cveti gloxinia na okenski policiSiningia je lepa, bolj znana pridelovalcem kot gloxinia, že nekaj desetletij užival v ozadju ljubitelje rastlin v zaprtih prostorih. Kakšna je privlačna gloxinia, fotografije in imena sort, ki so bolj kot kdajkoli prej?

Za mnoge cvetličarje se je ljubezen do te kulture začela v otroštvu z velikimi barvnimi zvončki, ki so jih odnesli od rojstnega praga babice. V tistih časih je bilo skoraj nemogoče najti gloxinium, ki ni debela vijolična ali rumenkasta barva. Danes so rejci pridobili na stotine neverjetnih lepot, raznolikih oblik in rastlinskih barv, pripravljenih za rast in puhastega cvetja v prostoru.

obsežno cvetenje gloksinijeNi verjetno, da bi naše babice sumile, da lahko študija fotografij in imen sort gloxinia traja več kot eno uro. V zbirkah sedanjih ljubiteljev te cvetlice so se pojavili:

  • bele in roza, lila in rdeče sorte;
  • sorte s cvetovi v polka pikicah;
  • rastline s zvonci, okrašene na robu svetle kontrastne meje.

Za lažjo klasifikacijo so pridelovalci cvetja uvedli razdelitev gloxiniuma glede na velikost grmovja in značilnosti koron.

Razvrstitev sort gloxinia

Odvisno od velikosti nadzemnih delov in tvori vtičnica hibridni gloxinia razdeljen na sličice ne raste več kot 20 cm, in standardnega premera rastlin listi rozete, od katerih sme biti daljši od 30 cm. Na voljo so tudi število ocen zasedajo vmesni položaj v tej klasifikaciji.gloxinia Avante bela

Corollas sodobnih rastlin lahko sestavlja ena ali več vrst cvetnih listov. Terry gloxini so neverjetno priljubljeni, ker so zvonaste cvetove bolj veličastne od preprostih cvetov in so v obliki najbolj podobne kameli ali vrtni vrti.

Glede na vrsto gloxinia so sodobne sorte razdeljene na monofonične, chintz in tigris.

  1. Črnobeli cvetovi so enakomerno barvani v različnih tonih od belega, svetle roza ali lila do vijolične in gosto vijolične barve. Večja svetloba ali bela je lahko samo mesto v globini vratu.
  2. Corolla z barvnim tipom bombaža je pokrita z enim velikimi pikami ali rakovic.
  3. Tigri so okrašeni ne le z elegantnim grahom, ampak tudi z mejo na robu cvetnih listov.

gloxinia Tigrina rdečaVideti na embalaži z gomolji gloxinia napisom “tiger rdeča”, modri ali beli, ste lahko prepričani, da proizvajalec ponuja cvet, da raste z originalnim robom temno rdeče ali vijolično barvo. Vendar pa ni mogoče pridobiti iste rastline iz semen, ker se hibridi reproducirajo le vegetativno.

Related  Vse o koristnih lastnostih orehovega olja

V nekaterih vrstah gloxinia so cvetovi v obliki običajnega zvona in tidea, to je čestice, ki je pogostejša v drugih rastlinah Gesnerja.

Gloxinia ljubi svetle, a ne direktne žarke sonca, se boji vlečk in nenadnih temperaturnih sprememb zelo negativno odziva na prekomerno zalivanje. Morda se zdi, da je gloxinia zelo kapricična. Toda tisti, ki obvladujejo skrb za rastlino, ne bodo obžalovali. Z ustrezno pozornostjo, od pomladi do jeseni, redno cveti zeleni hišni ljubljenček.

Do jeseni se število popkov zmanjšuje, nato pa nadzemni del gloksinije izgine. Rastlina začne počitek, v katerem se življenje ohranja samo v gomolju.

gloxinia HollywoodDomača rastlina gloxinia se lahko pridobi iz gomolja, zasajenega spomladi ali iz semen. Sorte, ki jo želite, lahko reproduciramo tako, da koreniniš zdravo listje. Zahvaljujoč temu so številne kulturne sorte zdaj bolj dostopne kot prej.

Izbor gloxinisa opravljajo tako tujci kot ruski navdušenci. Široko znane so industrijske sorte, ki jih amaterskim pridelovalcem ponujajo velika podjetja cvetja na Nizozemskem in v drugih državah. V svojem asortimanu preprosta in terry gloxinia, pogojno združena v skupinah glede na obliko cvetja, velikost koronetov in vtičnic.

Skupina sort globoksinium Avante, Avanti

gloxinia Avante ScarletDober primer je gloxinium Avante ali Avanti. Ta skupina sort vključuje različne barve. Najpogosteje se goksinija te sorte ponudi v obliki semenskih sklopov za samozdravljenje. Gojitvene rastline imajo kompaktno listnico, na kateri je preprosto barvasto cvetje videti še bolj in bolj spektakularno.

Gloxinium Avanti Peach RoseNajpogostejši hibridi Avanti vključujejo gloxinia:

  • vijolična Avanti svetlo vijolična;
  • obilno cvetenje belo, z valovitim robovi Avanti White;
  • s svetlo vijoličastimi ali modrikastimi cvetovi, okrašenimi s širokim belim valovnim trakom Avanti Blue z belim robom ali modro čipko;
  • Škrlat, z žametno vino rdečimi cvetovi Avanti Scarlet.

Gloxinia Esenia

gloksin YeseniaEden od terrij nizozemskih hibridov, ki se množično gojijo po vsem svetu, je bil imenovan Esenia. Povprečna ali velika rastlina z višino do 30 cm tvori rozeto zelenih listov s kratkimi čebelji, nad katerimi so spektakularna dvojna roža. Polovica razkriti tolkače podobni roza brsti, in ko je vijolične ali škrlatna roža na kratko peclja popolnoma odprt, rob cvetnih listov pojavijo bele ali rožnate platišča. Za globokinijev hibrid Yesenia, kot je na sliki, je značilen dolg cvetlični cvet.

Gloxinia Hollywood

cveti v HollywooduVijolična cvetova gloxinia Hollywood, kot če bi izrezala iz tankega žameta. Listi preproste rože so lahko temnejši ali lažji. Hkrati ima globok vrat vedno svetlo limonovo nianso in je okrašen s kontrastnimi vijoličnimi pikami. Za hibrid je značilna bujna rastlina, majhna rozeta zelenih listov in visoka dekorativnost.

Related  Edinstvene kurativne lastnosti vrbe in kontraindikacij za njegovo uporabo

gloxinia Black HollywoodMed množico možnosti je najbolj živahna in nepozabna tako imenovani črni hollywood z zelo temnimi skoraj črnimi cvetovi brez lahkega jedra.

Gloxinia Kaiser Wilhelm

gloxinia Kaiser WilhelmGlossinium Kaiser Wilhelm izolira preproste, bogato vijolične cvetove s pecljastim jedrom in svetlim belim obrobjem. V popolnem raztapljanju robovi cvetnih listov postanejo izjemno valoviti. Trnke se odpirajo na visokih pedunah, ki se dvigajo nad puščeno rozeto žametnih listov. Z ustrezno nego, rastlin z veseljem bujne cvetenja. Pri svetlih svetlih barvah gloxinia Kaiser Wilhelm na fotografiji postane manj gosta in globoka.

Gloxinia Prince Albert

gloxinia Prince AlbertDruga vrsta gloksinije s preprostimi, a zelo spektakularnimi cvetovi, nosi tudi ime enega monarhov. Gloxinia Prince Albert oblikuje listnato rozeto s premerom do 25 cm. Vijolična, včasih skoraj črna, prevleka čez zelene liste na srednjih pedunah. Dodatna milost do cvetov, priloženih valoviti rob. Debela barva se razteza ne samo na cvetnih lističih, temveč tudi na vrat. Svetlo, rumenkasto mesto z vijoličnim plaščem je v globini pletenice komaj opazno.

Gloxinia Kaiser Friedrich

gloxinia Kaiser FriedrichSvetlo škrlatna corolla z belo obrobo in majhno svetla točka na zadnji strani vratu – značilnosti sliki gloxinia Kaiser Friedrich. Na zunanji strani od spektakularne bell pobarvane belimi cvetovi po robu spomnil srčkan Volan. Za doseganje velikega cvetenja za to orta je potrebna skrbna oskrba, podpora za prehrano in zmerna vlaga v tleh.

Gloxinia Blanche de Meru

gloxinia Blanche de MeruPredstavljeno na fotografiji gloxinia Blanche de Meru je zlahka prepoznavna z velikimi rožami z malinami in belim grlom. Leaf rozete rastlin s premerom do 25 cm, z dobro nego pomaga ohranjati ne le velikih žametno liste, ampak tudi spodbuja dolgo, od pozne pomladi do zgodnje jeseni, bujno cvetijo.

Če gloxinia pride v neposredno sončno svetlobo, lahko trpijo žametni listi in cvetovi. Postanejo manjše, odpiranje popkov je blede barve in zbledi hitreje.

Gloxinia Violacea

gloxinia ViolaceaGloxinium Violacea lahko imenujemo klasični cvet. Za sorto so značilni preprosti vijoličasti cvetovi z belo, grebeni grlo in valovite robove cvetnih listov. Rastlin gloxinia Violatseya ima standardne dimenzije, v popolnem razpadu imajo Corollas premer približno 8 cm. Ko zvonovi gloxinia sedijo na visokih pecljev v času cvetenja rastline množično potrebuje podporo. Sorta se odlikuje z dolgim ​​cvetenjem, ki ni prekinjena od junija do konca avgusta.

Related  Soba Abutilone je bila bolna. Kako pomagati obratu?

Gloksinija Shagane

gloksinija ShaganeNe samo strokovnjaki velikih cvetličarskih centrov se ukvarjajo z izbiro gloksinov, temveč tudi ljubiteljem ljubezni. V zadnjih letih so takšne avtorske sorte pridobivale neverjetno priljubljenost od ruskih in tujih rejcev.

Danes je na tisoče vrst gloxinia, fotografij in imen, ki spodbujajo domišljijo, in vrste cvetov omogočajo, da pridelovalci večkrat dopolnjujejo svoje zbirke.

Terry gloxinium z velikimi zvonastimi cvetovi, lahkimi listi in harmoničnimi pedunci je uvedel žlahtnitelj E. Slyusar. Gloxinia Shagane je zelo lep tiger vijolične barve. Corollas s kratkim zelenkastim grlom je okrašen s svetlo vijolično modro mejo. Večina cvetnih listov je barvasto bela in razpršena z vijoličastimi pepelci različnih velikosti in intenzivnosti.

Gloxinia Cleopatra

gloksinija CleopatraBarve Gloxinia calico niso nič manj učinkovite kot tigri ali monofonski cvetovi. Terry gloxinia Cleopatra takoj izstopa iz ozadja drugih sort. Ima velika dvojna cvetja bele barve, ki so bogato okrašena z vijoličastim in vijoličastim grahom. Robovi cvetnih lističev so valoviti in zmečkan vzorec na njih postane manjši in lažji. Cvet ima roza vratu, tudi priporoshennoe rumenkasto vijolične lise in kapi. Močna rastlina z velikimi listi zaradi kratkih cvetnih stebel je zelo kompaktna in z ustrezno skrbjo podpira bujne cvetoče cvetlice.

Zimska češnja Gloxinia

gloxinia Zimska češnjaNa žalost je avtor te veličastne sorte neznan, vendar to ne zmanjšuje prednosti rastline s svetlo dvojnimi barvami izvirne barve. Zimska češnja Gloxinia se nanaša na pol minature, tako da je njegova krola majhna, a nepozabna. Beli zvonovi so dobro pokriti z velikimi češnjimi pikami. Bombaž barve cvetov na valovite robove postane nekoliko lažji. V obliki, zvonci gloxinia zelo spominjajo na fantazijske vrtnice. Za sorto je značilna majhna zelena listja s fleksibilno površino.

Gloxinia Anfisa

gloxinia AnfisaAvtor te frizerske rjave barve gloxinia v temno senci je N. Tkachenko. Glede na vrsto obarvanja gloksinije se Anfisa nanaša na tigre. Vsako cvetno listo obkroža svetla votlina jagodičja, majhne in velike lisastine so razpršene na cvetnih listih in v vratu cvetov, ki cvet pretvori v pravo mojstrovino narave. Corollas odpira na kratkih peduncih, rozeta nizka, ne kosi.