dandang gas di dinding di bilik mandiDandang gas adalah alat untuk pemanasan air dengan membakar gas. Pemanas air seperti itu sangat diperlukan di negara ini atau di rumah-rumah di mana tidak terdapat bekalan air panas utama. Semua dandang dibahagikan kepada dua jenis besar – terkumpul dan mengalir.

Dandang penyimpanan gas

Pemanas air simpanan terdiri daripada sistem pembakaran gas (gas burner) dan tangki di mana air berada. Tangki ini mempunyai penebat haba, kerana kualiti pemuliharaan haba membolehkan anda menyimpan hingga 50% bahan bakar.

Tangki itu, dimatikan dari gas, menyimpan suhu air sehingga 7 hari, dan semua terima kasih kepada bantal penebat haba berbilang lapisan.

Dandang penyimpanan gas untuk pemanasan air dibahagikan dengan jumlah air dalam tangki. Sebagai contoh, untuk dapur dan bilik mandi (dengan syarat tidak lebih daripada dua orang hidup), 50-80 liter sudah mencukupi.

Jika keluarga terdiri daripada 3-4 orang, ada seorang anak, mandi sering direkrut, maka jumlah dandang penyimpanan tidak boleh kurang dari 100 liter.
Dalam kerja-kerja teknikal, serta dalam pengeluaran, silinder gas 200 liter digunakan, atau lebih.

Kelebihan dandang penyimpanan adalah mereka bekerja dengan sempurna dengan aliran gas yang lemah, dan mereka juga mengekalkan banyak air panas untuk waktu yang lama. Nah, kelemahan pemanas air sedemikian adalah bahawa mereka mempunyai jumlah besar pembinaan, seperti dandang merosakkan keseluruhan pemandangan bilik mandi. Itulah sebabnya ia sering dipasang di attics atau ruang bawah tanah.
Satu lagi kekurangan dandang ini ialah had air panas. Jika anda mandi dan menghabiskan semua air, maka orang lain harus dibasuh, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya sejam.

Susunan dandang gas

Dandang gas penyimpanan mempunyai pengatur kuasa yang menentukan suhu suhu mana yang dipanaskan. Juga ia menunjukkan berapa banyak yang digunakan semasa penggunaan dan berapa banyak air panas kekal. Sekiranya anda mula mandi atau membasuh pinggan mangkuk, buat selama lebih dari beberapa minit, dandang akan dimatikan secara automatik dan mula menghangatkan air sejuk yang baru tiba. Sekiranya anda tidak lagi mandi, ia tetap berfungsi sehingga air dipanaskan mengikut nilai yang ditetapkan, maka ia secara automatik mematikan dan menyimpan air panas siap sedia untuk anda.

Related  Gambaran keseluruhan pemanas dengan bahan api diesel

Dandang gas pemanasan langsung

di dindingPemanas air melalui aliran, juga dikenali sebagai lajur gas, adalah, dalam intinya, penukar haba. Air tidak panas terlebih dahulu, ia dipanaskan pada masa ini apabila ia melalui paip. Lajur gas mula bekerja dari meningkatkan tekanan air apabila keran dibuka secara langsung.

Reka bentuk ini sangat padat dan mudah, ia boleh diletakkan di bawah sink atau di belakang bilik mandi. Kelemahan pemanasan pemanasan langsung adalah bahawa tekanan gas yang mencukupi diperlukan untuk memastikan operasi yang betul, sekurang-kurangnya 12 mbar.

Sama seperti dandang penyimpanan, lajur gas mempunyai pengawal selia suhu, berkat yang mungkin untuk menetapkan suhu air di outlet. Dalam model yang berbeza, pelarasan kuasa boleh sama ada secara manual (menggunakan pemegang) atau automatik (jumlah nyalaan berbeza bergantung pada kekuatan aliran air).

Apabila membeli pemanas air yang mengalir, beri perhatian kepada kuasa yang berguna – yang menyumbang pemanasan air. Dandang dengan kapasiti 12 kW seminit mampu menghasilkan sehingga 10 liter air dengan suhu 50 derajat.

Keselamatan gas dandang Ariston

gas dandang Ariston S / SGA 50 R gambarSeperti mana-mana peralatan gas, pemanas air gas mesti mempunyai sensor keselamatan. Apabila memasang dandang gas, pasti ada cerobong untuk menunaikan produk pembakaran gas.
Pada peranti moden terdapat injap dan sekatan khas yang memotong bekalan gas secara langsung, jika terdapat sebarang pelanggaran – air berhenti mengalir, karbon monoksida masuk ke dalam bilik dan bukannya cerobong, atau jika nyalaan api itu berlaku.

Kajian semula dandang gas menunjukkan bahawa pemanas air moden melindungi kita dari bahaya yang mungkin, tetapi perlu diingati bahawa pemasangan peralatan gas adalah tanggungjawab yang besar dan adalah berguna untuk mempercayai profesional sahaja.

Related  Sirkulasi air panas melalui dandang

Kajian video mengenai dandang gas Ariston FAST EVO

Dandang gas mana yang patut saya pilih?

dandang di bilik mandiUntuk menjawab soalan ini, anda mesti menentukan jenis dan jenis pemanas air terlebih dahulu. Mengenai kumulatif dan mengalir yang sudah anda ketahui, dan akan dapat memilih yang sesuai dengan keperluan dan keupayaan anda.

Dandang gas mempunyai beberapa kelebihan berbanding elektrik, iaitu, murahnya. Walau bagaimanapun, pemanas air yang bekerja dari grid lebih selamat dan tidak memerlukan cerobong.

Apabila anda memutuskan mana dandang gas untuk dipilih, perhatikan pengilang. Pada masa ini jenama dandang berikut berada di pasaran:

  • Ariston adalah salah seorang pemimpin dalam pengeluaran dandang. Pemanas air yang boleh dipercayai dan tahan lama.
  • Electrolux juga salah satu yang terbaik. Satu-satunya negatif – anda perlu melakukan perkhidmatan setiap 2 tahun.
  • Termex – model yang baik, pilihan belanjawan.
  • Gorenje – serupa dengan jenama terdahulu.
  • Edisson – pemanas air yang baik, berdasarkan ulasan di rangkaian, sangat tahan lama
  • BAXI – dandang yang murah, tetapi sangat berharga, reka bentuk asal.

Memasang dandang gas

Seperti yang telah dinyatakan, sangat berbahaya untuk memasang dandang gas secara bebas. Walau bagaimanapun, apabila memasang pemanas air oleh para profesional, ia patut memberi perhatian kepada beberapa butiran. Sebelum dandang dipasang, anda perlu mendapatkan kebenaran untuk memasang peralatan gas di GorGaz atau Raigaz. Ia akan mudah dilakukan jika anda meletakkan pemanas air gas di tempat yang lama, ke lokasi asalnya.

Sekiranya tiang gas tidak disediakan, maka anda akan menghadapi banyak masalah. Saya juga ingin ambil perhatian bahawa dandang yang dibeli mesti memenuhi semua standard dan mempunyai sijil kualiti. Dan kemudian pemanas air gas akan berlangsung lama, memberikan anda keselesaan dan keselamatan.

Related  Pemanas air pemanas – operasi dan penggantian

Video: bagaimana untuk memilih pemanas gas yang betul