Mint boleh dikumpulkan dan dikeringkanMusim panas berakhir dengan cepat dan hanya penuaian akan membantu musim sejuk menggunakan ciri-ciri perubatan farmasi rumah farmasi. Cara mengeringkan pudina dan herba harum lain untuk mengekalkan minyak penting, terdapat beberapa cara. Keadaan utama adalah koleksi tanaman yang tepat pada masanya dan pematuhan dengan cadangan pakar.

Syarat penuaian pudina untuk musim sejuk

Untuk membuat ubat-ubatan, anda memerlukan pewarna bungaIstilah untuk menuai bahan mentah adalah peringkat apabila ia telah mencapai kematangan pasaran. Ini bermakna penyediaan jisim hijau harus dikekalkan pada masa yang akan ada kepekatan nutrien maksimum. Bilakah untuk memungut pudina untuk pengeringan untuk musim sejuk? Masa untuk pengumpulan bahan mentah perubatan adalah tempoh berbunga. Pada masa ini, kilang itu dipenuhi dengan kuasa memberi kehidupan. Peppermint tumbuh di ladang tunggal hingga lima tahun, manakala hasil pada tahun kedua, ketiga adalah yang tertinggi.

Memotong warna pewarna pada tanamanUntuk pudina, tempoh penuaian untuk daun dan batang berlaku pada bulan Jun dan Julai, bergantung kepada rantau ini. Jika kali pertama memotong bahagian atas tumbuhan sebanyak satu pertiga, maka pada akhir bulan Julai tanaman kedua akan berkembang. Pembersihan harus dilakukan pada separuh pertama hari, sebelum panas, untuk memelihara sebanyak mungkin minyak pati. Antara masa pemotongan tumbuhan dan permulaan pengeringan tidak boleh mengambil masa lebih daripada dua jam. Kemudian daun akan kehilangan warna hijau terangnya, dan jisim kering akan menjadi kelabu.

Pada zaman dahulu di pudina Rusia adalah sifat yang sangat diperlukan mandi. Penyapu birch dengan stim pucat dalam mandi orang hitam melambungkan diri dan Tsar Peter I sendiri. Selepas mandi mereka minum “sejuk”, penyedutan pudina.

Tanaman pudina yang dituai akan menjadi kuratif jika peraturan diperhatikan:

  • Kilang itu tidak dirawat dengan racun perosak semasa tempoh pertumbuhan;
  • Landasan kereta yang sibuk melepasi tidak lebih daripada 200 meter dari tempat pengumpulan tumbuhan;
  • risalah dikumpulkan tidak lebih awal daripada permulaan belukar berbunga;
  • cawangan dengan daun dipotong di ladang berbunga penuh;
  • Pembersihan dilakukan pada waktu pagi dalam cuaca kering.

Related  Pilihan resipi resipi labu di dalam ketuhar

Bagaimana untuk kering pudina untuk musim sejuk di rumah?

Pudina keringPengeringan adalah pemuliharaan, kaedah pengalihan kelembapan. Pada masa yang sama, proses biokimia berhenti. Dalam bahan kering, mikrob dan acuan tidak berkembang, mereka hanya aktif dalam persekitaran yang lembap. Untuk mengekalkan aroma herba pedas, anda perlu mengeringkannya dengan betul:

  • tanpa akses kepada cahaya matahari;
  • dalam bilik pengudaraan dan gelap dengan suhu udara sehingga 30 0;
  • bundel batang digantung oleh penyapu;
  • daun meletakkan lapisan nipis dan secara berkala ted.

Satu cara untuk mengeringkan tumbuhan ubatan di rumahTerdapat beberapa cara untuk mengeringkan pudina di rumah. Kaedah klasik lama melibatkan rasuk tergantung pada tali di bilik pengudaraan loteng. Dalam cuaca yang baik, rasuk seperti itu kering dalam keadaan semulajadi selama seminggu. Pada masa yang sama, semua bahan aromatik bergerak semasa pengeringan menjadi bilah daun. Kilang itu dianggap kering jika daun mudah pecah, berpisah dari batang. Inilah yang perlu anda lakukan selepas habis pengeringan.

Jika hanya daun yang dikumpulkan, maka ia perlu dikeringkan di tempat yang gelap dan lebih cepat. Sebaik-baiknya, jika pengeringan selesai dalam dua hari. Tidak ada keperluan untuk menggunakan kipas untuk menghilangkan lembapan dengan cepat.

Pengering untuk buah-buahan dan sayur-sayuranUntuk mengeringkan koleksi di rumah, anda boleh menggunakan pengering khas untuk sayur-sayuran dan buah-buahan. Peranti mempunyai mod pemanasan yang berbeza, anda perlu menggunakan yang paling lemah. Di samping itu, lapisan daun perlu nipis, supaya pengeringan lebih cepat.

Untuk tumbuhan lama di rumah luar bandar telah dikeringkan di atas sebuah dapur Rusia. Air kering yang panas dengan idealnya mengeringkan penyapu yuran perubatan. Satu-satunya perkara yang menghalangi mendapatkan hijau yang terang, akan menjadi ketiadaan pemadaman. Dalam kes ini, berkas-berkas tersebut diliputi dari cahaya siang dengan penutup kertas.

Related  Kalengan dalam kompos ceri musim sejuk

Pengering dengan kipasBagaimana untuk kering pudina untuk musim sejuk, jika jalan adalah cuaca buruk yang lama? Ketuhar gelombang mikro boleh digunakan. Dalam kes ini, daun diletakkan dalam satu lapisan, dapur dihidupkan secara berkala selama 10 saat. Dalam masa 15-45 saat, daun akan kering. Betul peppermint kering tetap hijau.

Jadi pudina kering dan herba lain pada zaman dahuluJika pudina dikeringkan di dalam ketuhar, ia perlu dipanaskan pada suhu minimum dan mod pengudaraan dihidupkan. Pemanasan berlebihan jisim hijau akan mengubah warna bukan sahaja, tetapi akan memusnahkan aroma. Daun, pengeringan, mula meledingkan, tepi naik. Untuk mengelakkan bahan pengeringan yang lebih kering, anda perlu menyemak kelembapan daun lebih kerap. Adalah optimum jika pengeringan mengambil masa kira-kira 20 minit.

Mint, oven-keringIa adalah mungkin untuk menggunakan penyahhidratan rumah untuk pengeringan pada rejim suhu terendah. Jangan mengisi semua dulang pada masa yang sama untuk memastikan pengeringan cepat. Daun di dehydrator perlu dikeringkan selama lima minit.

Daun dikeluarkan di dalam bekas kaca dengan penyumbat yang fouled, dalam bentuk ini mereka mengekalkan aroma sehingga dua tahun. Anda boleh menyimpan penuaian dalam berkas-berkas dalam beg kertas dengan ketat diikat dengan beg kanvas. Cara menyimpan pudina bergantung kepada jumlah kosong. Jika herba berlainan disediakan, maka barang pecah belah akan menjadi pilihan storan terbaik. Tetapi anda boleh membuat koleksi beberapa herba, yang akan menjadi teh vitamin. Mint untuk teh kering seperti biasa, kemudian dicampur dengan lain – thyme, oregano, kipreem.

Pudina kering untuk tehPenyimpanan pudina di tempat sejuk sejuk kering akan membolehkan penggunaan tanaman lama sebagai perasa perasa atau untuk tujuan perubatan. Pada mulanya, adalah perlu untuk memeriksa kandungan kelembapan produk, jika perlu, keringkan.

Penuaian Mint di perusahaan pertanian

Anda boleh membeli paya kering di farmasiUntuk kawasan besar, pemilihan pudina dijalankan dengan bantuan alat khas yang memotong puncak tumbuhan dan mengumpulnya dalam bekas. Di masa depan jisim longgar diletakkan di dalam kabinet khas dengan meniup, ke dalam pengeringan siklon atau dehidrasi dalam alat vakum. Selepas itu, bahan mentah dihancurkan dan dihantar untuk diproses selanjutnya. Sebahagian daripada jisim digunakan dalam koleksi perubatan atau dibungkus dalam bentuk tulennya. Jumlah yang lebih besar diarahkan kepada pengeluaran bentuk dos.

Related  Buat sandwic yang lazat dengan pes alpukat

Video: Bagaimana untuk kering pudina untuk musim sejuk di pengering Isidri?