saltad boletus för vinternEnligt livsmedelsvärdet är boletusen bara lite sämre än svampens kungar – vit, svamp och pepparkakor och de saltade svamparna på vinterbordet är en välkommen delikatess. För att få det, måste du ta reda på hur man hämtar boletusen för vintern. Och till att börja med kommer vi att vara övertygade om att vi vet exakt vad boletus ser ut.

Ta inte svampar som skiljer sig från beskrivningen. Konsumtionen av okända svampar kan leda till allvarlig förgiftning.

Hur skiljer man en boletus från andra svampar

aspDen unga mösset boletus har formen av ett lock tätt placerat på benet, den gamla är rakt och ser ut som ett paraply. Hatten är röd eller röd-orange, slät, lite flätig. Ben högt, täckt med gråskala, lite fibröst och inuti ihåligt. Svampköttet är tätt, vitt, utan bitterhet. Vid pausen blir blå. Apia förekommer i början av sommaren och växer fram till slutet av september. De föredrar löv- och blandskogar, Aspenlundar.

Hur man förbereder svamp för betning

samlade svampar i skogenAtt hämta boletusen, ta bara unga exemplar, de äldre är bättre att koka eller steka.

De samlade svamparna sorteras, rengörs av vidhäftande skräp, skär av rotdelen och skär ut ruttna och maskiga ställen. Sedan överförs de till en kolv och tvättas ordentligt under en ström av kallt vatten. Låt vattnet dränera och lägg på en handduk för att torka. Medan svampen torr är det dags att förbereda disken för saltning.

För betning är det bättre att ta en slags svamp, blanda inte med andra. Efter samling är svampen inte föremål för lagring, de måste behandlas samma dag.

plocka svamp för betningDen bästa maträtten för pickling svamp är en ekfat, men glas eller emaljad behållare – burkar, hinkar, kokkärl – kommer att göra. Disken före tvätt tvättas noggrant och dras med kokande vatten. Nu behöver du laga kryddor. För tio kilo boletus behöver vi:

  • laurblad – 20 gram,
  • ett grovt slipningssalt inte jodiserat – 500 gram,
  • peppar doftande – 6-8 gram.

Related  Steg mot den perfekta figuren med broccoli gryta

Du kan också sätta in boletus med vitlök, dillfrö, svartpeppar, med svart vinbär och ekblad.

Hur man saltar boletusen

plockar svamp för vinternFör att på rätt sätt ta upp boletusen för vintern behöver du veta hur de ska lagras.

Om produkten lagras i källaren, vid en temperatur av ca 5 grader sätts 50 gram salt per kilogram svamp. För att lagra i lägenheten fördubblas normen för salt.

Beredda svampar kokas i 15 minuter i saltat vatten, tvättas i kallt vatten och torkas.

boletus i bankerna för vinternPå botten av disken läggs svampar och kryddor i lager, interfolierar dem. Det sista laget lägger kryddorna, täcker hela ytan med en linnebinda och lägger en cirkel med förtryck på toppen. Under ostet av svampar bör hållas ständigt. Om inom två dagar inte betesmarken uppträder ovanför förtrycket, bör lasten ökas. Cirka en månad senare blir boletus redo för konsumtion.

saltad boletus från fatetPå bordet serveras svamp genom att blanda med hackade lök, persilja, dill. Du kan hälla disken med vegetabilisk olja eller krydda med gräddfil.

Som vi ser är det inte svårt att plocka upp boletusen för vintern, mycket längre kommer att ta sin samling och städning. Men resultaten kommer säkert att tacka dig och din familj med en läcker och doftande maträtt.

Video recept för att plocka svamp för vintern