praženi arašidiTisti, ki imajo radi domače prigrizke, se pogosto sprašujejo, kako pršiti arašide v ponvi? Stroški oreškov v trgovini so relativno nizki, vendar v sestavi, poleg neposredno arašidov, lahko pride do absolutno nepotrebnih dodatkov. Zato je bolje poskusiti kuhati domače dobrote.

Kako pršiti arašide v ponvi?

Pripravite kikirikije v ponviCvrtje v ponvi je najhitrejši način obdelave oreškov. En kilogram arašidov potrebuje 100 gramov sončnice ali oljčnega olja. Postopek praženja je zelo preprost:

 1. Olja vlije v debelo steno ponve z visokimi stranmi.
 2. Na približno minuto položite ogenj (ali na električni peč, segret na največjo temperaturo).
 3. Pokrijte matico in zmanjšajte ogenj na minimum (vroče olje drži temperaturo za dolgo časa, tako da bo vsebina ponve preprosto zgorela ob velikem požaru).
 4. Fry, neprestano mešanje, približno 5 minut.

Arašidi bi morali zatemniti in z rahlim pritiskom zlahka razdeliti na dve polovici. Za lastno udobje poskusite z eno matrico, da se prepričate, da je pripravljen. Nato previdno izpraznite vroče olje. Tisti, ki ne znajo pršiti arašidov v ponvi s soljo, morajo storiti vse zgoraj našteto. V vroče arašide dodajamo sol, vendar šele po izsušitvi olja.

Praženje samo po sebi okrepi okus arašidov. Toda za dodatno aromo lahko dodate sol z začimbami, posušenimi zelišči.

Ker je brez olja nemogoče pršiti arašide v ponvi, morajo ljudje, ki sledijo ravni holesterola, posvetiti pozornost drugim načinom priprave.

Pečenje arašidov v mikrovalovni pečici

pečen v mikrovalovni pečiciSeveda, da bi dobili oreščke “kot iz pakiranja”, jih je treba pepel v ponvi. Ampak, če ne želite preživeti veliko časa za pripravo prigrizkov, potem je vredno spoznati, kako pršiti arašide v mikrovalovni pečici. Treba je takoj opozoriti, da oreščki ne bodo dišeči, vendar bo proces pečenja trajal kar nekaj časa.

Related  Kuhanje jesenske jedi – pobrane jajčevce, polnjene z zelenjavo

Potrebno bo:

 • surovi olupljeni grah: 500 gramov;
 • sol po okusu;
 • žlico rastlinskega olja.

Matice nalijte v globoko ponev, primerne za uporabo v mikrovalovni pečici. Potresemo s soljo, potresemo z oljem in temeljito premešamo. Vklopite pečico z močjo 1100 W. Celoten čas kuhanja je 7 minut. Toda približno 5 minut po začetku postopka kuhanja je treba vsebino ponve mešati, da dobimo bolj homogen okus.

Pri pečenju arašidov v mikrovalovni pečici je treba uporabiti posode s pokrovi. Oreščki imajo lastnost, da letijo narazen. Arašidi v lupini sploh ne morejo biti postavljeni v mikrovalovno pečico.

Vredno je pripraviti na to, da vročinski arašid iz mikrovalovne pečice ne bo imel značilnega praženega okusa in vonja. Vroči oreški se lahko celo zdijo vlažni. Toda dejansko je sedem minut dovolj za popolno toplotno obdelavo izdelka.

Kako kuhati arašide v peči?

praženi arašidi v pečiPečica je odlična rešitev za tiste, ki ne marajo maščobnih prigrizkov iz ponve in okus oreškov iz mikrovalovne pečice se zdi preveč svež. Pred pečenjem arašidov v pečici morate pripraviti 500 gramov oreščkov, folije ali oljčnega pergamenta.

 1. Ploščo segrejte na 180 ° C.
 2. Položite matice v eni plasti na foliji ali pergamentu.
 3. Sol.
 4. V pečico pustite 20 minut.

Pečica bo tudi odprtina za tiste, ki ne vedo, kako pršiti arašide v lupini. Konec koncev, ko cvrtje v ponvi, bo lupina preprosto naoljena, in matice iz notranjosti bodo še naprej vlažne. Povečanje časa cvrtja bo povzročilo opekline olja. Vendar bo pečeno v pečici zahtevajo zamudno, ampak tudi dobili arašidi okusom, ni mastna in se bodo zlahka očistiti iz lupine.

Praženi arašidi: korist in škoda

Mnoge klice arašidov orehe in mu pripisujejo ustrezne koristne lastnosti. Pravzaprav, arašidi so stročnice. Zato je njegov učinek na telo bolj podoben učinkom uživanja graha, fižola in leče.

Related  Kombinacija češnje v zimskem času – okusen vitaminski eliksir

Koristi in poškodbe praženih arašidovKalorij praženi arašidi je 627 kalorij na 100 g arašidov vsebuje del mineralov, antioksidantov in vitaminov, ki so bistvenega pomena za optimalno imunitete. Glede na to, da je v arašidih najdemo veliko enkrat nenasičenih maščobnih kislin (kot oleinska), je možno, da uporabite tudi za ljudi z visoko stopnjo holesterola.

Kikiriki normalizirajo holesterol le, če se pražijo brez olja.

Kljub visoki kalorični vsebini lahko ocvrti oreščki zaužijejo tudi tisti, ki sedijo na sredozemski prehrani. Pravilni sklop izdelkov bo pomagal preprečiti koronarno srčno bolezen in zmanjšati tveganje kapi. Otrokom lahko prigriznete tudi prigrizek. Navsezadnje so jedrci arašidov odličen vir prehranskih beljakovin in aminokislin, potrebnih za rast in razvoj otrokovega telesa.

Pokazani arašidi, katerih korist in škoda so znanstveno dokazani, se priporoča za preprečevanje raka. Arašidi vsebujejo visoko koncentracijo polifenolnih antioksidantov, zlasti p-kumarinsko kislino. Ta spojina pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka želodca z omejevanjem nastanka rakotvornih nitrozaminov. In še en polifenolni antioksidant (resveratrol) preprečuje degenerativne bolezni živčevja, Alzheimerjeve bolezni, virusne in glivične okužbe. Tudi resveratrol lahko zmanjša tveganje kapi s spremembo molekularnih mehanizmov v krvnih žilah. Zmanjšanje občutljivosti kapilar do poškodb se doseže z zmanjšanjem aktivnosti angiotenzina, sistemskega hormona, ki je odgovoren za povečanje krvnega tlaka.

praženi arašidi s soljoSeveda so koristne lastnosti neposredno odvisne od tega, kako pršiti arašide. Če uporaba pomožne sestavine oljčnega olja, delež ocvrtega matice organizma obogatitev vitamin E. Vitamin E – je najmočnejši antioksidant, ki pomaga vzdrževati integriteto kože in sluznice, kot tudi ščiti telo pred škodljivimi prostimi radikali.

Enosten delež praženih oreškov bo zagotovil 85% dnevne norme nikotinske kisline.

Kot katerikoli drug izdelek ima arašidi svoje kontraindikacije. Zlasti majhnim otrokom ni priporočljivo dati mačk, ker je verjetnost razvoja hude alergijske reakcije visoka. Posamezna nestrpnost se razširi tako na surove kot na pražene arašide. Zato je treba pred cvrtjem arašidov v ponvi preveriti, ali obstaja alergija. S posamezno nestrpnostjo, nekaj minut po jedi oreščkov, simptomi, kot so:

 • bruhanje;
 • akutna bolečina v trebuhu;
 • edem ust in grla;
 • kratka sapa;
 • občutek stiskanja prsnega koša.

Če se zgodi kateri od zgoraj navedenih simptomov, morate nujno poklicati rešilca, sicer lahko uporaba prigrizkov povzroči smrt.

olupljen, olupljen in olupljenToda tudi če človek nima posamezne nestrpnosti, je vredno, da se boji slabega kakovostnega izdelka. Surove arašide je težko shraniti, saj je zelo dovzetna za plesni plesni, še posebej Aspergillus Flavus. Ta gliva proizvaja aflatoksin: močan in nevaren karcinogen, ki lahko povzroči cirozo jeter in raka. Če veste, kako pravilno pečemo arašide, lahko nekoliko zmanjšate količino toksinov. Toda popolna zaščita pred toplotno obdelavo z aflatoksinom ne bo zagotovila. Zato morate pred nakupom surovega izdelka poiskati in celo poskusiti orehe. Okuženi arašidi bodo imeli poseben grenak okus.

Related  Priprava dišečega želeja iz morske bučke za zimo

Torej, znanstvene raziskave o vprašanju “Ali so ocvrti arašidi koristni?” Odgovorite z nedvoumnim “da”. In termična obdelava orehov samo poveča biološko uporabnost zgoraj navedenih antioksidantov.