lepa gerberaGerberi so najljubše rastline pridelovalcev cvetja, in to je veliko potrditev. Dolga cvetenja s fantastično čistimi in svetlimi barvami. V paleti odtenkov so le modri tonovi (čeprav jih je enostavno najti na trgu). Čudoviti veliki cvetovi s središči kontrastne barve počivajo na močnih dolgih, svetlo zelenih stebeljih. Cvetoče cvetje so izjemno trdne in lahko stojijo v vodi do tri tedne. Vse to naredi gerbera eno najboljših v kulturi pridelkov po vrtnicah, nageljnih, tulipani in krizantemih. Veliko amaterskih in umetniških fotografij gerbera to potrjuje.šopek gerber na mizi

Toda v zadnjih letih ta svetla lepota postaja priljubljena kot houseplant.veliko darilo

Opis rastline

gojenje gerber različnih vrstGerbera se nanaša na rod trajnih trav iz družine Astrope. Večina vrst prihaja iz Afrike in tropske Azije. Cvetovi so podobni velikemu kamilici in v angleški jezikovni literaturi, ki se imenujejo “transvaal kamilice”. Podolgovati listi se zbirajo v bazalni rozeti. Peduncles visoke, močne, listi nimajo.gerbera v zimskem vrtu Rože so cvet s socvetjem. Njihove velikosti v nekaterih sortah dosežejo 30 cm. Krasen velikan cveti 3-4 mesece. Semena ohranjajo svojo kalivost v zelo kratkem času – približno 6 mesecev, zato je pri nakupu semen treba spremljati tako rok uporabnosti kot tudi obdobje zbiranja.

Kako gerbera gojiti na cvetlični postelji

gerbera v loncu na vrtuRastoče gerbera na vrtu in skrb za to je preprosto in zanimivo, vendar zahteva spoštovanje pogojev, ki so potrebni za dolg in bujne cvetenje.

cvetje gerbera na grediciNa jugu Rusije gerbera cvetovi od pomladi do jeseni in brez prezimovanja se prezirejo brez zatočišča. V srednjem pasu bodo cvetovi bolj skromni, za zimo pa bo treba gerbero izkopati in skladiščiti s krempljino na hladnem suhem mestu.

Na območjih z blago toplo zimo so gerberi pokriti z listnato opado in pokrivnim materialom, pri čemer se izogibajo izkopu.

Sajenje gerbera

setev semena gerberaSajenje vrtnega gerbera in poznejša skrb za njo se začne konec zime. Rastlina rastlina sejati. Semena so zasajena v sadikih od januarja do marca v mešanici vrtnih zemljišč s peskom in kompostom. Semena so zelo plitva, le rahlo posuta z zemljo. Sadike so praviloma neprijazne in se pojavijo po 10-12 dneh.

Pri sejanju semen za sadike je treba upoštevati njihovo nizko kalivost in povečati sejanje.

mlade sadikePo videzu več resničnih listov se ohrovt postavlja v škatle ali takoj v ločene lončke. Za sadike izberite najlepše okenske police. Skrb za sadike je redno zmerno zalivanje. gerbera sadikeVoda med namakanjem ne bi smela spadati v izhodiščno odprtino, ker je rastlina zlahka gniloba. Nepotrebno bogato zalivanje ogroža videz na površini grozdja. V tem primeru se zmanjša norma namakanja, rastlina in površina zemlje pa se zdravita s fitovermom.

Pri razmnoževanju s semeni gerbera ne sme ohraniti barve matičnih rastlin.

Skrb za gerbero na prostem

gerbera raste na vrtuSadnice rastlin gerbera na odprtem tleh po nevarnosti zmrzovanja izginejo. Ponavadi se to zgodi v drugi polovici maja. Kraj sajenja je sončen. Najboljša tla zanje so lahka, odcejena, z dodanimi anorganskimi gnojili. gerbera na visokih gredicahS presežkom organske snovi v tleh se pedunci močno raztezajo. Čedalje naraščajoče socvetje je treba pravočasno odstraniti. To spodbuja pojav novih jajčnikov. Med aktivno rastjo in cvetenjem se gerbera obilno napolni, tako da voda ne pride v izhod. Po cvetenju se tla navlaži šele po tem, ko se zemlja koma posuši.

Related  Na gredicah z trajnicami posadimo peonije

V jeseni so gerberi zasidrani ali izkopani s kopnim zemlje. Zavetje je suho in prezračeno, tako da se v odmrznitvi cvet ne gnjavi.

Če obstaja možnost zmrzovanja, je bolje, da jo kopamo in shranimo v kleti ali na stekleni verandi pri temperaturi 7-8 ° C.

obilno cvetenje na grediciSpomladi se gerbera prenese v lonec, primeren za velikost, prenese na toplo in osvetljeno mesto ter poveča zalivanje. Konec aprila – v začetku maja je rastlina rastlina posajena na odprtem tleh.

Zimske gerbere niso nujno presajene v cvetlično posteljo. Pustite jih v lončkih za okraševanje rekreacijskih območij, arbors, verande, verande. Brez presaditve rastline postanejo manj bolne in prej začnejo cvetati. Ne pozabite, da jih hranite s kompleksnimi mineralnimi gnojili.

Kako gerbera gojiti v sobi

rastoče gerbera v lončkihČe želite rasti v notranjih pogojih, izberite žele vrste Djemson gerbera. V cvetličarnah se prodajajo v šopki. Po zaslugi sadik rastlin gerbera iz semen doma se hrani na vzhodnem in zahodnem oknu. Na južni strani je zasenčena ob poldnevu. Za boljše cvetenje se temperatura vzdržuje pri 22-24 ° C in ne poskušajte močno razlikovati med dnevnimi in nočnimi vrednostmi.

gerbera v lončkihOb koncu cvetenja se rastlina prenese na hladnejše mesto. Kako pravilno skrbeti za gerbera pozimi? V času počitka rastlina potrebuje hlad in zelo dobro zalivanje. V hladnem vremenu cvet potrebuje dodatno osvetlitev.posaditev poganjkov v lončkih

Kako podaljšati cvetenje v šopek

gerbera stoji v vodi že dolgo časaKer ste kot darilo prejeli razkošen razkošni šopek, ste verjetno pomislili, kako ohraniti gerbera v vazi dlje. Pravzaprav, gerbera v rezu ni kapricična in fenomenalno trdna. Cvetovi so lahko živi, ​​tudi če bi morali ves dan hoditi po šopki. šopek neveste iz gerbereZato sestavine gerberas radi dajo neveste – cvetovi ne bodo izgubili svoje volje, da bi živeli ves dan in oživili, če postavite konice stebel v vodo in podpirajo težke glave na težo. Za tak postopek je primerna rešetka, skozi celice, s katerimi so stebla prešla.

Related  Glavne metode sajenja “nesmrtnega” cvetja gomfreny

redno spreminjate vodoČe želite shraniti šopek v vazo, uporabite naslednja priporočila:

  • vsak dan, spremenite vodo;
  • izberite visoko in ozko vazo, tako da se rože ne upogibajo pod svojo težo;
  • nalijte vodo nekaj centimetrov, tako da se stebla ne gube;
  • zmehčane konce stebel razrežejo pred drugo spremembo vode;
  • Stebla narežite na poševno in na dnu stebla naredite majhne preboje ali vzdolžne rezine. Tako bo voda bolje absorbirana.

sveže gerbereČe boste opazili te preproste pogoje, vam bo šopek gerbera prosim s svežim in svetlim cvetjem do tri tedne.

Presaditev Gerbera po nakupu – video