pampa trave u krajolikuZanamarujuće cijene za sjemenke u kineskom internetskom divu AliExpressu uoči sezone dacha privlače vrtlare i kamioniste Rusije, Bliske i Daleke inozemne, s riječju cijelog svijeta.

Ako usporedimo samo cijene, odgovor na pitanje naslova: “To vrijedi!”. Ali, detaljnije ćemo razumjeti situaciju.

Ovdje, na primjer, južna dekorativna biljka Pampas trava ili Cortaderia. Obojene sorte ove biljke od jednog od prodavača do Aliexpress naređeno je više od 13.500 puta!sjemena za aliexpress

Možete vidjeti da je 100 kom. sjeme jednog od četiri cvijeta se nudi za “smiješno” – 8,11 rubalja. Naravno, skoro svaki vrtlar spreman riskirati ovaj iznos.ružičasta pampa trava

Za istu cijenu, ružičasta raznolikost ove ukrasne biljke.

Dostava sjemena iz kineske trgovine u Rusiji traje prosječno mjesec i pol. Trava raste, to je čak i drugi dan, sudeći po ovom videu:

A sada pogledajmo cijene ruske online trgovine SemenaPost, koja nudi ružičastu verziju cortaderije. To je najjeftiniji cijena za biljku s cvjetovima određene ljestvice boja. Broj sjemena, usput, označen je u frakcijama grama, a ne u komadićima, pa je teško orijentirati mnogo ili malo. Osim toga, na ruskom je mjestu nema lazne sorte.sjemena u online trgovini

Pa što je ulov? Činjenica je da sve nije tako ružičasto. Postoji nekoliko stvari koje treba zapamtiti pri kupnji sjemena:

  1. Prije kupnje egzotičnih sorti biljaka nije neophodno pitati u referentnim knjigama i specijaliziranim internetskim stranicama o agrotehnici nadolazeće kupnje. Nemajući pojma o svojstvima sadnje i brige za biljke, lako je uništiti najelitnije sjeme.
  2. Kada kupujete sjemenke povrća u Kini, treba se sjetiti gdje se ta zemlja nalazi na svijetu, a ne čekati s Aliexpressom za varenje ranih zrenja. Malo je vjerojatno da će se kineski egzotici podijeliti u srednji pojas Rusije, da ne spominjemo Sibiru!
  3. “Treća je klasa posadila makom, a raste neka vrsta žitarica!” (A. Barto).

Related  Umjetna kutija iz Kine

Nažalost, činjenice prijevare, kada ništa ne dolazi iz “elitnih” sjemena poslanih vama ili raste nešto vrlo nepoznato. A ako se ne pojavljivanje sjemena u nekim slučajevima može objasniti nedostatkom odgovarajućih vještina u vrtlara, onda izbojci drugog biljka zbog toga ne pada.

Radi jasnoće možete pogledati ovaj videozapis:

Da biste kupili ili ne, to je do vas, naravno. Ali ako odlučite kupiti, onda imajte na umu da se uvijek možete osigurati protiv prvih dviju točaka, ali od treće zaštite od 100 posto ne postoji. Ali to ne negira veću pažnju: prije kupnje, u najmanju ruku, vrijedi proučavati recenzije drugih kupaca, ne samo o samom sjemenu, nego o trgovini u cjelini.

Uspješna kupnja za vas!