Mengunjungi rakan melihat sekeliling bulat, semak krismas yang rendah. Ia kelihatan sangat cantik, saya ingin cuba mencairkan spesies ini sendiri. Beritahu saya bagaimana untuk mengembangkan multiflora kekwa dan ada sebarang nuansa?

Chrysanthemums multiflora tergolong dalam keluarga Astrope. Ciri ciri pelbagai adalah kedudukan pendek dan keupayaan untuk membentuk secara bebas. Terima kasih kepada ini, semak tidak memerlukan sokongan dan pemangkasan. Secara kebiasaannya, tumbuhan itu mempunyai bentuk belon yang ditutupi dengan bunga-bunga, dan selama berbunga topi ranting hampir seluruhnya ditutup dengan perbungaan.

Jenis multiflora

multiflora

Gred chrysanthemum secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan bergantung pada permulaan berbunga:

  • jenis awal (Ogos);
  • jenis sederhana (September);
  • jenis kelewatan (awal Oktober).

Ketinggian maksimum semak belukar dengan pembentukan buatan mencapai 70 cm, dan terendah – tidak lebih dari 30 cm.

Satu-satunya kelemahan multiflora adalah kebiruan musim sejuk yang rendah, itulah sebabnya di kawasan utara jenis berdaun sering mati dalam musim sejuk, walaupun penampungan tambahan.

Penanaman dan pembiakan krisan

chrysanthemums di atas katil

Untuk menanam kekwa-kekwa multiflora, mungkin terdapat dalam periuk, dan di atas tanah terbuka. Tempat di bawah pendaratan harus dipilih draf yang terang dan tidak ditiup. Chrysanthemums seperti tanah longgar, jadi di laman web dengan tanah yang berat, perlu menambah pasir dan bahan organik.

kekwa dalam periuk

Mempunyai kekwa dalam beberapa cara.

Benih:

  • Menyemai di kawasan terbuka. Pada awal Mei, menyediakan lubang pada jarak 30 cm dari satu sama lain, tuangkan, letakkan pada sepasang benih. Taburkan dengan lapisan bumi yang kecil dan tutupi kawasan dengan filem sebelum percambahan. Selepas pucuk bercambah, tinggalkan semak belukar, menanam selebihnya. Pembungaan akan berlaku 1.5 bulan selepas percambahan biji benih.
  • Pembenihan benih. Pada akhir bulan Februari, benih disemai dalam bekas, ditutup dengan sebuah filem. Teplichku secara berkala ditayangkan, dan tanah – melembapkan. Selepas pembentukan 2 daun ini, anak benih diselam ke dalam periuk berasingan.

Related  Sebab-sebab yang mana juniper menjadi kuning pada musim bunga, dan cara-cara untuk menyelesaikan masalah ini

Keratan. Keratan potong akar atau di dalam air dengan penanamannya lagi, atau segera ditanam di dalam tanah yang terdiri daripada campuran tanah sod, perlit dan pasir.

Bahagian belukar rahim. Belukar dewasa digali dan dibahagikan kepada bahagian, masing-masing harus mempunyai sistem akar sendiri. Potong bahagian atas pruner, jatuhkannya ke dalam lubang dan air yang banyak.

Peraturan asas untuk penjagaan multiflora

krisan globular

Chrysanthemum spesies ini, bagaimanapun, seperti yang lain, sangat menyukai kelembapan. Penyiraman musim panas panas perlu dilakukan setiap hari, dan tanah di sekeliling semak belukar. Semasa musim tumbuh, sudah cukup untuk membuat satu makan dengan larutan Mullein atau najis burung, dengan syarat lubang itu disenyawakan sebelum menanam.

Sekali setiap tiga tahun, semak perlu dipindahkan ke tempat yang baru, supaya varieti itu tidak merosot dan tidak akan hilang.

Dalam pemangkasan tambahan, multiflora tidak perlu, hanya selepas tempoh berbunga pucuk dipotong, meninggalkan 20 cm, dan mulsa belukar. Berkembang di ladang krisan terbuka untuk bukit-bukit musim sejuk dan ditaburi dengan dedaunan atau serutan, dan periuk dibawa masuk ke dalam bilik.

Ciri-ciri tumbuh multiflora kekwa – video