zamiya floridaZamia je družina zimzelenih živali. V naravnih razmerah ta cvet raste v tropskih in subtropskih predelih Amerike, lahko pa ga gojijo tudi doma v lonec. Ne raste zelo veliko, vendar zahteva posebne pogoje pridržanja. Tudi z dobro oskrbo doma zamija skoraj nikoli ne cveti, a izgleda kot izvirna.

Značilnosti in sorte rastlin

socvetje otijajaSorte te rastline se po videzu med seboj razlikujejo. Vseeno pa imajo kratek trup v obliki cevi, iz katerega se razvijejo dolgi pragovi listov različnih oblik. To je dvojno cvet, so moški in ženski primerki. V lonjih predstavniki zamije počasi rastejo:

 1. Zamija psevdo-parazit je veliko drevo, ki v naravnih pogojih raste do 3 m. Listi segajo do 2 m, imajo letake podolgovate oblike do 30-40 cm.zamiya pseudoparasitic
 2. Zamija v prahu je dobila ime zaradi nenavadne barve listov. Podolgovata so, na njihovi površini pa so lahke lestvice. Prtljažnik je skoraj popolnoma skrit pod zemljo, lahko ga vidimo le pri odraslih cvetovih.v prahu zasmia
 3. Zamia broadleaf – nizka rastlina z podzemnim ali nadzemnim deblom. Listi so veliki, listi so zaokroženi.zamia broadleaf
 4. Škrlat Zamia je vrsta, ki je kot nalašč za gojenje doma. Prtljažnik je podzemni, v odraslih rastlinah pa dolžina 25 cm. Listi se zbirajo v rozeti, lahko rastejo do 50 cm.Zamia škrat

Vse sorte te rastline so strupene za ljudi in živali. Pri mačkah in psih povzročijo alergične reakcije in dermatitis.

Pravila oskrbe doma

Zamia raste počasiPrimeren pogled bi bilo treba izbrati ne le iz fotografije cvetov zamije, temveč tudi glede na pogoje njihovega pridržanja. Lahko jih gojijo doma v lončkih, vendar je pomembno, da se jim ustvarijo udobne razmere, ki so čim bolj naravne. Doma se cvet ne bo pomnožila, saj je edini način za razmnoževanje s pomočjo semen.

Related  Zanesljivi pomočniki za ljubitelje cvetja – lonci z avtomatskim zalivanjem

Temperatura in osvetlitev

razsvetljava za zamijoZamia se uporablja za rast na dobro osvetljenih področjih, zato mora takšne pogoje urediti doma. Ploče je treba postaviti na okensko steklo na sončni strani. Kljub temu je v preveč vročih dneh rastlina bolje preurediti v senco. Listi tega cvetja rastejo v obliki rozete, zato je lonec pomembno, da se na različnih straneh raztegne na soncu. Tako bodo enake velikosti in barve.

Vse sorte Zamije so toplotno ljubeče rastline. Najprimernejša temperatura za njih je 25-28 stopinj, pozimi pa se ne sme pasti pod 15 ° C. Prostor mora biti prezračen, vendar posoda z rožo ne sme stati na vlečku. Občasno se lahko listi z gobo obrišejo s prahom.

Preobremenjenost sončne svetlobe lahko povzroči opekline na listih, če se rastlina postopoma ne pripravi na take razmere.

Zahteve za tla in zalivanje

negaSkrb za notranjo rastlino je vpetje – to ni težko. Raste dobro na vseh vrstah tal, saj bo posaditev doma, običajen skladiščni substrat. Prav tako se lahko pripravi neodvisno od takšnih komponent:

 • glina kot osnova – 4 dele;
 • šota – 2 deli;
 • humus – 2 deli;
 • pesek – 1 del.

Poleti je treba rožo nenehno zalivati ​​in se izogibati izsuševanju iz zgornje plasti tal. Voda mora biti pri sobni temperaturi ali nekoliko toplejša, vendar ne vroča. Jeseni se zalivanje postopno zmanjšuje, pozimi pa je dovolj, da cvetijo vodo vsakih 3-4 tedna. Prav tako morate spremljati stanje rastline. Če se listi začnejo obarvati rumeno in padati, to pomeni, da ni dovolj vlage.

Bolezni in škodljivci

obrat potrebuje pomočZ ustrezno nego, cvet zdravi. Če želite preprečiti, vam ni treba ničesar obdelovati. Če se rastlina ne počuti dovolj udobno, jo je mogoče razumeti iz takih simptomov:

 • če se preveč zalije v kombinaciji z dušikovimi gnojili, se lahko koren začne gniliti;
 • v razmerah preveč vlažne zemlje, ko se temperatura zraka zmanjša, cvet lahko umre;
 • opekline izgledajo kot motnja pigmentacije listov;
 • se lahko pojavijo tudi paraziti (pajkovci, listne uši in čreve) na cvetnih sokovih in lahko povzročijo njegovo smrt.

Related  Ali lahko doma ohranim voščeni bršljani?

Doma ni težko vzgajati družine in poskrbeti za to, dovolj je, da ostane toplo in redno zalivanje. Počasi raste, zato odrasla rastlina presadimo ne večkrat kot enkrat na 5 let. Vendar pa lastnikom hišnih ljubljenčkov ni priporočljivo, da začnejo ta cvet, ker je strupena. Strup je v listih in stebelih, mačke pa jih lahko zastrupijo. Povzroča splošno alergijsko reakcijo, ki se kaže v kožnem izpuščaju, draženju, srbenju in izpadanju las.

Odraščanje video – video