Seorang jiran menjanjikan memberi saya anak benih melati apabila dia akan menanam semaknya pada musim bunga. Untuk masa yang lama saya bermimpi untuk mendapatkan tumbuhan wangi ini dan kini saya menanti-nantikannya apabila ia semakin hangat. Beritahu saya, bagaimana untuk menanam bunga melati pada musim bunga? Di mana dia lebih baik untuk mengambil tempatnya?

penanaman melatiMelati taman disayang bukan sahaja oleh lebah, yang menarik dengan bau manisnya. belukar sering digunakan untuk landskap dan tanah terima kasih kepada mahkota luas merebak dan bunga yang banyak. Terutama popular adalah jenis double, banyak tunas dibungkus menarik perhatian. tukang kebun yang berpengalaman mengesyorkan penanaman melati pada musim bunga – dalam kes ini, sebelum fros tumbuhan muda akan mempunyai masa untuk menjadi lebih kuat dan mendapatkan kekuatan untuk musim sejuk akan datang, dan apabila musim bunga kadar penanaman hidup adalah lebih tinggi daripada di musim luruh.

Sebelum bercakap mengenai cara menanam bunga melati pada musim bunga, adalah perlu menyebutkan masa penanaman. Adalah lebih baik untuk melakukan ini pada akhir April – awal Mei, apabila suhu stabil ditubuhkan di jalan, dan tanah mendapat cukup panas.

Di mana untuk menanam?melati berbunga

Pada dasarnya, melati boleh tumbuh dengan baik dan berkembang baik di bawah matahari dan di bawah naungan. Tetapi jika matlamatnya adalah untuk mendapatkan berbunga berlimpah dan panjang, adalah berbaloi untuk memperuntukkan tumbuhan yang paling terang di tapak.

Tempat di mana air bertakung, tidak sesuai untuk melati – dia tidak suka tanah berair, dan akan sakit.

Apakah jenis tanah yang suka melati?

Shrub boleh hidup di hampir mana-mana tanah, tetapi ia tumbuh paling baik di chernozem subur. Tanah liat yang berat harus diencerkan dengan pasir untuk menjadikannya lebih sejuk. Di dalam tanah berpasir yang ringan, masukkan sedikit tanah liat dan campuran nutrien dari chernozem dan bahan organik.

Related  Tanah untuk Kalanchoe: keperluan asas, kekerapan pemindahan

Penyediaan benih

Untuk menanam, anda mesti membeli atau memilih dari bahan anda hanya benih yang paling kuat dan paling sihat. Sistem akar harus diperiksa dengan teliti: semua rootlets yang rosak dan berpenyakit harus dipotong.

Bagaimana untuk menanam benih dengan betul?melati yang ditanam

Lebih baik menanam pada petang sebelum mendarat. Dalam lubang pendaratan yang disediakan dengan kedalaman sehingga 50 cm, perlu untuk meletakkan saliran, contohnya, kerikil. Kemudian, tanah yang telah digali perlu dipenuhi dengan nutrien, sekali lagi, untuk melengkapkan top melati penuh mereka hanya akan mulai tahun depan. Untuk melakukan ini, campurkan dengan organik berdasarkan 5 kg tanah setiap 1 kg:

  • abu kayu;
  • humus.

Anda boleh menambah sedikit lebih nitrofoski, tetapi tidak lebih daripada 30 g.

Adalah mustahil untuk mendalamkan kolar akar yang mendalam – ia harus kekal di paras bawah tanah, jika tidak terdapat risiko besar kerosakan.

Melati yang ditanam harus dituangkan dengan berlimpah. Adalah mungkin untuk menebuk batang pokok dengan daun – jadi kelembapan di bawah sinar musim bunga matahari akan menguap lebih perlahan.

Video tentang pendaratan dan penjagaan melati