inkubator buatan sendiriSatu inkubator untuk telur diperlukan untuk setiap ladang unggas untuk membiak populasi burung sendiri. Inkubator menggunakan inkubator perindustrian dengan kapasiti 400 hingga 1,200 telur ayam. Di ladang-ladang swasta atau di ladang-ladang kecil, inkubator dengan kapasiti sehingga 200 ayam telur biasanya digunakan. Inkubator sedemikian boleh dibuat secara bebas. Prinsip inkubator buatan sendiri dan kilang adalah sama.

Prinsip pengoperasian inkubator

Untuk mengeluarkan anak ayam dalam inkubator, suhu udara malar 37.5 ° C mesti dikekalkan. Kelembapan udara untuk pengeraman telur ayam perlu 60% – 65%.

Untuk memanaskan semua telur semasa seragam inkubasi, anda perlu memastikan peredaran udara yang berterusan. Dua peminat dipasang di dalam inkubator, salah satu daripadanya menarik udara dari bilik, dan kedua – menyediakan pemanasan melalui lingkaran.

Jenis inkubator

Inkubator adalah bilik tunggal dan dua bilik. Stesyen satu bilik boleh menampung lebih banyak telur, tetapi mereka terus bertambah buruk. Mereka sesuai untuk kegunaan rumah, dan untuk anak ayam pembiakan perindustrian menggunakan inkubator dua ruang. Inkubator dua bilik terdiri daripada dua petak, salah satunya mengandungi palet dengan telur dan lekapan lampu, dan di ruang lain – elemen pemanasan dan bekas dengan air untuk melembapkan udara. Dua bilik dihubungkan dengan paip, di mana udara memasuki ruang dengan telur dengan bantuan kipas.

Peranti inkubator

Di dalam inkubator kilang, sensor suhu dan sensor kelembapan dipasang, serta mekanisme automatik untuk memastikan pergerakan dan membalikkan telur. Dewan inkubasi dilengkapi dengan rak-rak. Saiz sel adalah sedikit lebih kecil daripada saiz telur ayam. Lazimnya, lengkap dengan inkubator kilang dibekalkan dengan dulang mesh ditukar untuk telur burung kecil dan besar:

  • puyuh;
  • guinea-fowl;
  • ayam belanda;
  • ayam.

Juga di inkubator kilang dipasang elektronik, yang membolehkan anda memilih program inkubasi, rejim suhu dan bilangan rampasan setiap hari.

Perkhidmatan inkubator

Sebelum meletakkan telur baru telur, inkubator perlu dibasuh. Semasa pengeraman, ventilasi ruang dengan telur. Semakin sering anda menyemak keadaan telur penetasan dan membuka ruang, udara segar akan memasuki inkubator.