Hello semua! Saya mahu menanam kawasan kampung musim panas saya dengan pelbagai kentang baru. Malangnya, ia agak mahal – membeli bahan penanaman untuk keseluruhan tapak sangat mahal. Saya memutuskan untuk menggunakan pucuk untuk menyimpan. Oleh itu saya ingin belajar dengan semua butiran cara menanam benih kentang dari pucuk.

Mengetahui bagaimana untuk mengembangkan benih pucuk kentang, anda benar-benar boleh menyimpan wang yang banyak, tetapi pada masa yang sama dapat melemahkan ubi pertama pada pertengahan bulan Julai. Sudah tentu, dengan perkembangan ini terdapat hal-hal tertentu yang perlu anda ketahui.

Tuber dengan pucuk

Mendapat penambahan bibit

Kira-kira 2-3 minggu sebelum menanam kentang (di kawasan-kawasan yang berbeza, tarikh ini berbeza sebanyak lebih daripada sebulan) dipilih daripada kejatuhan atau ubi benih kemudian dibeli perlu mewujudkan keadaan yang sesuai. Tumbung diletakkan di atas kain atau hanya di dalam kotak dengan bumi. Anda boleh menumpuk mereka dengan ketat, satu dengan yang lain, untuk menjimatkan ruang. Suhu harus cukup tinggi – tidak di bawah + 10 … + 15 darjah Celsius. Selain itu, ubi harus penutup dengan baik – tanpa yang mata tidak menetas. Ubi harus diisi dengan tanah untuk mencegah pengeringan dan kematian. Komposisi peranan tanah tidak bermain – ia bertindak sebagai perlindungan, tidak sederhana.

Selepas 15-20 hari tumbuh-tumbuhan akan naik di atas tanah – kuat dan sihat. Mereka perlu berhati-hati memutuskan di kaki dan secepat mungkin (penting di sini untuk mengelakkan pengeringan) untuk memulakan penanaman.

Bergantung kepada pelbagai, pucuk sangat berbeza

Ubi boleh digunakan untuk makanan – mereka tidak sesuai untuk penanaman semula.

Menanam pucuk

Pucuk duduk seperti ubi kentang biasa – digali kedalaman lubang untuk penyodok satu bayonet, selepas itu ia duduk di kuman. Sudah tentu, anda perlu melakukannya dengan berhati-hati, supaya pucuk rapuh tidak rosak. Sebaik-baiknya dalam lubang untuk menanam dua atau tiga daripada kuman, tetapi jika tidak ada keperluan untuk menyimpan kawasan yang berguna tanah boleh ditanam, dan satu – jika tidak setiap baik untuk membawa musim menuai, tetapi dalam jumlah kentang akan lebih.

Segera selepas menanam, kawasan itu perlu disiram dengan banyaknya. Jangan lupa – pucuk tidak akan mempunyai apa-apa bekalan nutrien, seperti ketika penanaman ubi. Oleh itu, kemarau yang sedikit boleh merosakkan musim menuai. Ia juga wajar untuk musim panas beberapa kali untuk memberi makan kepada tapak dengan baja – pucuk perlu menyediakan syarat yang paling sesuai untuk pertumbuhan.

Maklumat lanjut mengenai kentang yang semakin meningkat dari pucuk anda akan belajar dari video:

 

Hasil eksperimen – video dalam 2 bahagian