Posjetu prijatelju vidio je rubnik okruglih, niskih grmova krizantema. Izgleda jako lijepo, htio sam pokušati razrijediti ovu vrstu. Recite mi kako uzgajati krizantema multiflora i postoje li nijanse?

Krizantemi multiflora pripadaju obitelji Astrope. Karakteristična značajka sorte je njegova kratka visina i sposobnost da se formira samostalno. Zahvaljujući tome, grmlje ne trebaju podršku i obrezivanje. Izvana, biljka ima oblik balona prekrivenog cvjetovima, a tijekom cvjetanja, listopadni šešir gotovo je potpuno pokriven cvjetovima.

Vrste multiflora

multiflora

Ocjene krizantema su uobičajeno podijeljene u tri skupine ovisno o pojavi cvjetanja:

  • rane sorte (kolovoz);
  • srednje sorte (rujan);
  • kasne sorte (početkom listopada).

Maksimalna visina grma umjetne formacije doseže 70 cm, a najniža – ne više od 30 cm.

Jedini nedostatak multiflore je niska zimska čvrstoća, zbog čega u sjevernim krajevima, višestoljetne sorte često umiru u hladnim zimama unatoč dodatnom skloništu.

Sadnja i reprodukcija krizantema

krizanteme na krevetu

Za rast krizantema multiflore moguće je kako u loncima, tako i na otvorenom terenu. Mjesto ispod slijetanja treba odabrati dobro osvijetljenim i neprikladnim nacrtima. Krizantemi poput labavog tla, pa na mjestu s teškom tlom, potrebno je dodatno dodati pijesak i organsku tvar.

krizantema u loncima

Širenje krizantema na nekoliko načina.

sjeme:

  • Sjetva na otvorenom terenu. Početkom svibnja pripremite rupe na udaljenosti od 30 cm jedna od druge, sipajte, položite na par sjemena. Posipajte malim slojem zemlje i pokrijte područje s filmom prije klijanja. Nakon što izbojci nicati, ostavi jedan grm, sadi ostatak. Cvatnje će se dogoditi 1,5 mjeseca nakon klijanja sjemena.
  • Sjemenje na sadnicama. Krajem veljače, sjeme se sije u posudu, pokrivenu filmom. Teplichku periodički zrači, a tlo – moisturize. Nakon formiranja 2 od tih lišća, sadnice se uranjaju u zasebne lonce.

Reznice. Rezane cijevi ili u vodu s daljnjim sadnjom, ili odmah posaditi u tlo koje se sastoji od mješavine sline, perlita i pijeska.

Related  Gnojiva Bona Forte za orhideje sa sukcininskom kiselinom: metode i učestalost primjene

Podjela grmova maternice. Grmlja odraslih treba iskopati i podijeliti na dijelove, od kojih svaka mora imati svoj vlastiti korjenov sustav. Odrežite vrhove čistine, ispustite ga u rupe i vodu obilno.

Osnovna pravila za brigu o multiflori

globularni krizantem

Krizantema ove vrste, međutim, kao i drugi, jako voli vlagu. Vruće ljetne zalijevanje treba obaviti svakodnevno, a tlo oko grmlja popustiti. Tijekom vegetacije, dovoljno je da se hranite s otopinom Mullein ili ptica izmeta, pod uvjetom da je rupa gnojeno prije sadnje.

Jednom svake tri godine grmlje treba presaditi na novo mjesto, tako da se sorta ne degenerira i ne gubi oblik.

U dodatnom obrezivanju, multiflora ne treba, tek nakon razdoblja cvatnje izbojci su odrezani, ostavljajući 20 cm, i uklanjati grm. Uzgojem na otvorenom terenu krizanteme za zimske brežuljke i posute lišćem ili strugotine, a lonci se unose u sobu.

Značajke rastućih krizantema multiflora – video