Novac na zemljištuKulturne i divlje vrste metvice aktivno se koriste u kuhanju, narodnoj i tradicionalnoj medicini. Ova mirisna biljka, bogata eteričnim uljima i dugo poznata po svojim ljekovitim svojstvima, sada se može vidjeti u vrtnim pločama i vrtovima.

No, ako je ljeto, pokupila neke grančice mirisne, lako pripremiti zdrav čaj ili juhu, koristite svježe lišće u mekom piće ili peciva, cijeli metvica je pod snijegom u zimskim mjesecima. Kako zadržati svježinu svježine za zimu? Postoje li metode koje vam omogućuju korištenje ljekovitih svojstava biljke prije proljeća i uživanje u njegovoj aromi?

Ako je prije nekoliko desetljeća ruske domaćice, od navike pelene samo sushi, danas zahvaljujući razvoju tehnologije i utjecaju kulinarske tradicije drugih zemalja, mogućnosti su se značajno povećale. Ali prije nego što pripremite mentu za zimu, ona mora biti prikupljena i pripremljena za obradu.

Sakupljanje mente za zimu

Za berbu cvjetniceNajbolja sezona kada trebate pripremati mentu za zimu je srpanj i kolovoz. U većini dijelova zemlje, mint u ovom trenutku će cvjetati ili je već okrunjen ružičastim ili blijedim ljubičastim cvjetovima. U lišću, vrhovi izbojaka i cvijeća tijekom tog razdoblja nakupljaju najveću količinu eteričnog ulja i drugih aktivnih tvari za koje je kultura toliko cijenjena.

Mogu se dobiti najbolje sirovine:

  • od biljaka 2-3 godine;
  • u jutarnjim ili večernjim satima, kada biljke nemaju rosu;
  • na suhom i hladnom vremenu.

Rezanje se izvodi za 1/3 duljine stabljike, jer njezin tvrdi dio nije pogodan za zimsku pohranu, ali do kraja sezone još uvijek može dati novi pucanj.

Prikupljene zelje prije isporuke za skladištenje u hladnjaku ili prije sušenja metvice, zamrzavanje, pažljivo razvrstavanje, uklanjanje suhih, oštećenih dijelova biljke i nečistoća, pranje i nužno osušeno. Ako je poželjno za zimu da bi svježe metvice, biljke pripremljeni u snopove pohraniti u posudu s malom količinom vode, gornjem sklonište film ili prozirnu plastičnu vrećicu i prebačen u hladnjaku.

Prije sušenja, listovi se isperuVrećice ili stabljke odvojene od stabljike mogu se zamotati u papirnate salvete i položiti u zatvorene vrećice ili spremnike.

U ovom obliku, “grozdovi” od mentina i zelenog lišća zadržavaju svježinu i netaknuto pojavljivanje do 4 tjedna, ali onda priroda uzima cestarinu. Zelje gube boju i elastičnost, vlaga i korisne tvari isparavaju.

Skladištenje svježe metvice u hladnjakuKako skladištiti mentu, ako je nemoguće spasiti biljke dugo vremena u hladnjaku? Možete upotrijebiti jednu od najstarijih metoda – za sušenje metvice, koja će u tom obliku sačuvati i aromu i vrijedna ulja.

Related  Kuhanje u kući ukusna senfa iz praha

Kako sušiti muzet kod kuće?

Osušite hrpe metvice od suncaMente za sušenje ne zahtijeva ozbiljne radne ili složene pripravke. Pripremljeno, čisto, bez tragova vrećice:

  • razumije male grede;
  • savjeti izbojaka padaju u velike papirnate vrećice;
  • je povezan i družio se na suhom, prozračenom mjestu bez pristupa sunčevoj svjetlosti.

S ovom metodom sušenja, trava nije izložena ultraljubičastom zračenju i toplinskom zračenju, vjetru i prašini, osim što je nepristupačan za insekte.

Po želji, paketi uključuju druge začinjene bilje, na primjer, origano, sv. Ivanovu sora, timijan ili kadulja. Takvi setovi ne samo da će pomoći u diverzifikaciji zimskog čaja, nego će također postati izvrstan lijek za liječenje.

Ako je metvica sušena na paleti, biljne sirovine su rijetko rasprostranjene i pružaju zaštitu od sunca, crte, insekata ili onečišćenja. U tom slučaju, kako bi proces napredovao ravnomjernije i brže, trava će s vremena na vrijeme morati biti dosadna.

Značajke sušenja i skladištenja zelene metvice

Mente u sušiliciSušene zelje, poput ostalih začinskog bilja, mogu se osušiti u suvremenim električnim sušilicama, međutim, u ovom slučaju, važno je zapamtiti neke značajke duhovite trave. Kako sušiti mentu, tako da zadržava što je moguće više eteričnih ulja, vitamina i ljekovitih tvari? Prije svega, nemojte izlagati sirovine djelovanjem povišenih temperatura. Optimalni temperaturni režim za sušeno bilje je 20-35 ° C. Stoga se u električnom sušioniku koristi najslabiji način rada, a u listovima lišća za sirenje se ne preporučuje zimi.

Osjetljive zelje brzo gube vlagu, pa je proces sušenja vrlo intenzivan. Ne pretjerujte peperminta unutar električnog sušara, jer će to dovesti do pretjerane lomljivosti lišća i gubitka nekih korisnih svojstava.

Svježi i suhi mintAko prostoriji u kojoj je visio grozdove metvice, mokro, trava je potrebno što je prije moguće da se presele na drugo mjesto, inače stabljike i lišće riješiti plijesni i čine sirovine neprikladnim za potrošnju.

Preplitan ili visokotemperaturni kovrčak lako se prepoznaje smeđom bojom lišća. Ova biljka je praktički bez mirisa i beskorisna za zdravlje.

Kako pohraniti mentu u suhom obliku?

Osušeni tepih se pohranjuju u zatvorenim spremnicimaNa sobnoj temperaturi sušenje traje nekoliko dana. Odrediti spremnost sušenu mentu moguće pritiskom na lisne ploče kad ju bez poteškoća, uz šuškanje odvojiti od stabljike i pucaju, sušenje može raskinuti, ubrane sirovine i ambalažu za dugoročno skladištenje.

Related  Zadovoljni smo đumbirskim kekse

Nemojte zaboraviti pravilno pohraniti mentu nakon sušenja. Sjeckani zeleni iako i zauzima manje prostora, ali brzo gubi okus i miris, to je pametno ne da se pretvori u prah suhe trave, a ne koristite brusilicu i nježne ručne metode za brušenje.

Najbolji spremnici za pohranu su stakleni čisti, suhi stakleni čepovi s čvrstim poklopcem koji ne dopušta prodoriti ni vlagu, štetnike ni mirise. Na suhom, hladnom mjestu, začinsko bilje sačuvaju svoje mirise i okus sve do 6-8 mjeseci.

Kako zamrznuti mentu za zimu?

Priprema listovice za zamrzavanjeS pojavom u kućama moćnih modernih komora za zamrzavanje, kućanice su imale još jednu priliku, kako pripremiti mentu za zimu. Pod utjecajem niskih temperatura, biljka izgleda da je sačuvana, svi procesi zaustavljaju tamo. Kao rezultat, mint zadržava boju, aromatski i svojstva okusa. Menta zamrznuti u zimi može obje grede i ostavlja gostoljubivosti, pakiran pere i suši sirovine u plastičnom folijom, torbe, folije ili plastične posude.

Vitamin kocke ledaLjubitelji mirisnih osvježavajućih napitaka mogu koristiti listove lješnjaka za pripremanje kockica leda. Razbijena trava ili pojedinačna cjelovita lišća postavljena su u kalupe i zaljev s kuhanom vodom, poslane su u zamrzivač.

Za ljekovito čaj, koji je iznimno koristan za zimske prehlade, moguće je zamrznuti krišku đumbira ili malo limunaste žlijezde uz mentu.

Smrznuti ment u kockamaNakon skrućivanja, kocke se prikladno pohranjuju u zatvorenim paketima, sprječavaju taljenje i ponovno zamrzavanje.

Aromatski šećer iz svježeg metvice

Priprema metvice s šećeromDrugi način da svježe zadrži mentu za zimu, kao i svi ljubitelji slatkiša. Aromatski šećer na bazi odabranog mentarskog zelenila prikladan je za kuhanje širokog spektra kulinarskog jela, može se dodati u kolače, piće, voćne salate i slastice. Istodobno, slatkoća preuzima sve korisne osobine biljke, a novac ostaje svjež za zimu.

Mint šećer je pohranjen u hladnjakuZa 200 grama zdrobljene metvice, uzmite istu količinu šećera. Sastojci su temeljito uzgojeni i pomiješani u miješalicu do uniforme, a zatim se raširili preko suhih čistih posuda, istovremeno brtvljenjem šećera.

Šećer s mentom zelenila u hladnjaku dugo je pohranjen i da hrana stječe pravi miris ove mirisne biljke, dodajte da je već spremna.

Mint zeleni sirup

Kuhanje sirup od zelenog metviceJedna i pol šalice sjeckani zelje menta iz vašeg vrta trebat će vam čašu šećera i iste količine vode. Polovica šećera prekrivena je listovima menta i ostavljena nekoliko sati, tako da trava daje sok i šećer počinje rastopiti. Od preostalih šećera i vode napravite sirup, provjeravajući njezinu spremnost nakon kuhanja, kapi kapljicom na tanjurićima. Ako se kap se ne širi, šećerni sirup je spreman i može sipati metvicu.

Related  Како кувати бирцх сап

Menta sirup se čuva u zatvorenim spremnicima na hladnom mjestuDa bi zadržao sva svojstva biljke, sirup se ne bi trebao držati na vatri predugo. Neposredno nakon kuhanja posudu se ukloni, sirup se ohladi i, nakon brisanja kroz sito, ulijeva se u sterilizirane suhe boce ili posude.

Kako skladištiti mentolni sirup? Vitamin i vrlo mirisni sirup savršeno se čuvaju do dva mjeseca ako se začepljene limenke odvedu u hladnjak ili podrum.

Kako zamrznuti mentu – video