spomladanske rožeBergenija, kot je rastlina imenovana v uradni klasifikaciji, živi v naravi v vznožju Kazahstana in Mongolije, na Altaih in na Kitajskem. Vendar pa vrtnarji kultura bolj znan kot kamnokreč, fotografije sorte in vrste, ki vedno zadeti najbolj nežne odtenke roza, bela, lila barve in pomp listi zbrani v bazalnih rozeto bujne.

Učinkovita in nezahtevna rastlina, ki je bila prvič uvedena v kulturo v XVIII. Stoletju, še vedno ni preveč razvajena z rejci. Nekatere obstoječe sorte izhajajo iz divjih vzorcev najbolj raziskanih vrst – balzamov debelega listja. In večina gojenih rastlin so hibridi z večjimi barvami kot cvetovi različnih barv v naravi, pa tudi vzorci z raznolikimi in vijoličnimi listi.

cvetje metulja in zelene listjeSkupaj botaniki so odkrili in preučevali 10 vrst hrenov ali bergenije, pri čemer je malo verjetno, da se bo na vrtu pojavilo veliko vrst. To so endemiji, ki se pojavljajo na zelo majhnih območjih, in redke rastline, vključene v regionalne in nacionalne Rdeče knjige.

Wildflower pup (V. crassifolia)

Divji prašič na skalnatem pobočjuZaradi zdravilnih lastnosti korenin in listov, ki jih pripravimo dišečo žlindrino bučko, smo pridobili široko slavo lističasto debelo listje. Tradicionalno med narodi Altai in Mongolije, pijačo dobro zaznava, uprejo okužbam in vnetjem. Zahvaljujoč njemu je bil fižol imenovan “mongolski čaj” in je vključen v seznam zdravilnih rastlin.

Divji prašiček, na sliki, je viden v vznožju Altai in Sayans, na severu Mongolije in v Transbaikaliji. Zavese te rastline povečujejo raztros kamnitih puščav v Kazahstanu in LRK.

Badan je zelnata trajnica. Podzemni sistem rastline sestoji iz debelega, ki se nahaja na površini koreninskih korenin, kar povzroča kratke, gosto listnate poganjke in pedunke z gostimi trplastimi socvetji.

socvetje bergenijeKot si lahko ogledate na fotografiji barve pokrova, je lahko zvonasto vogalno vijolično barvano v vseh odtenkih bele, roza, vijolične in vijolične.

Related  Očarljiv cvet in nelagoden značaj azaleje

listi balzamov z debelim listomLežeče rozete velikih obovatnih listov ne umirajo niti pozimi, zato se zelenja pojavijo dobesedno pod snegom, s prvimi žarki spomladanskega sonca. Kožne gladke listne plošče v rastni sezoni imajo svetlo zeleno barvo, bližje jeseni pa so naslikane z rdečimi in vijoličnimi toni.

Badanova ograda (V. cordifolia)

Cvetenje srčnega lesaOd druge polovice 18. stoletja je v kulturi gojilo srce. Pred tem se je ta vrsta štela za neodvisno, zdaj pa jo botaniki priznavajo kot uveljavljeno vrsto zdravilne panadike.

Rastline z gosto, v obliki listov, podobnih srcu, in zorno roza cvetovi med zorenjem semen dosežejo višino 40 centimetrov.

beli cvetoviTa vrsta pokritja ima sorte, kot je na sliki, z zelo lahkimi ali popolnoma belimi cvetovi s premerom od 1 do 1,5 cm.

Badan Schmidt (V. x schmidtii, ali B. stracheyi var. Schmidtii)

hibridna kabinaHibridne nape iz navzkrižne oprašitve rastlin različnih vrst, so bile prvič pridobljene v XIX stoletju. Primer takšne kulture je Schmidtov bonanus, ki je absorbiral značilnosti debelodnevnega in cističnega Badana.

Ta rastlina je enostavno razlikovati od drugih vrst sijajnih listov z robovi. Gosti plošče ostanejo pod snegom. Spomladi, ko se nad njimi pojavijo cvetlični poganjki, je rast listja suspendirana, vendar se je nadaljevala z odrivanjem socvetja in oblikovanjem semenskih škatel.

Bela, lila ali roza cvetje s premerom do 5 mm je odprt od maja do julija ali avgusta. V jeseni semena zorijo, ki jih je mogoče takoj posejati, da dobijo vzmetne sadike.

Badan cilantro (V. ciliata)

Divji prašič ciliatedŽive vrste Badana – domači prebivalci Himalaje in Tibeta, kjer se rastline raje nahajajo v gozdnatih predgorjih in na kamnitih lediščih. Glede na opis, banana raje senčne vogale in bližino vode.

Badana cilantro sorta DumboOd drugih njegovih bratov, razen trsnega lana, se ta rastlina odlikuje s prisotnostjo kilogramov ali dreves na podlagi listnih plošč. Cvetovi te vrste bergenije so svetlo roza ali bela, s svetlo skoraj vijolično skodelico.

Related  Nega doma nefrol ni zapletena

Opisi in fotografije razredov hibridnega pokrovčka

Baden iz sorte AbendglockenUstvarjanje, kot je na sliki, sort in vrst badane, rejci dajejo dacha lastnikom priložnost:

  • dlje občudovati cvetenje teh rastlin;
  • veselite se v večjih rožah;
  • Ne bojte se, da bo zasad trpel zaradi zmrzali;
  • barve cvetnih postelj v vseh odtenkih roza in vijolične, bele in rdeče.

Mnoge sorte bergenije so rezultat dela nemških navdušencev. Vrste bonanza sort Abendgloken, za razliko od divjih primerkov, imajo pol mahagoni cvetovi z bogato roza toni. Nenavadna socvetje razkriti na vijolični cvet stebla do 40 cm. Listi razred Abendglocken poletje okrašena s tanko rdečkasto robom, in padec je skoraj v celoti obarvan v odtenkih vijolične.

Badan Hibridni Dragonfly'Angel KissBadanov hibrid iz serije Dragonfly se izraža z bujnim cvetjem. Slike Angel Kiss na fotografiji kažejo podolgovate ovalne gosto listje in racemne socvetje bele barve z občutljivo rožnato škropljenjem zvončkov.

Dvojno cvetje vrta AbendglutBadan Abendglut ima svetlo vijolično cvetje, ki je lahko preprosto ali pol dvojno. Listi sorte Abendglut imajo v toplem obdobju zeleno barvo, jeseni pa dobijo rdečkasto-opečne tone. Obrat je kompakten in na višini do 30 cm je odličen za sajenje na robnikih in alpskih toboganih.

Roza Polu-dvojni venec znamke Dragon DragonflyČeprav cvetje vrta Badan iz sorte Pink Dragonfly ni premera več kot 1,5 cm, so zaradi poldvojne oblike in nežne roza barve neverjetno privlačne.

Bele socvetje Bressingham WhiteVišina peclja hibridni Bergenia Bressingham White je 30 cm. Prvi beli brsti pokazala že pri cvetenju poganjke še vedno na ravni svetlo zeleno listje z rdečim robom.

Rože MorgenrotePo opisu Baden Morgenrote ima ta sorta svetlo rožnate cvetice z rdečkastim jedrom. Posebnost rastline je, da se racemna socvetja lahko pojavi ne le spomladi, ampak tudi bližje jeseni.

Cvetovi boginje GlockenturmVisoke stopnje in vrste badane, kot na fotografiji z bujnimi racemnimi socvetji, se uspešno uporabljajo ne samo za dekoracijo vrta, ampak tudi za rezanje. Primer takšne rastline je sorta Glockenturm, katere cvet je v celoti raztapljanje do 50 cm.

Related  Glavna stvar o zdravilnih lastnostih sandalovine

Vrtljivi odbijač SilberlichtDruga sorta Bergenia vrt za spomladanske šopke – Bergen Silberlicht do 40 cm, z občutljivo belo in roza cvetovi v racemose socvetja.

Masni cvet Badan ScheekoeniginIme razreda Bergenia ali Baden Scheekoenigin iz nemščine je prevedeno kot “snežna kraljica”. Rastlina do 50 cm visoka ustreza njenemu imenu in očarljivim z belim cvetjem, postopoma postane roza, da se dokonča raztapljanje. Močni vijolično zeleni pedunci dobro prenašajo rez, in socvetje ne izgubijo okrašenosti.

Zanimivosti o badani – video