Apa yang anda perlu tahu tentang pemindahan zigokaktus

Mempunyai Krismas dari nenek, hari ini semak belukar telah mencapai saiz yang baik dan tidak sesuai di dalam periuk. Pada pendapat saya, kerana sesak, ia menjadi kurang kerap berkembang. Beritahu saya, bilakah saya boleh memindahkan zigokaktus dan jenis tanah yang dia suka?

pemindahan zigokaktusZygocactus atau pokok Krismas – salah satu tumbuhan dalaman yang paling popular, yang sering dijumpai di tingkap. Oleh kerana sifatnya yang bersahaja, bunga itu dapat bertumbuh dalam hampir semua keadaan dan setiap musim sejuk untuk menikmati berbunga yang banyak. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, semak belukar menjadi lebih besar dari periuknya dan menghancurkan semua nutrien dari tanah, yang tidak hanya mempengaruhi penampilannya, tetapi juga berbunga. Dalam hal ini, adalah penting untuk mengemas kini tanah secara berkala dan meningkatkan saiz pot bunga, supaya bunga itu tidak kehilangan penampilan hiasan yang indah. Apabila lebih baik untuk memulakan pemindahan zigokaktusa, berapa kerap untuk menjalankannya, dan apa jenis tanah yang diperlukan, kami akan bercakap tentang hari ini.

Masa dan kekerapan pemindahanbelukar lama

Seperti kebanyakan houseplants, masa yang optimum untuk pemindahan Decembrist – akhir berbunga, tetapi Zigokaktus ia tidak jatuh pada pertengahan musim musim bunga, dan sedikit lebih awal, pada bulan Februari (walaupun ada kalanya bunga loji dan sehingga Mac).

Dengan berkembangnya tunas terakhir, semak belukar bersiap untuk persaraan, yang berlangsung selama dua bulan, dan kemudian tiba masanya untuk memindahkannya.

Kekerapan transplantasi bergantung kepada umur bunga:

  • Zigokaktusy muda memerlukan perubahan periuk dan tanah tahunan;
  • orang dewasa tidak perlu bimbang begitu kerap – sudah cukup untuk lulus mereka setiap tiga tahun.

Pemilihan tanah untuk zigokaktusatanah

Krismas memerlukan tanah berkhasiat dan longgar, yang “bernafas” dengan baik dan membolehkan lulus air. tanah taman berat (tanpa apa-apa campuran komponen berpecah belah) untuk tumbuh-tumbuhan tidak sesuai: sebagai wakil succulents, bunga tidak boleh bertolak ansur dengan genangan air dan tanah yang menahan cecair dan kering panjang.

Varietas tanah yang paling sesuai untuk zigokaktusa adalah campuran berasaskan gambut dan perlite.

Decembrist juga tumbuh dengan baik dalam substrat yang terdiri daripada komponen berikut dalam perkadaran yang sama:

  • daun bumi;
  • pasir;
  • gambut;
  • tanah turfy.

Ciri-ciri transplantasipenggantian periuk

Untuk mengelakkan kerosakan akar, perlu meletakkan saliran di bahagian bawah pot bunga. Pot Zigokaktus perlu memilih cetek, tetapi cukup luas, kerana sistem akar bunga tidak begitu besar dan berkembang lebar, dan dalam kapasiti berbunga terlalu besar boleh menunggu lama. Di samping itu, jumlah besar tanah dan kering lebih lama, yang bermaksud terdapat risiko kerosakan sistem akar dari pengairan air.

Video mengenai transplantasi zigokaktusa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector