šljivaŠljiva s bogatom aromom i neobičnim okusom sviđaju se većina poznavatelja tog pića. Najpopularnije je u polu-slatkom i polu-suhom. Dano alkoholno piće savršeno se približava mesu i slatkišima. Međutim, njegov sastav na policama trgovina nije uvijek izrađen od prirodnih sastojaka. Ispod su nekoliko mogućnosti za pripremu vina od šljiva kod kuće.

Vino se može kuhati apsolutno iz svih vrsta šljiva. Bilo da je žuta, plava ili zelena šljiva, konačni rezultat dobiva se s određenim okusom i aromom. Ipak, preferiraju se tamne sorte, od njih se obično proizvodi vino. Sok od tih plodova je teško iscijediti, tako da priprema vina zahtijeva nekoliko faza naprezanja prije potpune spremnosti. Prije nego počnete, rastrgani plodovi trebaju se pržiti nekoliko sati na suncu. Samo previše prljave plodove treba oprati, ali relativno čisto ne bi trebalo dotaknuti.

Također pročitajte: kako otvoriti bocu vina bez limenke?

Klasični recept za šljiva

vino od šljiva prema klasičnom receptuŠljiva vino kod kuće lako je pripremljena i bez značajnih financijskih troškova. Dovoljno je skupiti 1 kg zrelog voća, kupiti šećer, kombinirati sve, a ostalo je pitanje vremena.

Faze pripreme:

 1. Zreli šljive osloboditi se jama i pretvoriti se u gustu ljusku s pomoću kriket. Ulijte vodu poput pire (1: 1). Pokrivanje gaze ili lagane pamučne tkanine ostavite na miru 3 dana.zrelih šljiva bez kostiju i trljanje
 2. Kroz određenu količinu vremena šljiva pire treba pretvoriti u dvije komponente: sok i mljeveno meso. Ovo potonje mora biti odbačeno, ali sok, filtriranje, poslan je u poseban spremnik za fermentaciju.odvojiti sok od soka
 3. Da biste dobili suho vino u bocu s šljiva tekućine, dodajte 200 grama (1 čaša) šećera. Ako želite kušati okus desertnog vina, trebali biste povećati količinu šećera i dodati 300-360 grama. Nakon dodavanja šećera, spremnik treba dobro potresati da se potpuno otopi.dodajte šećer u posudu
 4. Na vratu kontejnera morate staviti gumenu medicinsku rukavicu, na čijem prstu trebate napraviti malu bušotinu s iglom. Stavite na stranu u hladoviti prostor 1,5 mjeseca. Za to vrijeme treba postojati sobna temperatura bez očitih razlika – 20-25 stupnjeva topline.ostavite bocu za fermentaciju
 5. Ulijte fermentirano vino u drugu bocu i čvrsto je zapečati. Šest mjeseci kasnije, oblačna smjesa mora biti filtrirana. Za dobivanje prozirnog vina bez suspenzije, njegovo starenje treba biti najmanje 3 godine.

Spremnost vina određena je stanju rukavice na vratu. Okomiti položaj i unutrašnji zrak označavaju nepotpunu fermentaciju. Puhala rukavica znači da je proces završen.

Jednostavan recept za domaće vino iz šljive može se malo zasititi dodavanjem grožđica na njega. Da biste to učinili, grožđice se prelije s toplom vodom, prekrivenom šećerom i ostave 4 dana.

grožđice za dodavanje vinaVino u budućnosti ne treba sami grožđice, već tekućinu dobivena iz njega. Nakon navedenih dana, smjesa se filtrira, dobivajući određenu tekućinu koja ometa sok od šljiva. Tada se postupak pripreme odvija u uobičajenim fazama.

Recept za japansko šljive

japansko šljiveJapanski šljiva vino izrađena je od japanskog šljiva (marelica). Za piće morate prikupiti 1 kg nezrele šljive. Okus vina će biti kolač i slatko. Stvaranje alkohola na japanskom receptu pomoći će alkoholu voća (shochu) u količini od 1 litre, kao i šećer u stoci – funta.

Faze pripreme:

 1. Oprati zeleno voće i nježno ga ukloniti čačkalicom ili sličnim uređajem.od japanske šljive uklonite kamen
 2. Isperite posudu velike količine, liječite alkoholom i stavite ga u šljive. Sipati ih šećer i sipati shochu.šljive uliti šećer i sipati voće alkohol
 3. Spremnik bi trebao biti zatvoren i premješten u hladnu sobu čija bi temperatura trebala biti 16-20 stupnjeva. Svaka dva dana, tinktura bi trebala biti potresana mjesec dana. Onda tresti jednom svaka dva tjedna, preostalih 5 mjeseci. Cijeli rok kuhanja je šest mjeseci.

Povećanje razdoblja pripreme vina svakodnevno ga čini bistrom i zasićenijom za okus.

Recept za kinesku šljivu

Kineski šljunčano vinoKinesko šljive vino pripremljeno je s istim plodovima stabla Ume, ali malo drugačije tehnologije. Kineski ljudi vole ga zasititi drugim ukusima, kako bi dobili najudaljeniji rezultat standardnog pića.

Faze pripreme:

 1. Operite sudoper, lagano suhom.šljive oprati i osušiti
 2. Uklonite kosti s čačkalicom.čačkalica uklanja kamen
 3. Zaspati sa šećerom i uroniti sve u voćni alkohol.napuniti voće šećerom i sipati alkohol
 4. Nakon kratkog inzistiranja na šljunkovitom vinu, možete dodati slijedeće dodatke u vaš ukus: med, lišće od zelenog čaja, biserno lišće. Stavite sastojke na godinu dana. Tijekom tog perioda povremeno promiješajte buduće vino. Godinu dana kasnije, ispišite piće, napravite dio za okus sok od šljiva i pluta još 5 godina već u bocama.odvod i aditivi
 5. Vino je spremno!

Svako vino od šljiva, bez obzira na razdoblje starenja, na dnu ima nekih sedimenata. Ovo je značajka pića iz šljive, zbog čega ne biste trebali biti uzrujani. Spremno vino nije niže od standardnog grožđa i savršeno nadopunjuje mesna jela i slatki stol.