untuk wain meja birch perayaanWain dari birch sap adalah tradisi Slavia kuno. Pada mulanya, suri rumah menggunakan jus segar dan madu bukannya gula, tetapi sekarang teknologi ini paling disesuaikan dengan keupayaan moden. Jika dikehendaki, dalam resipi tradisional untuk wain birch, anda boleh menambah bahan-bahan lain untuk membuat rasa asli.

Resipi untuk wain birch pada yis

dalam kuantiti yang sederhana, wain dari jus birch bergunaSalah satu resipi klasik untuk wain dari birch sap di rumah adalah wain pada yis. Anda boleh membeli yis wain khas di kedai atau gunakan kismis (200 g). Selain ramuan ini, anda perlu jus birch segar (25 liter), 5 kg gula putih, 10 sudu teh. asid sitrik dan madu mengikut kehendak.

  1. Untuk 3-4 hari anda perlu menyediakan ragi kismis. Dia diliputi dalam bekas, tambah 50 g gula, 400 ml air, tutup dan tinggalkan di bilik yang hangat. Penapaian pemula daripada kismis
  2. Jus birch, gula dan asid sitrik digabungkan dalam periuk besar dan direbus di atas api yang rendah. Buih secara berkala dikeluarkan dan dipantau sehingga kira-kira 20 liter cecair kekal.keluarkan busa dari wort mendidih
  3. Oleh kerana ini adalah resipi untuk wain pada birch sap pada yis, ia tidak akan berfungsi tanpa punca. Ia ditambah kepada cecair dan dikacau. Jika yis digunakan – perlu mencairkannya mengikut arahan. Dari periuk besar, cecair dicurahkan ke dalam bekas di mana wain akan ditapai.
  4. Di tekak botol, perangkap air dipasang. Sekiranya tidak tersedia, anda boleh menggantikannya dengan sarung tangan perubatan dengan lubang kecil di jari anda.botol dengan meterai hidraulik untuk wain
  5. Wain harus bersiar-siar selama sebulan. Apabila proses selesai, sedimen akan muncul di bahagian bawah, yang sepatutnya dipisahkan. Untuk mengangkut wain ke dalam bekas lain, gunakan tiub.Kami menuangkan wain melalui jerami
  6. Bekas ditutup dengan penutup tertutup dan dihantar selama 2-3 minggu ke dalam bilik sejuk yang gelap. Selepas ini, cecair sekali lagi disalirkan dari endapan. wain dari birch sap sedia untuk digunakan

Penyediaan wain dari birch sap adalah proses yang panjang dan memakan masa. Anda perlu memilih jus segar yang berkualiti dan mengikut semua peraturan dan memantau suhu pada semua peringkat, jika tidak, produk mungkin tidak berfungsi.

Kaedah penyediaan tanpa ragi

pengumpulan birch sapResipi untuk birch wain di rumah tanpa yis sedikit berbeza daripada yis. Untuk penyediaannya, jus birch (30 liter), 7.5 kg gula dan kulit lemon (sudah cukup untuk mengupas 3 buah besar). Anda boleh lakukan tanpa itu, tetapi semangat menambah kecerahan untuk rasa.

Related  Resipi masakan popular untuk ikan bakar

Jus birch diletakkan dalam periuk besar dan dibawa ke mendidih. Kemudian tambah gula dan kulit lemon dan simpan pada api yang rendah untuk seketika. Apabila cecair di kuali mula menguap, ia dikeluarkan dan disejukkan ke suhu bilik. Kemudian proses penyediaan dan istilahnya tidak berbeza dari resipi klasik untuk yis: wain mesti ditapai, ia dikeluarkan dari sedimen dan disimpan untuk beberapa waktu di dalam bilik gelap. Setelah penyingkiran kedua, minuman itu siap digunakan.

penyimpanan wain di bilik bawah tanahDi rumah, anda boleh mencuba pelbagai variasi resipi ini. Wain ini tidak boleh disimpan untuk jangka masa yang panjang, lebih baik menggunakannya sebaik selepas persiapan. Hayat rak di tempat yang sejuk (di dalam peti sejuk atau bilik bawah tanah) boleh sampai setahun.

Wain birch dengan oren dan bukannya lemon adalah alternatif yang sangat baik untuk rasa biasa.

Wain dari birch sap tanpa mendidih

Jika boleh, cuba buat wain buatan sendiri dari birch sap tanpa mendidih. Resipi ini memerlukan jus birch (5 liter), gula (1-2 kg), 1 liter sebarang wain diperkaya dan pulpa lemon.

tong kayu untuk wainSemasa penyediaan minuman anda perlu tong, dikira tidak kurang daripada 7 liter cecair. Di dalamnya, anda perlu mencurahkan jus dan menambah semua bahan lain. Barel itu tersumbat dan dihantar ke ruang bawah tanah selama 2 bulan. Sekiranya tidak ada ruang bawah tanah, bilik yang gelap dan sejuk akan dilakukan.

Pada akhir masa ini, cecair dari tong dituangkan ke dalam botol kaca yang boleh dimeteraikan. Mereka perlu disimpan selama 3 minggu lagi dalam kedudukan mendatar (dalam bilik yang sama). Kemudian anda boleh membuka botol, mengambil sampel dari wain dan meletakkannya di atas meja.

wain dari birch sap dihidangkan dalam gelas untuk wain putihTerdapat sejumlah besar resipi wain dari sap birch yang boleh dilakukan oleh semua orang. Perkara utama adalah memilih jus birch berkualiti tinggi dan segar. Ia tidak sepatutnya tanda-tanda pemecahan. Semasa memasak, anda boleh mencuba dan menggabungkan bahan-bahan yang berbeza. Setiap perempuan simpanan akan mendapat minuman istimewa yang akan berbeza warna, manis dan kuat.

Related  Resipi popular dengan gambar-gambar jem dari oren

Penyediaan wain dari jus birch – video