Sentiasa bermimpi mempunyai bunga melati. Walau bagaimanapun, di kedai bunga kecil kami, saya hanya mendapati bibit-bibit taman. Saya memutuskan untuk mengambil risiko dan menanamnya. Beritahu saya bagaimana untuk membesarkan kebun dari benih?

Gardenia adalah tumbuhan malar hijau dalam bentuk belukar. Daun yang indah dari warna hijau tepu tidak akan meninggalkan sesiapa yang tidak pedulikan. Dan apabila masa berbunga datang, keindahan ini dapat gerhana walaupun mawar. Bunga-bunga putih yang subur dengan aroma melati yang mengagumkan menjadikannya ratu di atas tingkap. tumbuh kembang

Seperti ratu sebenar, gardenia juga dinilai tinggi. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kesabaran yang cukup, anda boleh cuba untuk mengembangkan kebun dari benih. Perniagaan ini agak menyusahkan, kerana bunga itu mempunyai watak yang menentu dan memerlukan perhatian.

Pemilihan benih dan tanah untuk kebun

beg dengan biji

Untuk mendapatkan benih muda, anda perlu memilih tanah yang betul dan membeli benih berkualiti. Beli benih lebih baik di kedai bunga khusus. Jadi anda boleh yakin bahawa benih akan segar, dan ia disimpan dengan betul.

Gardenia tumbuh dengan baik hanya di tanah longgar dan berasid. Tumbuhan ini milik keluarga Marenov, yang mana terdapat substrat khas. Memperolehi juga di kedai. Sesetengah penanam memastikan bahawa ia adalah mungkin untuk menanam bunga, menggunakan campuran tanah untuk azaleas.

Pembenihan benih gardenia untuk benih

pucuk taman

Di bawah benih, lebih baik untuk mengambil yang cukup lebar, tetapi bukan bekas yang dalam. Di bahagian bawah adalah perlu untuk meletakkan lapisan tanah liat berkembang, yang akan berfungsi sebagai saliran. Atas tanah. Biji-bijian diletakkan dengan teliti di permukaan tanpa menekannya. Anda boleh menaburkan sedikit bumi, tetapi tidak terbawa-bawa.

Benih tidak perlu rendaman awal, mereka mempunyai percambahan yang baik. Ia cukup untuk menyiram tanah dengan baik selepas menyemai.

Sebuah periuk benih unggulan yang ditutupi dengan sebuah filem dan meletakkan pada jendela yang hangat dan terang. Anak benih akan mula muncul pada awal minggu keempat selepas menyemai. Kemudian periuk boleh disusun semula ke ambang jendela timur, di mana cahaya sedikit kurang.

Penjagaan benih taman

anak benih menyelam

Selepas benih semakin kuat, mereka boleh menyelam ke dalam bekas berasingan. Tanah digunakan sama seperti untuk pembenihan. Pasu untuk bibit mengambil dengan diameter tidak lebih daripada 7 cm. Pucuk yang ditanam masih memerlukan keadaan rumah hijau, jadi setiap satu harus ditutup dengan botol plastik yang dipangkas.

Secara berkala, botol itu dikeluarkan dan semak diasingkan. Daripada percikan, tanah disembur dengan baik. Pemindahan kedua dilakukan apabila anak benih mula melepaskan daun baru. Kapasiti periuk harus lebih 2 cm. Selepas pemindahan, semak boleh diberi baja untuk Azalea. Penyelesaiannya tidak seperti tepu seperti tumbuhan dewasa.

kebun muda

Penjagaan selanjutnya untuk kebun muda muda – video