaman boleh menampung.

Bagaimana untuk menjaga brugmansia?

brugmansia dalam periuk

Dalam usaha untuk merasa kenyang dan menikmati bunga berbunga, ia perlu menyediakan syarat-syarat yang sesuai untuk pembangunan, iaitu:

  1. Suhu yang selesa. Pada musim panas, bunga merasakan di luar rumah yang baik, tetapi untuk musim sejuk, periuk mesti dibawa masuk ke dalam bilik. Nilai suhu minimum untuk musim sejuk brugmansii – 5-8 darjah haba, dengan tanda minus ia mati.
  2. Pencahayaan yang baik. Di tempat yang teduh, pokok renek akan membina dedaunan, tetapi hiasan utamanya – berbunga, anda tidak boleh menunggu.
  3. Tanah pemakanan. Brugmansiya suka lemak dan cahaya bumi, jadi dalam komposisi substrat mestilah menjadi humus, serta gambut.
  4. Penyiraman yang menawan. Pada musim panas, terutamanya semasa menginap di jalan, lembap tanah sering, sebaik sahaja lapisan atas kering. Pada waktu petang, semburan dedaunan, tidak membenarkan air jatuh pada bunga. Dalam keadaan musim sejuk di dalam bilik sejuk, penyiraman dikurangkan kepada minimum, tetapi jika periuk berada di dalam bilik yang panas – meninggalkan rejim sebelumnya.
  5. Makan tetap. Dengan permulaan musim bunga dan sehingga musim luruh lewat, bunga memerlukan baja yang kompleks sekurang-kurangnya dua kali sebulan. Pada musim bunga, ia adalah baik untuk air brugmansiy dengan penyelesaian mullein, dan semasa tempoh berbunga, memberi penekanan pada baja kalium-fosforus. Pada musim sejuk, pemakanan tunggal dalam sebulan sudah cukup, tetapi hanya jika semak belukar di musim sejuk di bilik yang dipanaskan.
  6. Pemangkasan musim bunga. Bermula dari tahun kedua kehidupan, belukar pada bulan Mac perlu dipotong setiap tahun. Pucuk kering dan rosak dikeluarkan sepenuhnya, dan cawangan sampingan yang lain dipotong pada ketiga, sekali gus merangsang berbunga yang lebih banyak.

Kepada cawangan tidak memecahbelahkan di bawah beratnya banyak bunga, meletakkan di bawahnya menyokong. Di samping itu, adalah perlu untuk mengelakkan tempat-tempat yang ditiup oleh angin.

Kaedah pembiakan

keratan brugmansii

Brugmansiya menghasilkan semula dalam tiga cara:

  1. Benih. Pada musim bunga awal, benih menyemai benih di bawah filem, dan ketika di bibit 5 daun sejati terbentuk, transplantasi ke dalam periuk yang berasingan.
  2. Keratan. Pada bulan Mac atau pada bulan September, potong cawangan tahunan dengan buah pinggang, keluarkan daun dan letakkan di dalam segelas air. Apabila titik putih (tunas akar) terbentuk pada keratan, akarnya di dalam tanah.
  3. Talian Airborne. Untuk membentuk akar pada pucuk, perlu memilih cawangan lignified tahun lalu dan potongnya dalam bentuk huruf V. Potong potong dengan Kornevin dan angkat lumut lembab di atasnya, bungkusnya dengan filem. Moss secara berkala melembapkan. Selepas kira-kira 2 bulan, akar air akan muncul, kemudian memotong cawangan, mengeluarkan daun dan menanamnya di dalam tanah.

Video tentang bagaimana untuk membiak di rumah