Ananas domaAnanas, ki so prvič prišli v Evropo v 16. stoletju, so hitro postali priljubljeni pri lokalnih plemičih. Potovanje v tisti dobi je bilo izjemno drago in dolgo, zato so rastline iz brazilske planote začele rasti v rastlinjakih in rastlinjakih. Rusija tudi ni zaostajala za evropskimi silami. Tukaj že več kot stoletje so v Sankt Peterburgu in še bolj na severu, na Solovki, rasle čudne “bokopirnice” praktično na industrijskem obsegu. Toda ladje, ki so se pojavile v 19. stoletju, so spremenile situacijo, začele pa so se sadeže sadja iz Južne Amerike.

To se še danes dogaja, vendar pa zanimanje za rast ananasa doma ne oslabi. Kljub čezmorskemu značaju se je obrat izkazal za precej neudoben, lahko pa je tudi žive in sadne gošče tudi iz sveže rezanega čepa.

V naravi, kultura zraste do 60-80 cm in je sestavljen iz malo steblo posejan ostre dolge liste, vlaknaste korenine in stebla oblikuje na vrhu glavnega po cvetenju podaljševanju pobeg. Ravno zaradi tega izvira pod razpokana koža skrije sredico, obrat postal eden izmed najbolj dragocenih pridelkov, ne samo na celini Južne Amerike, ampak tudi v Afriki in jugovzhodni Aziji.

Ananas poljeV toplih tropskih podnebjih lahko rosewood ananasovih listov doseže premer dveh metrov. Apartma je doseči podobno velikost rastline ne delajo, ampak v 2-4 letih, s potrebno skrbnostjo in pozornostjo, in doma, da raste užitne ananas z okusom sadja. Čeprav je za uspeh treba biti potrpežljiv, nenavadno razvoj rastlin je vredno časa in truda.

Za pridelavo ananasa lahko uporabite semena ali potaknjence, ki so oblikovani na steblu odrasle rastline. Ampak najlažji način doma je, da raste ananas z vrha, rezan z zrelim svežim sadjem.

Kako pridelovati ananas iz semen doma

Iz semen ananasa lahko raste nova rastlinaNajtežji in najtežji način se šteje za reprodukcijo s semeni. Prvič, sadike lahko dobite samo iz kupljenih semen. V plodovih semen, ki se prodajajo v supermarketih ali sploh ne, ali pa najdete le svoje belkaste nezrele matrice.

Ananasovo seme, ki je primerno za kalitev, ima nekoliko sploščeno polkrožno obliko, doseže dolžino 3-4 mm in je obarvano z rjavo ali rdečkasto senco rjave barve.

Pred sajenjem semen za 18-24 ur, so postavljeni med plasti mokre obrišite in, pokrivajo, dajo na toplo mesto. Potem, ko so rahlo otečeni, so zasajeni v vlažni mešanici šote in peska. Da bi se majhna semena brez težav lahko povzpela, so pokopana ne več kot 1-2 cm.

Zmogljivosti morajo biti prekrite s filmom ali steklom in postavljene v toploto. To je iz temperature, ki je zagotovljena semen, odvisno od njihove kalitve in časa videza prvih poganjkov:

 • Pri normalni sobni temperaturi na kalivostu lahko od 3-4 tedne zapusti en mesec in pol.
 • Če poskrbite, da bo seme ostalo pri temperaturi približno 30-32 ° C, lahko vidite kalčki v 2-3 tednih.

Related  Seznanimo se z najbolj znanimi vrstami ciklama

Priprava semena za sajenjePomembno je ohranjati ne le temperaturni režim, temveč tudi, da včasih navlažimo tla in tudi ne pozabimo na hranjenje sadik. V ta namen so pridelki z intervalom 15-20 dni oplojeni s kompleksnimi spojinami, vključno z osnovnimi elementi prehrane in elementi v sledovih.

Ko se pojavijo več listov na mladih rozetah, jih potapljajo, prenašajo skupaj z majhnimi zemeljskimi površinami v grudastem tleh za odrasle rastline. Takšna tla se lahko izvede samostojno, mešajo v enakih razmerjih šota, humus, vrtna tla in pesek. Da bi dobili strukturo in neke vrste zaščito pred okužbami, se zemeljski oglju doda v tla do 5% volumna. Del peska lahko zamenjamo s perlitom.

Kako pridelovati ananas z vrha doma

Za rast zdravega vrhaČe ne najdete semen eksotične kulture, ne vedno in ne povsod, potem lahko raste ananas doma z vrha sadja, kupljenega v trgovini, tudi brez posebnega znanja. Vendar pa je za pristop k izbiri dobrot, ki je namenjena za dajanje sadilnega materiala, smiselno pristopiti s polno odgovornostjo. Ananas mora biti svež, z zeleno elastično rozeto listov, brez sledi kvarjenja, poškodb pri mrazu ali vihanju. Pri inšpekcijskem pregledu morate pozorni na točko rasti rozete, če je gnit, v suhi ali preprosto odsotni, bo zelo težko dobiti novo rastlino.

Doma, ko rastejo ananas pri kopulaciji, se zgornji del razreže z ostrim čistem nožem, pri čemer se zajame ne samo listnata rozeta, ampak del plodov tri centimetre pod njim. Če je ananas popolnoma zrel, lahko rozeto previdno odvijete, pri čemer ena roka tesno drži snop, druga pa rezilo.

vrhovni pripravek za sajenjeKo dobite bodoči sadilni material, skrbno odstranite ostanke sočne celuloze iz rozete, ki lahko postane vir gnilobe. Kratke spodnje liste odstranimo, da dobimo cilindrično deblo do 3 cm.

Odseke je treba obdelati z nasičeno raztopino kalijevega permanganata, zdrobljenega oglja ali, ki bo pospešila videz korenin, raztopino epina.

Da bi zaščitili steblo pred razpadom, priporočamo, da preden zaužijete dan ali dva, da pustite ananas za sušenje. In bolje je obesiti rozeto, tako da ne pride v stik z nobenimi površinami. Video o tem, kako rasti ananas na domu, bo razkrila vse subtilnosti procesa in vizualno prikazala vse njene faze.

korenin vrhov ananasaKorenine se izvajajo s potopitvijo dela potaknjencev, ki so bili očiščeni iz listov, v vodo. Če želite ostati na želeni ravni, lahko uporabite krožnik ali zobotrebce iz kartona, kot je prikazano na fotografiji.

Related  Odraščanje peperomy doma je lahko vaš hobi

Ko se na ananasu pojavijo prve korenine, se lahko rozeta zasadi v tleh, mlada rastlina pa ne sme biti pokopana nad spodnjo listo listov. Podlaga okoli sadika je previdna in poskuša ne poškodovati nekaj številčnih korenin, gnetenja in kompaktnosti.

Nadaljnji pridelek ananasa doma poteka pod folijo pri temperaturi najmanj 20-22 ° C. Če je mogoče doseči segrevanje zraka in tal do 25 ° C, se po približno enem mesecu v središču vtičnice pojavijo novi svetli listi.

Sesanje ukoreninjenega reza v lonecČeprav je aklimatizacija in ukoreninjenje ananasa pomembna:

 • zaščititi pred kapljicami kondenzacije na izhodu, ki povzročajo razvoj plesni in razpad listov;
 • redno navlažite tla;
 • prezračiti sajenje, ne da bi hlajenje rastline.

Lonec z rastlino iz ananasa je izpostavljen osvetljenemu kraju, kjer neposredni žarki sonca ne bodo ogrozili rozete.

Reprodukcija ananasa z radikalnimi potaknjenci

rastoče ananas iz korenin

Če hiša že ima odraslo ananasovo rastlino, jo lahko pomnožimo s hčerinskimi procesi, ki so oblikovani v spodnjem delu stebla ali pod ovipozijo, ki jih je enostavno zlomiti in koreniti. Kot sadilni material je mogoče uporabiti potaknjence, ki so že dali več vrst listov in dosegli dolžino 15-20 cm.

Tako kot vtičnica iz vrha ananasa, lahko rezanje odvijete z ostrim rezilom ali ga previdno orezujete. Kraj reza je treba posejati s črno ogljem, nato pa s potaknjenci po analogiji z gojenjem v domu ananasa z vrha.

Če korenasta rozeta že vsebuje korenine, se lahko takoj nasadejo v lahka podlaga iz mešanice šote, perlita in pripravljenega substrata za notranje rastline.

Kako skrbeti za ananas doma?

Rastlina je raslaSkrb za domačega ananasa je zagotoviti vse pogoje za rast in razvoj rastline.

 • Za ananas je pomembno, da poberejo in vzdržujejo tanko hranilno zemljo.
 • Ustvarite sprejemljive pogoje osvetlitve, temperature in vlažnosti.
 • Ananas potrebuje pravilno organizirano zalivanje in hranjenje.

Pri sajenju ananasa in skrbi za to doma, je treba vedeti, da rastlina nima preveč močnega koreninskega sistema površinskega tipa:

 • Tla morajo biti prepustna za vlago in kisik.
 • V loncu moramo zagotoviti dostojno plast drenaže.
 • Posoda sama ne sme biti globoka, a ananas je zelo dober za široke lonce.

Najboljši fotofilni južni ananas doma se goji na južnem, zahodnem ali vzhodnem oknu. Poleti, ko je sonce najbolj vroče, so na južni strani ananas najboljši v senci, pozimi pa rastline potrebujejo osvetlitev, ki podaljšuje svetlobni dan za 6-8 ur.

V zdravem vzorcu mlado listje ima svetlo zeleno odtenek. Listi iz spodnjih vrst niso suhi in sušen, temveč sivi, napeti in sočni. Pri zadostni svetlobi se vtičnica tvori simetrično.

Ananas je dal sadje domaSpodnja meja temperature zraka za ananas doma je 18 ° C. v tem zraku obrat pade v “hibernacijo”. Za aktiven razvoj mora biti zrak topljen. Spomladi in poleti je optimalna temperatura v območju od 22 do 30 ° C.

Skrb za domače ananas vsebuje redno, redko, vendar obilno zalivanje, za katerega se vzamejo topla, temperatura okolja, stoječa voda.

V vročih dneh se rastline namakajo, vendar v hladnih dneh vlažni listi neizogibno postanejo vzrok bolezni in krivljenja. Enak učinek je treba pričakovati, če ananas dobi hladen zrak iz odprtega okna ali pa je sušenje vroče baterije.

Related  Ali je res, da akonit Džungar zdravi raka?

zagotavljanje ustrezne oskrbeOd sredine pomladi, ko se začne aktivno rastni sezoni, in do oktobra v okviru ananasa nego se hranijo doma. Urnik organizira, odvisno od stanja elektrarne, vendar več organskih in mineralnih gnojil se izvajajo vsakih 1-2 tednov.

V zimskem času se topenje preliva, se zmanjša zalivanje in zmanjša temperatura vsebine.

Kako narediti ananas in ga cvetiti?

Nastala je razsvetljava ananasaČas plodovanja v ananasu se začne 2-4 let po nastanku rozete. Res je, da tudi pri industrijskih zasadih plodovi dobijo specialne tehnološke rastline z acetilenom ali ocetno kislino. Na domačem kraju, ki raste ananas, takšne metode niso zelo sprejemljive, tu pa lahko tudi trdovratno rastlino tvori cvetje.

Dober stimulator je redno gnojenje rastline s tekočimi organskimi gnojili. Če ananas dvakrat na mesec v celotnem rastlinskem obdobju prejme tako gnojilo, potem v 2-3 mesecih lahko pričakujemo cvetenje. Nekateri strokovnjaki v nekaj dneh svetujejo, da raztopino acetilena, dobljenega iz litra vode in 15 gramov karbida, razlijejo notranjost iztočnice.

Podoben učinek je tudi nastavitev poleg lonca z majhno količino vode in kosom karbida za kajenje. Med postopkom je bolje pokriti lonec s pakiranjem ali dati v rastlinjak. Prezračite lahko rastlino in navadna jabolka med skladiščenjem sprostite etilen. Če želite to narediti, poleg lonca v rastlinjaku za nekaj dni, postavite sveže jabolka.

Najpogosteje, za aktiviranje cvetenja, pridelovalci cvetja uporabljajo zaplinjevanje rastline z navadnim dima. Ta postopek naj traja 10-15 minut in ponovi 2-3 krat tedensko pozneje.

Reakcija rastline na ustrezno skrbno oskrbo2-3 mesece po zdravljenju, z ustrezno skrbjo za ananas doma, najprej se pojavi socvetje, nato pa po 30 dneh jajčnik. Zorenje zorenja traja od 4 do 6 mesecev, po katerem lahko poskusite svoj lasten ananas.

Kako pridelovati ananasa doma – video